Каква трябва да е водата в птицефермата?

12 август 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Доброкачествената вода в птицефермата е прозрачна, безцветна, без миризма и необичайни аромати. Тя не трябва да съдържа органични вещества от животински или минерален произход, отровни и токсични примеси, патогени и замърсяване с хелминти, напомня AgroTimes.

Твърдата вода е с високо съдържание на минерали, обикновено калциеви и магнезиеви (Mg2+) йони, и в някои случаи други разтворени елементи като бикарбонати и сулфати. За да се намали твърдостта на водата и нейното pH, във водоснабдителната система се въвеждат органични киселини. Понижаването на pH влошава средата за развитието на микроорганизми във водата, предотвратява образуването на варовик. Консумацията на домашни птици от такава вода като цяло подобрява храносмилателните процеси.

Можете също така да прилагате лимонена киселина - 0,5 г/л вода на ден, на всеки 7 дни, или аскорбинова киселина 1-1,5 г/л вода на ден, на всеки 7 дни.

Недостатъкът от използването на органични киселини е, че при предозиране водата става неизползваема за домашните птици.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Кои свине-майки трябва да се бракуват?

След опрасването трябва да отговорите на следния въпрос за всяка свиня-майка - ще може ли това животно благополучно да се опраси и да изхрани още едно прасило от 11-12 новородени

Няма снимка

Уплашените кокошки спират да снасят

Погрижете се кокошките носачки да свикнат с хора. Уплахата от човешко присъствие в птицефермата се отразява и на продуктивността на стадото, и на качеството на снесените яйца

Няма снимка

Причини, поради които кокошето стадо губи оперение

Като се изключат сезонното линеене и канибализмът, домашните птици може да започнат да губят оперение и по други причини.  Те могат да бъдат: - Недостиг на аминокиселини, витамини

Няма снимка

Кои свине-майки развиват ММА синдром и защо?

При някои свине-майки млякото намалява или спира напълно във всички цицки на втория-третия ден след началото на лактационния период. Най-често това става поради възпаление (мастит) цицките поради

Няма снимка

Чревната спирохетоза в птицефермата се контролира с висока биосигурност

Чревната спирохетоза може да получи широко разпространение в птицефермата, като се има предвид значителните промени, които ще настъпят през следващите години по отношение на постепенното намаляване

Няма снимка

По-високата плътност води до намаляване на средния дневен прираст на прасетата

При изграждането на свинеферма необходимо да се определи не само общият производствен капацитет, но и броят на главите в едно помещение. Трябва да се вземе предвид въздействието на гъстотата на

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме: Отстранете маломедните пити!

Някои от тях, ако е необходимо, се поставят зад преградната дъска, а медът им се разпечатва. Когато върху много стари (много тъмни), маломедени или неправилно изградени пити има пило

Няма снимка

Утре слънце и затопляне - температури до 26 градуса

Атмосферното налягане ще се понижава и след обяд вече ще е близко до средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса,

Няма снимка

Високата трева е опасна за мопса

Ниското куче може да нарани очите си Слабото място на мопса са очите му. В ъгълчетата им се натрупва слуз, която трябва да се отстранява редовно и внимателно с памучно тампонче

Няма снимка

Салата от патладжани и домати

Салатата с патладжан и домати изпълнява няколко функции наведнъж: вкусна обилна закуска, гарнитура към месо или пълноценно хранене за вегетарианци. Тази салата е актуална в края на лятото

Няма снимка

Вече е късно да подхранвате със захарен сироп!

През втората половина на септември и през октомври на пчелните семейства не се дава захарен разтвор. При преработката му в този късен период (когато няма прашец в природата) пчелите се изтощават и

Няма снимка

Постна лучена супа

Не е задължително традиционната френска лучена супа да се приготвя с месен бульон. Даже когато се използва вода тя става много вкусна - просто трябва да се спазва технологията