Качеството на протеина във фуражите зависи и от технологията на производство

13 август 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Технологията на производство на фуражите влияе не само на количеството протеин, но и на неговите показатели за качество, съобщава AgroTimes.

Например фракцията на белтъчни азотсъдържащи вещества в силажа, приготвен от зелената маса на бобови култури, е по-висока, отколкото в суровината. Но при изкуствено изсушените фуражи и сено равнището му е по-ниско.

Частиците разтворими протеини са най-високи в първоначалната зелена маса, тъй като в процеса на производство на фуражи се получава разграждане и денатурация (процес на промяна на молекулната структура) на протеините, а количеството на тези протеинови фракции значително намалява. Съответно разтворимостта на протеина до голяма степен зависи от технологията на производство на фуражите.

По време на производството на фураж общото съдържание на аминокиселини се променя и количеството на незаменимите аминокиселини се намалява. Съдържанието на всички 10 незаменими аминокиселини е забележимо по-ниско, особено количествата лизин, треонин и левцин намалява.

Изсушаването на тревата на полето също се отразява неблагоприятно. Процентът на незаменими аминокиселини в протеина на силажа поради намаляването на нивата на лизин, хистидин, аргинин, треонин и метионин - е най-ниският, тъй като общото съдържание на протеини е намалено с почти наполовина в този фураж.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Кои свине-майки развиват ММА синдром и защо?

При някои свине-майки млякото намалява или спира напълно във всички цицки на втория-третия ден след началото на лактационния период. Най-често това става поради възпаление (мастит) цицките поради

Няма снимка

Чревната спирохетоза в птицефермата се контролира с висока биосигурност

Чревната спирохетоза може да получи широко разпространение в птицефермата, като се има предвид значителните промени, които ще настъпят през следващите години по отношение на постепенното намаляване

Няма снимка

По-високата плътност води до намаляване на средния дневен прираст на прасетата

При изграждането на свинеферма необходимо да се определи не само общият производствен капацитет, но и броят на главите в едно помещение. Трябва да се вземе предвид въздействието на гъстотата на

Няма снимка

Кога млечната крава става злояда?

За образуването на коластра и мляко кравата се нуждае от голямо количество хранителни вещества и енергия. Същевременно именно през този период апетитът на кравата намалява и изяденият фураж покрива

Няма снимка

Колко пъти дневно да храните пъдпъдъците?

Възрастните пъдпъдъци е достатъчно да се хранят два пъти на ден. При младите ремонтни птици не трябва да се увеличава изхранването на комбинирани фуражи над препоръчаните норми

Няма снимка

Къде е идеалното място на силажа в полиетиленови ръкави?

Идеалното място за съхранение на силаж в полиетиленови ръкави е в непосредствена близост до мястото на подаването му. Ръкавите трябва да са върху твърда повърхност или дори на земята

Още от Фермер
Няма снимка

Качеството на тютюна е два пъти по-добро от миналата година

Тютюневата суровина е току-що прибрана от полето и след като бъде изсушена - за около месец, се надяваме към края на октомври или най-късно в средата на ноември да стартира същинската изкупна

Няма снимка

Как оцеляват производители на малини и ягоди - много трудно!

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

Няма снимка

Предложения за ОСП след 2020 г. са на трупчета

Как депутати ще използважат реформата - засега не се говори Диана Ванчева В Брюксел мислите, че са се върнали и са стигнали до този момент в разработването на стратегията

Няма снимка

Преминава студен атмосферен фронт, на места ще превали

Днес страната ще е под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт. Ще преобладава облачно време и на много места ще превали. По-значителни ще са валежите след обяд в Рило-Родопската област и на

Няма снимка

Казваме довиждане на истинското лято

Сняг на Мусала още днес Зимата по-топла от обичайното Казахме довиждане на истинското лято днес. Температурите вчера стигнаха до 34-35 градуса в Тракийската низина и източните райони

Няма снимка

Мляко на растителна основа e изборът за почти 25% от британците сега

Преминаването към мляко на растителна основа е особено забележимо сред жените под 25 години, констатира изследване, съобщава theguardian.com. Почти една четвърт от британците консумират алтернативи