Двама от всеки 5 европейци се интересуват лично от безопасността на храните

19 август 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Това сочат данните от последното проучване  на EFSA (Европейския орган за безопасност на храните. Но само 1 на 5-има европейци казват, че това е тяхната основна грижа при избора на храна.

За повечето европейци изборът им пряко зависи не от един, а от няколко фактора - цената, вкуса, здравословното хранене и хранителния произход. Всички те изграждат или влияят на хранителните им навици и избора на храна. Това са някои от многото изводи от ново проучване на Евробарометър от EFSA.

Още за изводите от данните: Резултатите от проучванията сочат, че повечето европейци (55%) имат високо ниво на осведоменост по темите за безопасност на храните. А две трети са променили поведението си в резултат на получаване на информация относно проблемите на безопасността на храните.

Първото проучване на ЕС за безопасност на храните от 2010 г. Ето и коментара на комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис. „Радвам се, че все повече хора признават ценната работа на жените и мъжете, фермерите, ветеринарите, агрономите, готвачите и много други, които работят усилено всеки ден, за да се уверят, че храната, която върви по нашите чинии, е безопасна. Резултатите от това проучване показват, че европейците имат високо ниво на осведоменост по темите за безопасност на храните и се грижат какво ядат. Това ни дава още по-голяма мотивация да продължим работата си за осигуряване поддържането на нашите високи стандарти и също така се стремим да постигнем по-устойчиви модели на производство и потребление ", казва комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис. 

Ето и коментара на изпълнителният директор на EFSA Бернхард Урл каза: „Изминаха почти 10 години от последното проучване на тази тема в целия ЕС. Обществото се промени толкова много през това време и начинът, по който произвеждаме и консумираме храна, също се разви. “

Проучването за 2019 г. е разработено съвместно с държавите-членки на ЕС, за да се вземат предвид новите перспективи и да се осигури по-близък контакт с гражданите. Все още позволява някои полезни сравнения с предишни проучвания. „Успокояващо е да видим, че европейците не са силно загрижени за храната в чиниите си. Вярвам, че това не е случайно, а по-скоро благодарение на напредъка в науката и технологиите, които помогнаха за подобряване на хранителните стандарти и хигиенни практики “, добави д-р Урл.

Когато безопасността на храните е задача номер 1, няма притеснителна загриженост, която да преобладава във всички страни от ЕС.

Съществуват обаче три въпроса, които се появяват най-често в 20 държави-членки на ЕС или повече:

1) злоупотребата с антибиотици;

2) използване на хормони и стероиди при селскостопански животни (44%);

2) остатъци от пестициди в храните (39%) и хранителни добавки (36%) ,

Но поручването показва, че  все пак европейците изглеждат по-малко загрижени, отколкото преди, по въпроси като ГМО.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Франция е най-големият получател на средства от ОСП

95% от субсидиите в селското стопанство в страната идва от ОСП. Има значителни различия между регионите на страната, между видовете производство и между фермите.

Няма снимка

Готова е Националната стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения

От 20 септември до 21 октомври ще продължи общественото обсъждане на проект на Решение за приемане на Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци

Няма снимка

Променя се Правилникът за прилагане на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия

На заседание, провело се на 18 септември 2019 г., Министерският съвет прие допълнение на Правилника за прилагане на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия

Няма снимка

Абсурд! Чуждестранните ябълки, внесени в България, са 14 пъти повече от родно произведените

За никого не е тайна, че българските производители на плодове и зеленчуци с големи трудности успяват да реализират продукцията си на пазарите у нас. Много от тях не смогват да покрият

Няма снимка

Приключиха дискусиите за първия от трите SWOT-анализа за ОСП 2021-2027 г.

Институтът по аграрна икономика и браншът проведоха срещи относно изготвянето на Анализа на състоянието на селското стопанство. Това е първият от трите SWOT-анализа

Няма снимка

Как оцеляват производители на малини и ягоди - много трудно!

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

Още от Фермер
Няма снимка

Напръскайте с карбамид

Препоръчително е след прибиране на плодовата реколта дръвчетата да се третират с карбамид. За целта се приготвя 5%-ов воден разтвор. Напомняме на начинаещите градинари,

Няма снимка

Задача №1 - защитете пчелните семейства от болести!

Пчелари с по-малък опит не  бива да забравят, че: 0 Нови пчелни семейства се създават от най- силните и високопродуктивни семейства. Това налага да се обменя племенен материал (майки и пчелни

Няма снимка

Ако намалят парите за обвързаната подкрепа за България, ще бъдат засегнати над 13 хил. животновъди и над 13 хил., отглеждащи плодове и зеленчуци

Министър Танева се срещна с министъра на земеделието на Германия Юлия Кльокнер Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с Юлия Кльокнер,

Няма снимка

ДФ "Земеделие" се чисти от корумпирани чиновници

Служител на Държавен фонд "Земеделие“ е арестуван във врачанското село Бутан по време на вземане на подкуп от 1000 лева, съобщава BulNews. Задържането е станало преди броени дни по време на акция на

Няма снимка

До 24 градуса във вторник, ще вали

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта и утре над страната ще бъде предимно облачно и с превалявания от дъжд

Няма снимка

Кюфтета със зеленчуци

Кюфтетата могат да бъдат приготвени предварително и замразени. За да направите това, поставете суровите кюфтета в плоска чиния, която предварително сте покрили с фолио и ги поставете във фризера