Италианска селска манджа с грозде

14 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем.

Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер, магданоз.

А за да направите соса: пригответе си 200 -250 грама гроздови зърна, 50 мл бяло вино, 100 мл зеленчуков бульон, зехтин, 1 суп.л. брашно.

В купа сложете каймата, добавете яйцето, разтрошете накиснатата в прясно мляко филия хляб, нарязаната на много ситно глава лук.

Овкусете с щипка черен пипер, щипка риган по желание и щипка магданоз. Омесете каймата добре и оставете в хладилник за половин час.

Загрейте олио или зехтин, от каймата късайте малки парчета, овалвайте ги в брашно и ги слагайте в мазнината. Кюфтенцата отцедете на кухненска хартия.

В тиган налейте 1 к.ч. зехтин, сложете кюфтенцата, полейте ги с бялото вино. Изчакайте малко, докато се изпари алкохолът и тогава налейте топлия зеленчуков бульон.

Пуснете в соса две листенца салвия или друго по избор и посолете. След 10 минути пуснете в него гроздовите зърна и изчакайте още 5-6 минути.

Накрая, ако искате да сгъстите, разтворете 1 с.л. брашно в малко топла вода, изсипете в соса и изчакайте манджата за минута-две.

Добре изглежда като се поднесе с грозде върху картофено пюре, казват италианките.

Гроздето е един прекрасен есенен плод, който много подхожда и на салати и на други ястия и предястия, казват италианските домакини, които повече от нас го ползват за целта.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Една житна ракия

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Няма снимка

Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Няма снимка

Съберете си скоро резници за калеми

Две-три важни неща оостават преди гроздобер - плитка обработка, последно пръскане, обезлистване Резници за калеми се събират именно през август. Това се прави някъде около две седмици преди

Няма снимка

Птичият шербет - до края на август

Отговаряме на Минка Друмева от с. Калугерово Въпрос: Мили приятели, чела съм материалите ви, които подготвяхте за шербетуването, но аз конкретно се интересувам за лозите.

Няма снимка

Диагнози в лозето

При наличие на повече валежи някои елементи е възможно да се измият от почвата, затова трябва да се компенсират с по-често подхранване. Това е една от причините тази година да се забелязват и повече

Още от Фермер
Няма снимка

Сушите и силните дъждове ще са още по-дълги

Държавите в северното полукълбо могат да очакват по-дълги горещи вълни през лятото и повече последователни дни със силни валежи с лоши последици, ако целите за ограничаване на глобалното затопляне не

Няма снимка

Сухото време ще пречи на почвообработките

Високите температури причиняват повреди по овошки и зеленчуци Дукена Жолева, агрометеоролог След краткотрайното захлаждане през първата половина от следващия седемдневен период

Няма снимка

Агропазарът още е стресиран от доклада на USDA

Бизнес активността на зърнените борси беше вяла в края на миналата седмица, тъй като много търговци почиват в средата на август. Независимо от това, може да се отбележи,

Няма снимка

Мравките не обичат канелата

Тя не ги убива, а само ги отблъсква Дори да живеете на 8-мия етаж, има вероятност да се сблъскате с орди от безброй малки войничета. Защо са там и как са дошли не е ясно,

Няма снимка

Знаете ли колко вида са пчелните майки?

В зависимост от начина, по който са заложени и произведени майките биват няколко вида, обяснява ст. н. с. Боян Първулов на nbps.press.bg: 1. Роеви майки, които пчелите отглеждат в период на роене.

Няма снимка

Кокошките започват дълго линеене

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.