Горски стопанства не спрели сеч въпреки чумата по свинете

12 август 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

Протестиращи стопани питат премиера дали икономически интереси надделяват над мерките срещу заразата

Горски стопанства не спрели сеч въпреки чумата по свинете

Въпреки африканската чума по свинете, заради която ще бъдат унищожени близо 130 000 прасета, в някои области в страната не е спрян дърводобивът въпреки риска от разнасяне на заразата.

В тези райони има открити огнища, но сечта продължава. Това стана ясно от думите на директора на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов пред БНР. Той уточни, че дърводобивът е прекратен във всички горски стопанства съгласно заповед на министъра на земеделието Десислава Танева.

“Областните епизоотични комисии решават дали да има изключение на тази заповед. Те са на място, всеки си преценява ситуацията”, коментира Маринов. Въпросните комисии вземали решение кои са неотложните дейности. В тях участват и представители на нашите държавни предприятия по места - от горските и държавните ловни стопанства, каза Маринов.

Той обясни, че има 12 заповеди за ограничаване на горските територии, които са инфектирани. “Има и земеделски територии. А прибирането на реколтата също е неотложна дейност”, допълни Маринов.

В Шумен са решили да се разреши дърводобивът само за седмица, даде пример той. Направена е организация за осигуряване на дървесината на населението там преди отоплителния сезон.

“Колкото по-рано се закупи дървесината, толкова е по-ефективна при отоплението. Аз апелирам, ако някой не си е закупил, да го направи, да я нареже, да изсъхне, да престои един месец на открито в горещото време, за да може да е по-ефективна при нейното изгаряне през зимните месеци”, каза той.

Преди това протестиращи стопани от с. Крушаре, които отказват да заколят прасетата си, изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и министър Танева. В него те посочват, че надделявали икономически интереси, поради това дърводобивът не е спрян въпреки чумата по свинете. Фермерите искат отговор от премиера дали това е така.

Над 90% от домашните прасета в общините от Пазарджишка област са умъртвени по заложените превантивни мерки за борба с чумата по свинете. Това съобщи зам. областният управител Йордан Кожухаров в понеделник. До момента на територията на региона не е констатиран случай на чума. От вторник ветеринарни специалисти започват проверки на личните стопанства, за да установят дали всички животни са умъртвени. Ветеринарите трябва да обиколят 77 населени места и да проверят 1800 стопанства. През септември стопаните ще получат и обещаните по 300 лв. за децинфекция.

При откриването на лова на летен прелетен дивеч в събота, зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев инструктира ловците как да спазват мерките, за да не разнасят заразата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Чили увеличава износа на череши

Чили възнамерява да увеличи износа на череши до 220 хиляди тона. Постигането на такива показатели се планира чрез навлизане на китайския пазар. Трябва да се отбележи,

Няма снимка

1505 заявления за дезинфекция на дворове са подадени в Добричка област

Според данните на Областната епизоотична комисия-Добрич, в Добричка област унищожените прасета между 1200 и 1300, но се очаква броят им да бъде завишен –съобщи д-р Борислав Каменов

Няма снимка

Разработват чипс с ниско съдържание на мазнини

Хранителните технолози от университета в Куинсланд и служителите на PepsiCo решиха да направят подарък на любителите на чипсовете, които отказват това лакомство от страх да не съсипят фигурата си.

Няма снимка

Печатат 3D говеждо и заешко в космоса

Компанията 3D Bioprinting Solutions ще изпрати клетки от говеждо и заешко месо в космоса през септември и ще се опита да отпеча пържола от тях. Тази технология може да помогне за осигуряването на

Няма снимка

Двама обвинени за измами с европари за развитие на селските райони

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.И. и Г.А. за предоставяне на неверни сведения и използване не по предназначение на средства по програма на

Няма снимка

В Пакистан забраниха найлоновите торбички

Правителството на страната обяви сериозна война на найлоновите торбички за еднократна употреба, като забрани тяхното използване. Съответното постановление ще бъде валидно в столицата Исламабад,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.