Една житна ракия

18 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово

Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Отговор:

- Ако не разполагате с традиционните суровини за производсдтво на ракия, а имате голямо желание да сварите при домашни условия, тогава приемете това предизвикателство от нас. Изпробвано е от наш читател, който одобри рецептата.

Залейте в подходящ съд 12 кг доброкачествено жито или ечемик с 50-55 л студена вода.

Разбъркайте добре, за да се отделят леките примеси.

С част от водата по време подгряване се разтварят 10 кг захар. Към основния материал се прибавя и добре разтворено парче хлебна мая с големината на кибритена кутийка.

След 12-14 дни при периодично разбъркване, следва изваряване в подходяща инсталация.

При добре проведена ферментация се получава ракия в количество 12-14 литра. Тя има специфичен вкус и аромат, който мнозина харесват, защото прилича на оригиналната руска житна водка, но е с ракиени тонове, разбира се. Оцветява се с няколко парчета сухи черничеви трески.

Ракията е приятна за консумация. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Важно за черното гниене

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Няма снимка

Италианска селска манджа с грозде

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Няма снимка

Съберете си скоро резници за калеми

Две-три важни неща оостават преди гроздобер - плитка обработка, последно пръскане, обезлистване Резници за калеми се събират именно през август. Това се прави някъде около две седмици преди

Още от Фермер
Няма снимка

Кога се стига до белтъчен глад?

При продължителни застудявания пчелите стесняват кълбото върху питите с пило в средата на гнездото. Откъсват се от пълните с мед крайни пити и често умират от глад

Няма снимка

Актуално третиране

Ябълковите и крушовите дървета, които през вегетацията са били нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напраскат обилно с 5% разтвор карбамид.

Няма снимка

ДФЗ ще си сътрудничи с Хърватия в борбата с измамите с евросубсидиите

България и Хърватия ще си сътрудничат в борбата със злоупотребите в евросубсидиите за земеделие. Това подготвят разплащателните агенции на двете страни по съвместно споразумение след тридневен

Няма снимка

Тайните на успешния лов на зайци през есента и зимата

С настъпването на есента запалените ловци бързо започват да се подготвят, защото сезонът за лов на зайци наближава. Повечето авджии си мислят, че са наясно с този вид лов

Няма снимка

Кампанията "Супер фермер" продължава в Долни Дъбник

Ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“ - гр. Долни Дъбник ще имат честта да се срещнат със заместник-министър Лозана Василева

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне