На кого се доверяват най-много европейците при избора на храна?

19 август 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
Две трети от европейците (66%) са променили консумацията си, след като са получили информация за хранителен риск. За 33% промяната е постоянна; за останалите 33% само за известно време.
 

Отговор дават резултатите от проучването на Евробарометър за потребитгелското търсене ЕС, според проучване на EFSA.

1) Най-важните фактори за европейците при купуване на храна са: откъде идва храната (53%), цена (51%), безопасност на храните (50%) и вкус (49%). Хранителното съдържание е малко по-малко важно (44%), докато етикeтът и убежденията са най-ниски (19%). Като цяло 41% от анкетираните казват, че са „лично заинтересовани от темата за безопасността на храните“. Малко над една пета от европейците (22%) казват, че безопасността е тяхната основна грижа при избора на храна.

2) Две трети от европейците (66%) са променили консумацията си, след като са получили информация за хранителен риск. За 33% промяната е постоянна; за останалите 33% само за известно време.

3) Промените в поведението на потреблението са по-чести сред жените, тези в средната възраст и тези с по-високо ниво на образование.

4) Най-често цитираните опасения са „остатъци от антибиотици, хормони или стероиди в месото“ (44%), „остатъци от пестициди в храната“ (39%), „замърсители на околната среда в риба, месо или млечни продукти“ (37%) и „добавки като оцветители, консерванти или ароматизатори, използвани в храни или напитки “(36%).

5) Доверието е най-високо в учени (82%) и потребителски организации (79%) за информация относно рисковете, свързани с храните, следвани от фермерите (69%), националните власти (60%), институциите на ЕС (58%), Национални професионални организации (56%) ) и журналисти (50%). По-малко хора се доверяват на супермаркети и ресторанти (43%), хранително-вкусовата промишленост (36%) и знаменитости, блогъри и влиятелни лица (19%).

6) Малко над 2 от 5 европейци (43%) казват, че „има разпоредби, за да се гарантира, че храната, която ядете, е безопасна“. Три от десет (28%) знаят, че „за да решат колко рисково може да бъде нещо за ядене, ЕС разчита на учените да дават експертни съвети“.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Защо ще протестират утре фермери пред Европарламента

Надига се вълна за по-справедливо субсидиране В Страсбург утре, 22 октомври по време на пленарната сесия на новоизбрания Европейски парламент /ЕП/ фермери от Германия и Франция се готвят протест с

Няма снимка

НСИ: С 2.7% се увеличава стойността на продукцията от селското стопанство през 2018 г.

Въпреки отбелязаното увеличение в стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство с 2.7%, доходите на земеделските стопанства през 2018 г

Няма снимка

На среща-семинар стопаните ще научат за данъците и субсидиите

В Плевен на 28 октомври Данъчно облагане на доходите от земеделска дейност и фактори, влияещи върху търсенето и предлагането на земеделски продукти - на тази тема ще се проведе семинар на 28 октомври

Няма снимка

БАБХ: Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо

Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо. От 18 октомври 2019 г. се разрешава вносът на месо и месни продукти, добити от птици. Забраната беше наложена в края на 2017 г

Няма снимка

Ръст в цените на черноморската пшеница

Търсенето все още остава високо Цените на пшеницата в Черноморския регион се повишиха през изминалата седмица. В Украйна те са с ръст 10 долара / тон от началото на октомври

Няма снимка

Зърнените пазари работят спокойно

Зърнените пазари в края на изминалата седмица работиха в спокойна атмосфера, поради липсата на нови фактори. Много международни търговци, посетиха  Европейския търговски панаир във Виена

Още от Фермер
Няма снимка

Температурен рекорд е регистриран за Силистра

С една десета е "подобрен" температурният рекорд за датата 21 октомври в Силистра, съобщиха от Метеорологичната обсерватория. Днес е измерена температура 26.3 градуса.

Няма снимка

При наличие на късна паша, подготовка за зимуване се удължава

Това е неблагоприятно и рефлектира върху качеството на зимуването и пролетното разрастване на колонията. Защото малко на брой и при това изтощени пчели навлизат в зимния период

Няма снимка

Утре ще отчетат как работи системата за събиране на опаковки от рз препарати

Тя работи безплатно за фермерите Утре, 22 октомври, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в годишна конференция на тема: "За чисто земеделието и сигурна околна

Няма снимка

Бактериозата води до чернеене на орехите

Бактериозата е една от двете най-важни болести по орехите. Какви са симптомите: . По листата бактериозата причинява дребни, кафяви, полупрозрачни петна,

Няма снимка

Таванът на пенсиите 1200 лв. и догодина, останалите се вдигат с 6,7%

Таванът на пенсиите ще остане 1200 лв. и през следващата година Останалите пенсии обаче ще се вдигнат с 6,7% от 1 юли. Това предвижда  проектът на закона за бюджета на държавното обществено

Няма снимка

Ранното хранене на бройлерите става задължително в Холандия

Инкубаторите за бройлери в Холандия са длъжни да въведат ранно хранене на излюпените пилета следващите 5 години, гласи решение на Агенцията по контрол на хранителните продукти, съобщава poultryworld