Чрез варуването се подобрява почвената среда за културите

26 август 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Практиката е подходяща и за малки площи, на които се отглеждат зеленчуци, и за биопроизводство

Ваня Велинска

Варуването се прилага не само в професионалните фермерски стопанства, но и в любителските градини, вилни места и дворове. Това е практика, подходяща и за малки земеделски площи, където се отглеждат зеленчуци, които често са биологично производство.

Варуването се извършва, за да се нормализира киселинноста на почвата, но също така да се подобри структурата й, както и усвояването на минералните и органични торове.

Киселите почви са сериозен проблем не само у нас, но и в световен мащаб. Вкисляването най-често е вследствие на неправилно торене, предимно едностранчиво внасяне на азот, както и други човешки дейности. То води до намаляване на количеството и качеството на реколтата.

Добрата новина е, че вкиселяването се установява бързо, а проблемът може да се реши лесно с помощта на подходящи варуващи продукти.

Кога почвата е кисела

За да се установи каква е киселинността на почвата в насаждението или в градината, необходимо е да се вземе почвена проба. За целта от 4-5 места се събира по малко почва, ако площта е по-голяма – от повече места. Почвата се разбърква добре и се прави средна проба, която се навлажнява и в нея се поставя лакмусова хартия. Обикновено на етикета на индикаторната хартия са посочени възможните резултати:

. розов или червен цвят – почвата е кисела

. жълт цвят – почвата е слабо кисела

. зелен или син цвят – неутрална почва

Разбира се, почвата може да се изследва и в лабораторни условия, където се получават много точни резултати, които са особено важни, за да се постигне много добър ефект от варуването.

Растенията, които се срещат естествено в градината, също подсказват каква е почвата. Индикатори на кисели почви например са хвощ, киселец, лютиче, куча лобода, калуна, полска детелина, очиболец, трицветна теменуга и др.

Защо рН на почвата да е нормална

Повечето от културните растения са чувствителни към високата киселинност на почвата. Ако те се развиват при такива условия на средата, това се отразява негативно на добивите им.

. Сред най-чувствителните култури са: лук, чесън, главесто зеле, спанак, пипер, пъщърнак, цвекло, френско грозде и др., които се развиват най-добре при стойности на рН 7-8.

. При неутрално рН – 6-6,5 се развиват краставици, салата, цветно зеле, алабаш, праз.

. В по-широки стойности на рН – от 5 до 7 се отглеждат домати, моркови, тиква, тиквички, магданоз, ряпа, репички.

Как се променя киселинността

Високата киселинност намалява ефективността от торенето и усвояването на хранителните вещества от растенията, което се отразява на количеството и качеството на реколтата.

Чрез нормализиране на киселинността на почвата се подобрява приемането на азотни, фосфорни и калиеви торове. Създават се по-добри условия за развитието на полезна микрофлора в почвата, която подобрява физико-механичнитге й свойства, качеството на хумуса, а оттам се повишава и плодородието.

Варуването се прилага не само когато трябва да се промени реакцията на почвата. Полезно е и при недостиг на калций. Това е елемент, който е изключително важен при някои растения, чийто дефицит води до сериозни повреди по плодовете, като при доматите например.

Кога се варува

Препоръчително е варуването да се извърши през есента, когато се прави и основното торене на почвата. При създаване на овощна градина това може да стане при обработките след риголването на почвата. Много важно условие е да се направи в сухо време.

Могат да се използват различни варуващи продукти, които се разхвърлят равномерно и се заорават, за да се смесят с почвата.

Количеството им се определя според почвения анализ. Нормите, които се препоръчват, се определят и от типа на почвата. На глинести и по-богати на хумус почви нормата е по-голяма, а при песъчливи и леки – съответно по-малка. Все пак препоръчително е вида на варуващия продукт и дозата да се препоръчат от специалист, за да се получи най-добър ефект.

Трябва да се вземе под внимание и това, че някои култури са по-чувствителни на варуване. Например ягодите трябва да се засаждат две години след варуването, а картофи - след 3-4 години.

След варуването киселинността се запазва на постигнатите нива около 3-4 години при по-леки и около 6-7 години на по-тежки почви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

С 1,2 млн. лева държавата подкрепя производството на качествени семена

Кандидатстването и договарянето на средствата по схемата е от 2 март до 31 март Бюджет от 1,2 милиона лева за 2020 г. утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ за финансиране на държавна помощ

Няма снимка

Картофопроизводителите получават 1,8 млн. лв. за борба с вредителите

Могат да кандидатстват за подпомагане от 9 март до 15 май Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 1,8 млн. лева за 2020 г. по Схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране

Няма снимка

Фонд "Земеделие" отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец

Приемът на заявления по схемата ще е от 9 март до 30 септември Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите за 2020 г

Няма снимка

Твърдата пшеница - традиционна и доходна земеделска култура

Новите сортове са не само качествени, но и високодобивни Доц. д-р Енчо Мянушев В миналото България е била една от големите производителки на твърда пшеница. До 1943 г

Няма снимка

LG с актуални съвети за пролетниците

По време на Международната селскостопанска изложба "Агра 2020" в Пловдив специалистите от Лимагрейн представиха акценти от порфолиото си при хибридите царевица и слънчоглед

Няма снимка

Топлото време е рисково за овощните дръвчета

Потенциална заплаха сега са повратните мразове в края на зимата - началото на пролетта Ваня Велинска Изключително топлата зима е предпоставка за сериозни притеснения за състоянието на трайните

Още от Фермер
Няма снимка

От понеделник! Пощите поемат разпространението на вестници, продажбата ще е както досега - на сергии и в магазини (Видео)

Правителството с ангажимент да дотира печатните издания От 24 ч на 1 март “Български пощи” поемат разпространението на всички печатни издания, след като досегашната частна фирма “Национална

Няма снимка

Нозематозата - известна още като заразна диария и пролетна диария при пчелите

Нозематозата също е заболяване, което се предизвиква от паразити – вътреклетъчните Nosema apis. Боледуват възрастните пчели, които се заразяват чрез поемането на спори

Няма снимка

Присаждане на будна пъпка

Облагородяването на будна пъпка може да се прави по всички познати методи на присаждане - на калем, на седло, на разцеп, на кози крак, на копулация - обикновена и подобрена и др

Няма снимка

Нови самоходни пръскачки Agrifac Stage V Condor са вече в производство

Първата от новите самоходни пръскачки Agrifac Stage V Condor са напуснали холандското съоръжение в Steenwijk. Споделящ външния вид и цветове с 8000-литровия Condor Endurance 2, 6

Няма снимка

CLAAS проучва възможностите за използване на 3D печат

Центърът за изследвания и развитие на CLAAS в Харзевинкел, Германия, проучва перспективите за използване на технологията за 3D печат за проектиране и производство на резервни части и компоненти за

Няма снимка

Изтича приемът на заявления за хуманно отношение към птиците

Изплащането на държавната помощ ще започне от 10 март ДФ „Земеделие” напомня, че утре, петък – 28 февруари 2020 г. изтича срокът за прием на заявления по схемата „Помощ за реализирането на доброволно