Разработват чипс с ниско съдържание на мазнини

21 август 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

Хранителните технолози от университета в Куинсланд и служителите на PepsiCo решиха да направят подарък на любителите на чипсовете, които отказват това лакомство от страх да не съсипят фигурата си.

Заедно те възнамеряват да постигнат наистина невъзможното - да разработят рецепта за чипс с ниско съдържание на масло.

Работата на екипа започна с анализ на физическите характеристики на картофения чипс на различните етапи от консумацията.

Хрупкавата текстура, заради която потребителите обичат този продукт, зависи от съдържанието на растителни масла.

Общо изследователите идентифицираха четири етапа в консумацията на чипс, където е важно да се вземат предвид свойствата: първата хапка, дъвченето, образуването на болус и поглъщането. Съдържанието на масло се изследва на всеки отделен етап in vitro.

Изследователите използвали в рецептата смес от подправки. Оказва се, че тънък слой растително масло със смес от подправки изисква много по-малък брой емулгатори и в същото време остава текстурата, от която потребителите се нуждаят.

Учените ще продължат да работят по създаването на чипсове с ниско съдържание на мазнини, като вземат предвид физическите характеристики и сетивното възприятие.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

"Сембодиа" представи на "Агра 2020" и продуктите на партньора си "ФосАгро"

Специализираната за доставка на минерални, органно минерални и органични торове за селското стопанство фирма "Сембодиа" за първи път представи пред земеделски стопани и продуктите на партньора си

Няма снимка

"Агра 2020" – царството на семената

Изложението "Агра 2020, което в момента се провежда в Пловдив, е мястото, където градинарите могат да намерят всичко за своята градина. И тази година любителите на зеленчуци могат да се снабдят с

Няма снимка

Вятърът се усилва, температурите се понижават

Вятърът през деня ще се ориентира от север-североизток и ще се усили - до умерен. С него ще прониква студен въздух и с понижението на температурите, на места в Предбалкана и високите котловинни

Няма снимка

Земеделци луднаха по нов сорт лозя, които не се пръскат (снимки)

Недко Недков от Айтос предизвика фурор сред посетителите на "Агра" с новия си сорт лозя, които не изискват пръскане. Калемите му вървят като топъл хляб, а пред щанда му се вие огромна опашка

Няма снимка

Картофопроизводител получи пръскачка - награда като абонат на в. "Български фермер"

Машината е осигурена от фирма  "Агротайм" Годишната награда на аграрния седмичник "Български фермер" зарадва своя нов стопанин - Атанас Бирников, дългогодишен производител на картофи от гр. Велинград

Няма снимка

50 % ръст при зеленчукопроизводството и овощарството във Великотърновско за 6 г.

С 50 % се е увеличило зеленчукопроизводството във Великотърновска област за периода от 2014 -2019. Толкова е ръстът и при овощните насаждения в края 2019 г. и вече са близо 4000 хектара

Още от Фермер
Няма снимка

Восъкът трябва да се съхранява на хладни и сухи места

Пчелният восък трябва да се съхранява само в чиста форма. Неизчистеният восък може да съдържа ларви на восъчни молци. А те могат да унищожат големи количества восък за кратък период от време

Няма снимка

Кокошки на свободно отглеждане в Шотландия – заразени с птичи грип

Националният съюз на фермерите в Шотландия (NFU) призовава птицевъдите да повишат равнището на безопасност на стопанствата си, след като в птицеферма със свободно отглеждане на кокошки беше открит

Няма снимка

Добре охранените гъски снасят достатъчно яйца

Погрижете се за носачките Гъските започват да снасят от края на февруари и през пролетните месеци. Ще получавате повече снесени яйца само ако гъските са добре охранени

Няма снимка

Новият пакет от Байер – Секатор Power + Солигор

Предимства на Секатор POWER • Секатор Power e новото технологично решение от Байер срещу всички трудни за контрол широколистни плевели като великденче, мак, здравец и др

Няма снимка

Коста Рика изнася свинско месо за Китай след 6-годишни преговори

Миналата седмица контейнер с 24 т свинско месо потегли от Пуерто Калдера към Китай. С това Коста Рика стана първата централноамериканска държава, която изнася този вид месо на основния световен пазар

Няма снимка

Крем супа с броколи

Продукти: 115 г масло, 1 глава лук, 40 г брашно, 1,200 л прясно мляко, 250 мл високомаслена сметана, 3 глави броколи, щипка смляно индийско орехче, сол и смлян черен пипер на вкус