Една житна ракия

18 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 52560
Няма снимка
1 2
 

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово

Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Отговор:

- Ако не разполагате с традиционните суровини за производсдтво на ракия, а имате голямо желание да сварите при домашни условия, тогава приемете това предизвикателство от нас. Изпробвано е от наш читател, който одобри рецептата.

Залейте в подходящ съд 12 кг доброкачествено жито или ечемик с 50-55 л студена вода.

Разбъркайте добре, за да се отделят леките примеси.

С част от водата по време подгряване се разтварят 10 кг захар. Към основния материал се прибавя и добре разтворено парче хлебна мая с големината на кибритена кутийка.

След 12-14 дни при периодично разбъркване, следва изваряване в подходяща инсталация.

При добре проведена ферментация се получава ракия в количество 12-14 литра. Тя има специфичен вкус и аромат, който мнозина харесват, защото прилича на оригиналната руска житна водка, но е с ракиени тонове, разбира се. Оцветява се с няколко парчета сухи черничеви трески.

Ракията е приятна за консумация. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари

Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Как домашното червено вино да стане качествено

Какви грешки не бива да допускаме Всички домашни майстори знаят, че добрите червени вина се получават от сортовете грозде с оцветена ципа и с безцветен или с оцветен сок на зърната

Няма снимка

Таваните и избите - идеални за съхранение на гроздето

Ето как можем да похапваме и през зимата, какво не знаем за виненото обаче Скъпи приятели, дойде времето да прибираме сочния гроздов плод от малкия масив или двора

Още от Фермер
Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в

Няма снимка

Нелекуваното възпалено виме може да фалира фермата

Лечението струва на млекопроизводителите от ЕС над 1,5 млрд. евро годишно, твърди д-р Петер Цигер, Иновационна група "Млякото на Хесен" Нелекуваното възпалено виме води до развиване на мастит