Италианска селска манджа с грозде

14 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 16794
Няма снимка
1 2 3
 

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем.

Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер, магданоз.

А за да направите соса: пригответе си 200 -250 грама гроздови зърна, 50 мл бяло вино, 100 мл зеленчуков бульон, зехтин, 1 суп.л. брашно.

В купа сложете каймата, добавете яйцето, разтрошете накиснатата в прясно мляко филия хляб, нарязаната на много ситно глава лук.

Овкусете с щипка черен пипер, щипка риган по желание и щипка магданоз. Омесете каймата добре и оставете в хладилник за половин час.

Загрейте олио или зехтин, от каймата късайте малки парчета, овалвайте ги в брашно и ги слагайте в мазнината. Кюфтенцата отцедете на кухненска хартия.

В тиган налейте 1 к.ч. зехтин, сложете кюфтенцата, полейте ги с бялото вино. Изчакайте малко, докато се изпари алкохолът и тогава налейте топлия зеленчуков бульон.

Пуснете в соса две листенца салвия или друго по избор и посолете. След 10 минути пуснете в него гроздовите зърна и изчакайте още 5-6 минути.

Накрая, ако искате да сгъстите, разтворете 1 с.л. брашно в малко топла вода, изсипете в соса и изчакайте манджата за минута-две.

Добре изглежда като се поднесе с грозде върху картофено пюре, казват италианките.

Гроздето е един прекрасен есенен плод, който много подхожда и на салати и на други ястия и предястия, казват италианските домакини, които повече от нас го ползват за целта.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Шареният гроздов молец не си е заминал

Гъсениците на този твърде опасен и икономически важен неприятел за страната ни се срещат чак до втората половина на август по лозите и асмите, така че бъдете внимателни

Няма снимка

Подгответе последните пръскания

При влажен август има риск от сиво гниене, какви препарати за какви условия ще са подходящи Доста неприятности имат тази година собствениците на лози и асми

Няма снимка

Заразите по лозите са налице

Тази година не липсват мана и брашнеста мана по юлските гроздове. Така че и любителите трябва да бъдат много внимателни и наблюдателни, ако искат да опазят своята реколта

Няма снимка

Сивото гниене вече силно засяга десертните сортове

Прореждайте зърната на гроздовете, отстранявайте навреме засегнатите чепки Лозарите знаят, че болестта Botrytis cinerea – Сиво гниене, е опасна и направо изпитват страх от нея

Няма снимка

От какво се напукват зърната на гроздето

Можем ли да предотвратим това, пита Веска Карагьозова от Каварна В отделни години загубите от напукване на зърната на гроздето стават доста големи, едва ли не се равняват на тези от маните

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници