Италианска селска манджа с грозде

14 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем.

Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер, магданоз.

А за да направите соса: пригответе си 200 -250 грама гроздови зърна, 50 мл бяло вино, 100 мл зеленчуков бульон, зехтин, 1 суп.л. брашно.

В купа сложете каймата, добавете яйцето, разтрошете накиснатата в прясно мляко филия хляб, нарязаната на много ситно глава лук.

Овкусете с щипка черен пипер, щипка риган по желание и щипка магданоз. Омесете каймата добре и оставете в хладилник за половин час.

Загрейте олио или зехтин, от каймата късайте малки парчета, овалвайте ги в брашно и ги слагайте в мазнината. Кюфтенцата отцедете на кухненска хартия.

В тиган налейте 1 к.ч. зехтин, сложете кюфтенцата, полейте ги с бялото вино. Изчакайте малко, докато се изпари алкохолът и тогава налейте топлия зеленчуков бульон.

Пуснете в соса две листенца салвия или друго по избор и посолете. След 10 минути пуснете в него гроздовите зърна и изчакайте още 5-6 минути.

Накрая, ако искате да сгъстите, разтворете 1 с.л. брашно в малко топла вода, изсипете в соса и изчакайте манджата за минута-две.

Добре изглежда като се поднесе с грозде върху картофено пюре, казват италианките.

Гроздето е един прекрасен есенен плод, който много подхожда и на салати и на други ястия и предястия, казват италианските домакини, които повече от нас го ползват за целта.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Изведнъж ципа покри виното

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

Няма снимка

Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Няма снимка

За феновете на химията - багрене на ракия

С купешка жълта боя Някои домашни майстори питат дали могат да ползват малки дози жълта сладкарска боя. Ние специално не сме почитатели на този вид химия

Няма снимка

За почитатели на сладката жилка - багрене на ракията с карамел

Да го правят на бавен огън За почитателите на карамеловия цвят на ракията и лекия му приятен аромат първо ще кажем, че трябва да го използват за размиване много пестеливо

Няма снимка

Как най-успешно да обагря ракията

Пита ни Венета Колева Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове. Естествено е, че тя там не може да се оцвети и остава безлично бяла

Няма снимка

Как “страдат” ракиите

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси

Още от Фермер
Няма снимка

Дръвчета, формирани като палмета

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

Няма снимка

Домашен хляб

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му

Няма снимка

През зимата е възможно натрупване на бактериални спори при възрастните пчели!

Разпространението на спори от ларвите Paenibacillus попадат във възрастните пчели, които я пренасят в семейството и предизвикват смърт както на отделни пчели, така и на цялото семейство

Няма снимка

Какво написа министър Танева в Златната книга на УНСС?

По време на представянето на Swot анализа за селските райони, което се проведе в петък, министър Десислава Танева бе призована от ректора на УНСС проф

Няма снимка

Досега са идентифицирани повече от 20 вируса при медоносните пчели

Защо са опасни? Защото тези 20 вируса могат да въздействат върху пчелите по много начини, включително * да убиват развиващите се ларви и какавиди; * да намалят живота на възрастните пчели; * да

Няма снимка

През първите 14 дни агнетата се хранят само с мляко или негов заместител

Вода за пиене се дава от 20-ия ден Храненето на 2-седмични агнета е 6 пъти на ден на равни интервали Ако се използва краве мляко за хранене, тогава през първата седмица количеството е 180-200 мл