Грозде без семки

22 август 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

Все повече хоби лозари се интересуват от сортовете безсеменно грозде.

Желаят много да засадят такива в своите любителски градини, дворовете и на вилите.

Направихме всичко възможно да съберем базата от данни, с която разполага в страната ни и която да им поднесем, за да се ориентират по-добре и навреме, ако желаят да направят това още тази есен.

Предложенията, които има у нас, са различни - на някои институти, на лозарски разсадници, някои от които могат да се похвалят с отлично качество на работата и етика спрямо клиентите.

Ще ви ги поднесем. Пъ к вие прочетете, набавете информация и от производителите и избирайте.

Султанина е популярен

Бял среднозреещ сорт

Султанина е десертен сорт грозде, произхождащ от Средна Азия и Близкия Изток.

Широко разпространен е в Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Австралия, Чили и Китай.

Среща се и в България, най-вече в южните по-топли райони.

Известен е още и с наименованията Бяло едро без семе, Бял кишмиш, Ак кишмиш, Жълт кишмиш, Томпсън сийдлес (САЩ).

Сортът не е устойчив на мана и оидиум но гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене.

Лозите са чувствителни към ниски температури и засушаване. Проявяват склонност и към изресяване.

Зрее през втората половина на септември.

Гроздовете са средни, цилиндрично-конични, крилати, с маса около 180-230 грама. Зърната са малки, овални, жълто-зелени или янтарно-жълти.

Кожицата е тънка, прозрачна. Консистенцията е месеста, с приятен вкус.

Това е типично десертен сорт. Гроздето се използва главно за производство на стафиди, за консумация в прясно състояние и за производство на сладка.

Предлага се от лозор разсадник "Севастиянов".

Афродита е ценен

Ражда редовно и по много

Според лозарите по родовитост сортът Афродита въобще не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет.

Гроздовете са едри - около килограм, и рехави.

И зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни - 7,5 г., овални с кехлибареножълт цвят, крехка ципа, леко хрупкаво, топящо, сладко месо.

Започва да зрее около 10 август

което е едно от предимствата, за които го търсят.

Има нормална студоустойчивост за десертни лозя. Не се забелязва милерандаж.

Добивът на грозде е около 2 тона/дка. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселина.

За него много лозари казват, че е перфекният сорт.

Не случайно на сравнителен конкурс между всички безсеменни бели десертни сортове в България сортът бе класиран на първо място с бал 8,5 (по 10-то балната система) през 2018 година.

А при международно изпитване на безсемени десертни сортове през далечната 1999 г. в Италия от 14 безсемени Афродита е била на първо място с добив 5 000 кг от декар на трета година, при капково напояване.

Патентован е в Италия и Швейцария.

От декар се получават около 2 тона грозде.

Гроздето от сорта е с идеален търговски вид и вкусови качества.

Елица е рядкост

Узрява в първата десетдневка на август

Гроздовете на сорт Елица са средно големи, рехави.

Зърната са големи - тежат 5 грама, те са овални, жълтозелени до кехлибарено жълти.

Месото е хрупкаво, твърдо, с приятен вкус.

Няма семки, а рудиментите въобще не се чувстват при ядене.

Добивът грозде от сорт Елица е от 1,8 до 2 тона/дка.

Гроздето съдържа 18% захари и 4 г/л киселини.

Отличава се като много подходящо за прясна консумация, за стафиди и компоти.

Предлага се от "Бабриков".

Кишмиш е находка

Червен десертен сорт от Молдова

Кишмиш е червен сорт грозде без семки.

Получен е чрез кръстосване на сортовете Кардинал и Кишмиш розов.

Създаден е в Молдовския научноизследователски институт по лозарство и винарство. Разпространен е в Молдова и Украйна, главно в Средното Поволожие, тачен е и у нас.

Средно ранен сорт.

Гроздето му узрява в края на август - началото на септември. Лозите са от средно до силно растящи.

Издръжлив на ниски зимни температури, устойчив на оидиум

Гроздът е средно голям до голям, коничен, разклонен, средно плътен и рехав.

Масата на гроздовете е от 200 до 600 грама.

При добри условия на отглеждане гроздовете имат тегло и над 1 килограм обаче.

Зърната са средни по големина, удължени.

Масата на зърното достига от 2,4 до 4 г.

Месото е плътно. Консистенцията е месесто-сочна, сладка, с лек мискетов аромат. Семена няма.

Кожицата на зърното е средно дебела, крехка, златисто-розова и розово-червена, с фин восъчен налеп.

Това е един висококачествен безсеменен и високодобивен сорт.

Съдържанието на захари е от 17 до 21%, а на киселините - 6-7 грама.

Гроздето може дълго време да се запази свежо, което е негово предимство.

Сортът се отличава с това, че е универсален - той е годен за прясна консумация, за сушене и за производство на вино.

Предлага се от разсадник " Димитър Севастиянов".

Хибрид VI-4 е от Пловдив

Получен е в Опитното лозе на Аграрния университет в града под тепетата

Сортът Хибрид VI-4 е получен от кръстосването на десертния сорт Италия с безсеменния сорт Султанина.

Зърната му са едри, продълговати. Консистенцията е месеста и хрупкава.

Използва се за направата на стафиди, които стават едри и кехлибарени.

По родовитост сортът отстъпва на хибрид V-6, но на асми плододава добре.

Гроздът му е голям, полусбит или рехав. Зърното е много едро и силно продълговато.

Ципата на гроздовете е жълто-зелена до кехлибарена.

Месото е сладко, хрупкаво и с приятен вкус.

Грозде от сорт Хибрид VI-4 е подходящо както за консумация в прясно състояние, така и за производство на стафиди, сладка и т.н.

Сортът е средно ран сорт - зрезе от 20 септември до 5 октомври.

Предлага се от разсадника на Димитър Севастиянов и от АМВ АГРО. 

Кралски рубин

Нарича се още Руби Сидлес

Сортът е размножен върху по-големи площи в САЩ и Италия. У нас е внесен отдавна - през 1984 г.

Масата на един грозд е около 1000 грама, но отделни гроздове достигат и до 2-3 кг.

Зърното е средно голямо, овално. Кожицата на зърното е дебела, жилава до крехка, червеникаво червено до тъмночервено оцветена.

Консистенцията е твърда, месеста, с приятен неутрален вкус.

Зърната са напълно безсеменни. Средната маса на едно зърно е около 5 до 6 грама.

Спада към много късните сортове

Гроздето му узрява около средата на месец октомври. Лозите са силно растящи с много висока родовитост.

В Калифорния например се препоръчва резитба с чепове на две очи. Гроздовете му се прореждат

Съхранява се много добре в хладилник. Сортът е типично десертен безсеменен.

Семената са със слабо развити рудименти. Подходящо за консумация , за компоти, сладка, конфитюр, коктейли и др.

Сортът се предлага на малко места в страната, но при Димитър Севастиянов беше наличен.

Троя е червен сорт

Десертен и ранен

Троя е червен десертен сорт грозде, който узрява в третото деседневие на месец юли.

Гроздовете на сорт Троя са големи 400 г, крилати, рехави.

Зърната на гроздовете са много големи - от порядъка на 6,5 - 7,5 грама, овални, тъмночервени, оцветени.

Месото е сочно, с хармоничен вкус и има превъзходни вкусови качества.

Добивът на грозде е 1,5-1,8 тона от декар.

Гроздето съдържа 15% захари и 5,5 г/л киселини.

Има отличен външен вид и вкусови качества.

Предлага се от "Бабриков"

Десертен Зорница

Признат от ИАСАС през 2012 г.

Сортът Зорница е създаден в Опитното лозе на Института "Образцов чифлик" - Русе, чрез хибридизация на сортовете Русенско едро и Кинг руби.

Кръстоската е направена от Иван Тодоров, а морфологично, агробиологично и технологично проучване е извършено в сътрудничество с Галина Дякова и лозарският колектив на института.

Сортът Зорница е типичен десертен безсеменен, който зрее през втората половина на септември.

Гроздът е голям, 400 г, изравнен, а зърното е едро - 4.9 г, червено-сиво оцветено. Консистенцията му е хрупкава, а вкусът е хармоничен със специфичен приятен плодов оттенък.

Семената са в рудиментно състояние и не се усещат неприятно при консумация на гроздето.

Добивът от декар е около 1,6 тона.

Лозите имат повишена устойчивост на студ а гроздето притежава добра транспортабилност.

Препоръчвани формировки са средностъблен Гюйо и Лира. Лозите имат потенциална възможност за по-висок добив при формировка Лира и капково напояване.

В консумативна зрялост гроздето съдържа 20% захари и 5.4 грама на литър киселини. През вегетационни периоди с по-висока обща температурна сума захарността на гроздето достига до 22-23% която е благоприятна за производството на стафиди.

Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност.

Сортът Зорница е с повишена зимоустойчивост и средна чувствителност на болести.

При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 С, проявява много добра възстановителна способност.

Добри условия за своето развитие и плододаване намира на терени, където общата температурна сума за вегетацията на лозата е не по-малко от 3800-3900 С.

Гроздето е подходящо за консумация в прясно състояние и за преработка в стафиди и компоти.

Добре се съхранява в хладилник и може да се предлага и пконсумира и през зимата.

Ранно без семе

Може да се суши, става и за стафиди

Сортът е създаден от 3. Занков, И. Тодоров и Д. Митев чрез кръстосване на сортовете Болгар и Перлет през 1965 година. Признат е от Държавна сортова комисия през 1990 година.

Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, със средно тегло 260 грама.

Зърното е средно едро до дребно, овално, със средно тегло 2.18 г.

Кожицата е тънка, крехка, жълтозелена. Консистенцията е месеста, а вкусът неутрален. Семената са в зачатъчно състояние.

Ранно без семе узрява около 10 август

40 дни преди сорт Султанина. Лозите имат среден растеж.

Добивът грозде от декар е 1,3 тона. Сортът се развива добре върху подложките Шасла 41 - В и SО-4. Изисква смесена резитба. Проявява средна студоустойчивост.

Ранно без семе е типичен безсеменен сорт. В структурата на грозда тегловно зърната заемат 98%, а чепките - 2%.

Гроздето съдържа 20% захари и 5 г/л киселини.

Зърната се откъсват лесно от дръжчицата, което улеснява почистването за стафиди.

Ранният срок на узряване позволява сушенето на гроздето да се извършва на пряка слънчева светлина или в пластмасови оранжерии.

Препоръчва се изключително за производство на стафиди, за пряка консумация и за приложение в хранително-вкусовата промишленост.

Предлага се от Институт "Образцов чифлик" в Русе.

Русенско без семе

Подходящ за прясна консумация

Сорт Русенско без семе е създаден от И.Тодоров, 3.Занков и К.Стоев чрез кръстосване на сортовете Болгар и Хибрид Vт-4 през 1969 г. Признат е от Държавна сортова комисия ощи през 1981 г.

Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, със средно тегло 300 г. Зърното е средно едро, продълговато, със средно тегло 3.2 грама.

Кожицата е дебела, жълтозелена, при презряване става слабо розова. Консистенцията е месеста, а вкусът - неутрален. Рудиментите на семената не се усещат при консумация на гроздето и на стафидите.

Сорт Русенско без семе узрява към 20 септември около 20 дни преди Султанина. Лозите имат среден растеж и добра продуктивност.

Добивът ат дукяр е 1,4 тона.

Сортът има повишена студоустойчивост и добра устойчивост на сиво гниене. Изисква смесена резитба.

Гроздето съдържа 20.3% захари и 7.9 г/л киселини.

Сорт Русенско без семе е подходящ за производство на грозде за консумация в прясно състояние и за приготвяне на стафиди.

Високите вкусови качества се обуславят от благоприятното съотношение на захарите и киселините.

Феникс

Без аналог в световната селекция

Този сорт с мека семка е без аналог в световната селекция.

В неговото създаване е участвала генетична плазма от над 25 десертни сортове на различни еколого-географски групи.

Узрява в началото на септември.

Зърната са големи 5-6 грама, овални, синьо-черно оцветени.

В меките семки се съдържат много антиоксиданти, които се приемат от човешкия организъм

Гроздето е с отлични вкусови качества.

Консумира се заедно с меките семки, които предават спецефичен и много приятен аромат на масло от лозови семена.

Гроздето на този сорт съдържа осем пъти повече феноли с антиоксидантна и антирадикалова активност в сравнение със семенните сортове.

Добивът на грозде е 1,5-2 тона от декар.

Автор е известният проф.Бабриков.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Може ли да се произведе вино Малага у дома

Пита Емилия Баръмкова от Хасково В отговор на читателката и по-конкретно на въпроса ѝ за едновремешната нашенска малага, трябва да кажем, че за Станимашка малага

Няма снимка

Кога може да се прилага двуетажен кордон

Пита ни Гергана Павлова от Стара Загора Двуетажният кордон е подходяща формировка, когато лозите се засаждат в отделни редове край стени на огради, постройки или край пътеки

Няма снимка

Виреят ли лози много високо

Отговаряме какви са шансовете за това Нашият отдавнашен читател Цветан Иванов от село Заноге, общита Своге, който е благодарен, че и друг път сме му помагали

Няма снимка

Какво поразява виното през декември

И какви решения имат стопаните Сега най-често задаваните въпроси към нашия консултант се отнасят до болестите по младото вино, което е обяснимо. Д-р инж.техн

Няма снимка

Рецепта за дюлевица

Как да я направя, за да стане качествена и ароматна, пита ни Снежана Вълкова от Пловдив, която има запазен плод Рецептата: Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно

Няма снимка

Профилактика на бактериален рак

Помощ от читател Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата

Още от Фермер
Няма снимка

Въглеродният диоксид намалява съдържанието на протеин в цветния прашец!

Средното съдържание на въглероден диоксид в земната атмосфера през 2016 г. за първи път надхвърли 400 ppm (милилитри на кубичен метър, ppm). Смята се, че това ниво е най-високото за последните 800

Няма снимка

Не пропускайте торенето

Въпреки че зимата вече е факт, ако сте пропуснали някои важни дейности, не трябва да ги пренебрегвате. Затова ако още не сте наторили например, не е късно, може да го направите

Няма снимка

Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала

"Последната половин година за мен е най-тежката в професионален план. Но това не трябва да е оценка за това каква година изпраща българското земеделие"

Няма снимка

Облачно и до 15 градуса днес

Днес над страната ще преобладава облачно, в равнините - и мъгливо време. Максималните температури ще са между 7 и 12 градуса, на места в Източна България - до 14-15 градуса

Няма снимка

Мерките за биосигурност не са само за големите свинеферми

5-те най-разпространени грешки, които сега са фатални за отрасъла Д-р Хосе Казанова Автономен университет на Барселона През по-голяма част от своята професионална кариера бях сигурен

Няма снимка

Салата Калейдоскоп

Салатата няма да отнеме много време за приготвяне, но ще зарадва гостите ви. Продукти: 200 г пилешки черен дроб, 200 г консервиран зелен грах, 200 г консервирана царевица, 200 г моркови