Как румънските търговци свалят цената на българските кайсии

09 август 2019 Овошки 0     
Няма снимка
 

След като производители на кайсии от Русенско се оплакаха, че е трудно да се борят с по-евтината продукция от Гърция, сега коментираме какви са похватите на търговците от северната ни съседка за сваляне на цените.

Макар и да не е често срещано, все пак има некоректни търговци, споделят производителите пред Областната земеделска служба. Някои от тях правят заявка за определено количество на една цена, а на място обявяват друга. Този похват е насочен основно към тези от производителите, които нямат условия за съхранение. Ако нямат хладилни бази, няма как да съхраняват за дълго продукцията, без да се развали.

Ако търговците са решили да свалят по този начин цената, след като дойдат на място да приберат продукцията, заявяват, че ще вземат само половината. Ако пък производителя иска да продаде и другата част от договорената продукция, търговецът „благосклонно“ се съгласява да я купи на по-ниска цена.

Друг проблем при износ са пробите на румънската граница. Румънската държава взема проби за анализ на продукцията, която влиза в страната. При анализа се търсят остатъчни количества от пестициди и то не само за биологичната продукция.

Много от нашите производители транспортират стоката си с обикновени бусове. Не с хладилни. В такъв случай, докато излезе резултатът от пробата, продукцията се разваля. В тези жеги, в такива условия и видът й се променя. Нашите кайсии не са като гръцките, третирани с пестициди, за да не се развалят. Няма как. Ако пък са третирани – няма да излезе пробата, казват производителите. Може и да не спират всеки бус, но и 30 % от изнасящите да спрат, следващия път ще се замислиш преди да излезеш от България, допълват още те.

Но макар и недоволни, нашите производители признават, че по този начин Румъния защитава родните си производители и осигурява вноса на безопасна продукция.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Присаждане на спяща пъпка

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Няма снимка

Къпините се просветляват

През вегетацията храстовидните сортове къпини образуват множество издънки. Някои от тях са излишни, затова трябва да се отстранят. Така че и на къпините се прави лятна резитба.

Няма снимка

Лакомците се режат през лятото

През лятото е препоръчително да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места и така или иначе няма да се използват за оформяне на короната.

Няма снимка

Засаждайте сортове, устойчиви на шарка

Вирусните болести не се лекуват, при тях е необходимо да се вземат превантивни мерки. При болестта шарката по сливата, трябва да се води борба с листните въшки, които са приносители на болестта.

Няма снимка

Шарката е най-опасна за сливата

Шарка по сливата се причинява от вирус, а болестта е една от най-опасните за този овощен вид. По листата се забелязват бледозелените, пръстеновидни, разпръснати петна.

Няма снимка

Капковата система при овошките

Капковото напояване е едно от най-съвременните средства за напояване на културните растения, включително за овощни дървета. Може да се изгради и в любителските градини.

Още от Фермер
Няма снимка

Сушите и силните дъждове ще са още по-дълги

Държавите в северното полукълбо могат да очакват по-дълги горещи вълни през лятото и повече последователни дни със силни валежи с лоши последици, ако целите за ограничаване на глобалното затопляне не

Няма снимка

Сухото време ще пречи на почвообработките

Високите температури причиняват повреди по овошки и зеленчуци Дукена Жолева, агрометеоролог След краткотрайното захлаждане през първата половина от следващия седемдневен период

Няма снимка

Агропазарът още е стресиран от доклада на USDA

Бизнес активността на зърнените борси беше вяла в края на миналата седмица, тъй като много търговци почиват в средата на август. Независимо от това, може да се отбележи,

Няма снимка

Мравките не обичат канелата

Тя не ги убива, а само ги отблъсква Дори да живеете на 8-мия етаж, има вероятност да се сблъскате с орди от безброй малки войничета. Защо са там и как са дошли не е ясно,

Няма снимка

Знаете ли колко вида са пчелните майки?

В зависимост от начина, по който са заложени и произведени майките биват няколко вида, обяснява ст. н. с. Боян Първулов на nbps.press.bg: 1. Роеви майки, които пчелите отглеждат в период на роене.

Няма снимка

Кокошките започват дълго линеене

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.