Заради АЧС полските свиневъди трудно реализират угоени животни

07 август 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2
 

От Националния съюз на работодателите производители на свине в Полша са крайно обезпокоени от съдбата на отрасъла заради продължаващото разпространение на африканска чума по свинете (АЧС) в страната, съобщава Tygodnik-rolniczy.pl.

От началото на 2019 г. до 1 август в Полша са регистрирани 1456 огнища на АЧС при диви свине и 33 огнища при домашни свине. От епизоотията са засегнати не само дребни ферми, но и промишлени свинекомплекси.

Висок е рискът от проникване на вируса на АЧС в свинекомплекси, концентрирани в Мазовецкото и Роздинското воеводства.

Браншовият съюз вече получава сигнали за трудности при реализирането на угоени свине на вътрешния пазар и затова предлага да се въведат компенсации на месопреработващите предприятия заради изземване на продукти от свинско месо от търговията на едро и дребно заради подозрение за наличие на вируса на АЧС. Месопреработвателите на свинско месо се опасяват от огромни загуби.

Фермерите, които са принудени да ликвидират свинете по решение на ветеринарните служби, получават държавна компенсация.

Месопреработвателите на свинско месо се опасяват от огромни загуби.

Кланиците пък не искат да рискуват и преминават на вносни суровини.

Браншовият съюз смята, че това може да доведе до криза в целия отрасъл.

АЧС в популацията на дивите свине на територията на Полша е открита през февруари 2014 г. В периода 2014-2018 г. заради разпространението на смъртоносната зараза в полските свиневъдни предприятия са унищожени 43000 животни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.