Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

17 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 54063
Няма снимка
Домашните майстори на ракия са изобретателни, изпробват различни домашни технологии, но при всички тези проби е важно да не нарушавата правилата
1 2
 

Пита Марин Маринов от Стара Загора

Отговор:

Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия.

Той съдържа лесно летливи съединеня, които кипят при по-ниска температура.

Основен дял от тях се пада на метиловия алкохол, който кипи при температура 65 градуса С.

Заедно с метила, първакът съдържа още етилов алкохол, естери, алдехиди, ацетали и висши алкохоли, които му придават силно паарлив вкус и остра неприятна миризма.

Много пъти сме препоръчвали, както и специалистите го правят, задължително да се отделя при еднократна десетилация.

На практика обаче неофициално той се влага в казана при следващата дестилация и тога го правят почти всички.

Читателят ни обаче, който задава въпроса, е събрал голямо количество, затова е по-добре да го прибави в казана на 2-3 пъти.

А занапред гда го влага във всеки следващ казан, защото ще е малко количество, но да не го събира.

Внимание!

Не забравяйте, че в сезона за варене на ракия, започват да се увеличават случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол. Това не е случайно.

Да напомним, че метиловият алкохол е свръхтоксичен.

Дори употребата на едва 10-15 мл от него може да доведе до трайна загуба на зрението.

Запомнете, че...

Факторите при производството на домашния алкохол, които могат да доведат до най-страшното, са няколко.

Сред тях са лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките и изгнилите плодове, невъзможността да се отдели метанолът или занемаряването на това. Още:

Стари казани, преправяни от бойлери

които не са почистени добре, водят до натравяне.

Варенето на плодове с костилките пренася циановодородна киселина, която може да води до натравяне.

Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, също предизвиква отделянето на опасно количество метанол.

Когато не се премахва първакът, е опасно, съдържа висока концентрация на метанол. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Рисково ли е варенето на ракия от череши?

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия

Няма снимка

Не забравяйте за розата!

Като индикаторно растение тя показва задават ли се брашнеста мана, сиво гниене или акари Масово на италианските и френските лозя в началото на лозовите редове има розов храст. Срещаме го вече и у нас

Няма снимка

Наблюдавайте появата и развитието на ресата при лозите

При склонните към изресяване десертни сортове задължително се извършва прищипване. Ако забележите изресяване и при други сортове, напълно възможно при неблагоприятни условия

Няма снимка

В лозето през май

Започва интензивна растителна защита за опазване на лозята от основните болести и неприятели През настъпващия месец е много важно да успеем да предпазим лозовите насаждения от болести и неприятели -

Няма снимка

Филизенето е най-важната операция от зелените резитби

Неотменна грижа за лозето през май е филизенето. То изиграва ролята на допълнителна резитба, поливане, подхранване и е част от борбата с маната и другите болести и неприятели

Няма снимка

Кога се филизят лозите

Премахването на излишните леторасти от главината рано напролет е зелената операция филизене, която предстои. Това е от най-важните пролетно-летни мероприятия

Още от Фермер
Няма снимка

Как новият Закон за храните ще ликвидира сивия сектор

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според нас са почти 2 пъти повече

Няма снимка

Проф. Георги Рачев: Смутно време ни чака в началото на юни, но лятото ще е хубаво

Ако нещата продължават така с коронавириса, до месец ще имаме свободата, която имахме отпреди пандемията, смята климатологът проф. Георги Рачев. Според него обаче едва ли ще има силен сезон

Няма снимка

Кметът на Ловеч забрани брането на липов цвят без актуално разрешително

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова издаде заповед за забрана брането на липов цвят без издадено актуално разрешително. На нарушителите ще се съставят актове за установяване на административни

Няма снимка

Грижа за растенията след градушка

Ако в района ви е паднал силен дъжд или градушка, трябва да се погрижите за растенията. Почистете лехите, ако има опадали листа, отчупени стъбла или други довлечени от вятъра боклуци

Няма снимка

“Чай” от плевели вместо скъпи торове

Животът е един неспирен кръговрат. Такъв е и принципът на всяка градина. Каквото вземем от нея, е добре дошло, но трябва и да връщаме. Набавянето на нутриенти в почвата може да става по много начини

Няма снимка

Защитата на данните става ключов въпрос за фермерите

Споделянето им за нуждите на прецизното земеделие сега е без регулация и може да навреди на конкуренцията Добродетелите на дигиталното земеделие се възхваляват от много гласове