Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

17 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
Домашните майстори на ракия са изобретателни, изпробват различни домашни технологии, но при всички тези проби е важно да не нарушавата правилата
1 2
 

Пита Марин Маринов от Стара Загора

Отговор:

Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия.

Той съдържа лесно летливи съединеня, които кипят при по-ниска температура.

Основен дял от тях се пада на метиловия алкохол, който кипи при температура 65 градуса С.

Заедно с метила, първакът съдържа още етилов алкохол, естери, алдехиди, ацетали и висши алкохоли, които му придават силно паарлив вкус и остра неприятна миризма.

Много пъти сме препоръчвали, както и специалистите го правят, задължително да се отделя при еднократна десетилация.

На практика обаче неофициално той се влага в казана при следващата дестилация и тога го правят почти всички.

Читателят ни обаче, който задава въпроса, е събрал голямо количество, затова е по-добре да го прибави в казана на 2-3 пъти.

А занапред гда го влага във всеки следващ казан, защото ще е малко количество, но да не го събира.

Внимание!

Не забравяйте, че в сезона за варене на ракия, започват да се увеличават случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол. Това не е случайно.

Да напомним, че метиловият алкохол е свръхтоксичен.

Дори употребата на едва 10-15 мл от него може да доведе до трайна загуба на зрението.

Запомнете, че...

Факторите при производството на домашния алкохол, които могат да доведат до най-страшното, са няколко.

Сред тях са лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките и изгнилите плодове, невъзможността да се отдели метанолът или занемаряването на това. Още:

Стари казани, преправяни от бойлери

които не са почистени добре, водят до натравяне.

Варенето на плодове с костилките пренася циановодородна киселина, която може да води до натравяне.

Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, също предизвиква отделянето на опасно количество метанол.

Когато не се премахва първакът, е опасно, съдържа висока концентрация на метанол. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Важно за черното гниене

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Една житна ракия

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Няма снимка

Италианска селска манджа с грозде

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Няма снимка

Съберете си скоро резници за калеми

Две-три важни неща оостават преди гроздобер - плитка обработка, последно пръскане, обезлистване Резници за калеми се събират именно през август. Това се прави някъде около две седмици преди

Още от Фермер
Няма снимка

Кога се стига до белтъчен глад?

При продължителни застудявания пчелите стесняват кълбото върху питите с пило в средата на гнездото. Откъсват се от пълните с мед крайни пити и често умират от глад

Няма снимка

Актуално третиране

Ябълковите и крушовите дървета, които през вегетацията са били нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напраскат обилно с 5% разтвор карбамид.

Няма снимка

ДФЗ ще си сътрудничи с Хърватия в борбата с измамите с евросубсидиите

България и Хърватия ще си сътрудничат в борбата със злоупотребите в евросубсидиите за земеделие. Това подготвят разплащателните агенции на двете страни по съвместно споразумение след тридневен

Няма снимка

Тайните на успешния лов на зайци през есента и зимата

С настъпването на есента запалените ловци бързо започват да се подготвят, защото сезонът за лов на зайци наближава. Повечето авджии си мислят, че са наясно с този вид лов

Няма снимка

Кампанията "Супер фермер" продължава в Долни Дъбник

Ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“ - гр. Долни Дъбник ще имат честта да се срещнат със заместник-министър Лозана Василева

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне