Вкусна запеканка със спанак

19 август 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Продукти: 600-700 г брашно, 4 яйца, 3 л вода, 1 кг спанак (пресен или замразен), 300 г твърд кашкавал (пармезан, гауда, холандски), 1 ч.л. сол, 250 г масло, 50 г зехтин.

Приготвяне: Подгответе предварително спанака: поставете измития зеленчук в тенджера и го сложете на бавен огън. Когато листата омекват и си пуснат сока, добавете зехтина.

Междувременно настържете кашкавала.

В малка купа смесете брашното и яйцата и замесете тестото за бъдещото руло. По консистенция то трябва да наподобява тесто за кнедли. Дайте му време да се отпусне (около 40 минути).

Пригответе чиста ленена кърпа или тензух. Разточете тестото на дълги ивици (с дебелина не повече от 3 мм). За да направите това, използвайте точилка или машина за приготвяне на паста (ако разполагате с такава). Можете да разточите тестото и на голяма кръгла кора. Това няма да развали външния вид на ястието. Поставете ивици тесто върху ленената кърпа. Подредете така ивиците, че да се получи голяма кора. Разстелете отгоре спанака, така че да се получи равномерен слой върху цялото тесто. Поръсете спанака обилно с кашкавал (използвайте около 200 грама). Завийте тестото на руло. Увийте рулото от тестото в тъканта, след което го завийте на охлюв. (виж снимката)

Предварително кипете водата, сипете сол и потопете рулото в нея. Варете около 20 мин. Когато рулото е готово, го извадете и го оставете за няколко минути да изстине. След като извадете от кърпата и нарежете "наденицата" на малки парченца.

Сложете парчетата в стъклен съд за печене и поръсете с останалия кашкавал. Нарежете маслото на малки парченца и ги поставете отгоре върху филийките на руло.

Печете ястието във фурна при температура 180 градуса за 15-20 минути. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

Салата с чеснови крутони

Продукти: 2-3 филии стар хляб, 1 консерва червен боб в собствен сос, 1 консерва царевица, 150 г твърдо кашкавал, 100 г пушени свински гърди, 3 варени яйца, 2 скилидки чесън, 200 г майонеза

Няма снимка

Домашен кашкавал

За да приготвим домашни млечни продукти, на първо място ни е нужно качествено мляко. Приготвянето обикновено плаши младите и неопитни домакини, но оказва се, че съвсем не е толкова сложно

Няма снимка

Как да си направим фъстъчено масло у дома

Най-хубавото на домашното фъстъчено масло е, че в него няма консерванти! Продукти: 2 ч. чаши обелени и препечени фъстъци, 3 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. сол, 3-4 суп. лъж

Няма снимка

Пастет с пилешки дробчета

Начинът на приготвяне на пастета има нюанси: може да бъде едро смлян и "на бучки", както го харесват някои или да се пасира до абсолютно гладка хомогенна смес, както го предпочитат много повече хора

Няма снимка

Как да си приготвим рачел

Рачелът най-просто казано е сладко от тиква, което е типично за Южна България. Може да се срещне и под името петмез или маджун. В миналото, когато лакомствата рядко са присъствали на трапезата

Още от Фермер
Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Кокерът - незаменимият помощник на ловеца

Защото има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя Мнозина смятат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не

Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти

Няма снимка

Започва работа Европейският орган по труда - какво ще прави

Ще е нещо като омбудсман, обясниха експерти С церемония по откриването и първо заседание на своя управителен съвет започва днес дейността си Европейският орган по труда