Животновъдите в Нова Зеландия ще плащат за парниковите газове

08 август 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Правителството на Нова Зеландия се готви да въведе данък върху емисиите на парниковите газове за животновъдите и производителите на торове, съобщава feed navigator. Националната асоциация на фермерите е съгласна с този проект, но предупреждава, че не трябва прекалено да се товарят производителите.

Към 2050 г. Нова Зеландия иска да стане въглеродно неутрална държава. А това не може да се постигне без значителния принос на земеделския сектор, доколкото на него се пада почти половината от емисиите на парниковите газове в страната. Сега правителството съвместно с фермерските асоциация разработва плана за действие.

Засега е постигнато принципно съгласие, че от 2025 г. на равнище животновъдна ферма емисиите на парниковите газове трябва да се регистрират, а животновъдите да плащат за правото да замърсяват атмосферата. С въвеждането на данъка правителството иска първоначално да предостави безплатно 95% от норматива по замърсяване.

По данни на Министерството на околната среда на Нова Зеландия при текуща стойност на данъка върху парниковите газове, еквивалентна на 16,50 евро/т СО2, аналогичният данък за животновъдите ще излезе едва 0,6 евроцента на килограм произведено говеждо месо и по-малко от 1 евроцент на килограм овче месо.

По план към 2025 г. системата за контрол на отделените парникови газове ще бъдат въведени за всяка животновъдна ферма и всяко месо- и млекопреработвателно предприятие.

Андрю Хогард, представител на Националната асоциация на фермерите по климатичната политика, отбелязва, че освен това трябва да бъдат създадени стимули за намаляване на метановите замърсявания, аналогични на изгодите при преминаване на електромобили.

За съжаление електрически овце не съществуват, казва той, затова на фермерите ще им се наложи да използват други възможности за намаляване на вредните емисии.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.