АЧС вече унищожи почти 5 млн. свине в Азия

09 август 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Почти 5 млн. свине са загинали или са унищожени в Азия заради разпространението на африканската чума по свинете (АЧС) - заразно вирусно заболяване, поразяващо домашни и диви свине, за първи път открито в Азия преди точно година, съобщава ФАО. Болестта, непредставляваща опасност за хората, води до 100-процентна смъртност при свинете, нанасяйки огромни икономически загуби на свиневъдния сектор.

Огнища на АЧС има в шест азиатски държави: Камбоджа, Китай, КНДР, Лаос, Монголия и Виетнам. По последни данни на ФАО текущите загуби съставляват над 10% от цялото поголовие на свине в Китай, Виетнам и Монголия.

С помощта на ФАО останалите държави в региона прилагат все повече усилия, за да са готови да предотвратят по-нататъшното разпространение на болестта.

И тъй като не съществува достъпна ваксина на пазара, трябва да се отделя повече внимание на други методи за противодействие на болестта. Държавите трябва да прилагат повишени мерки за безопасност по границите - за предпазване от вкарване и разпространение на заболяването с постъпващи инфектирани животни или продукти от заразено свинско месо. За огнищата трябва да се съобщава незабавно, отбелязва д-р Хуан Луброт, главният ветеринарен инспектор на ФАО. Призоваваме държавите, в които има риск, да прилагат ефективни мерки за биосигурност.

За първи път АЧС е открита в Африка през 1920 г. Освен огнищата на чува в Азия сега епизоотията бавно се разпространява в Европа сред местното поголовие от эдиви свине и редица държави въведоха драконовски мерки за ограничаване придвижването на диви животни.

Ограничаване разпространението на АЧС

Здравите свине могат да се разболеят в резултат на контакт с инфектирани животни, особено при наличие на кръв. Заразяването също така може да стане, ако животно се нахрани със сурова заразена помия, съдържаща свинско месо или сурови продукти от свинско. Също така инфекцията се разнася със заразени обувки, дрехи, инвентар на работещите във фермата и с друго оборудване.

Обръщайки особено внимание на важността на спазването на препоръчваните практики, ФАО настоятелно моли фермерските стопанства, поразени от АЧС, да не местят животните си или тяхна продукция, а ветеринарните служби и органи да осъществяват надзор за унищожаване на труповете на свине чрез изгаряне или чрез загробване на място.

На държавите се препоръчва да предвидят ефективни стратегии за компенсации за подпомагане на спазващите изискванията фермери.

Икономически последствия

Епизоотията най-много се отразява на уязвимите дребни фермерски стопанства, които нямат необходимите знания или средства за предпазване нас воите животни от заболяването.

Във Виетнам производството на свинско месо обхваща почти 10% от селскостопанския сектор на страната, а свинското месо съставлява почти три четвърти от потребяваното месо. Към днешна дата в опит да спрата разпространението на болестта в страната са унищожени приблизително три милиона свине, което поражда безпокойство, че АЧС може да доведе до накърняване на хранителната безопасност сред и без това изпитващите трудности групи от населението.

В Китай работят не по-малко от 26 млн. свинеферми, като около 50% от производството на свинско месо е в дребни стопанства.

Болестта е унищожила почти цялото поголовие свине на някои фермери. На силно пострадалите страни ще им потрябва не една година за възстановяване от социално-икономическите последствия от тази епизоотия, отбелязва Луброт.

Отговорът на ФАО на извънредната ситуация

ФАО чрез Центъра за управление при извънредни ситуации, свързани със здравето на животните, в сътрудничество със Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) сформират няколко екипа за оказване на помощ на държавите при ограничаване на АЧС. Групи от специалисти работят с ветеринарните служби и представителите на държавата за засилване на мерките за биосигурност на самите ферми и около тях и за консултации за ефективните методи за унищожаване на животните в съответствие с международните стандарти за отношение към животните.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.