Срещу птичите ята

26 август 2019 В лозята 0 28737
Няма снимка
1 2 3
 

Има какви ли не изобретения

В различните лозарски райони лозарите използват различни приспособления, за да прогонят птичите ята, които, ако ги изпреварят, става лошо.

В област Лом, село Станево, край река Дунав преди година-две ни разказаха как цели бригади от баби на двата фронта на лозовия масив, въоръжени с вувузели прогонват птиците в дните преди и по време на бране.

Гроздето може да се опази от нашествието на птиците и както се прави в някои западноевропейски страни, където монтират програмирани карбитни пушки които на всеки час или половин час гърмят, за да ги прогонват.

Използват се и пластмасови платна, опъвани на конструкции, за да попречат на птиците и други пернати да достигнат до гроздето.

В Австралия и някои европейски държави могат да се видят цели насаждения от лози и овошки, покрити с такива платна, за да ги предпазят от ятата прилепи, които там са най-голямата напаст.

Полезен метод е събирането на парчета от огледала, които се прикрепват върху лозите, от вятъра те мърдат и светят кръстосано из цялото насаждение. Това плаши косовете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Задачи за лозите, гроздето и избата

Зреят и най-късните винени сортове, но всички стопани вече с тревога очакват първите слани. Берете най-късните чепки само в топлите часове на деня, за да осигурите и по-висока температура на

Няма снимка

След гроздобер пръскат ли се лозите, ако не боледуват?

Редно е това да стане и винаги има смисъл от операцията, която е нещо като хигиена и растителна защита едновременно. Дори и да не са заболели, добре е лозите да се напръскат с 1,5% бордолезов разтвор

Няма снимка

Започват предзимните операции в лозето

Време е за засаждане на нови лозички През първата половина на октомври почти приключи прибирането на винените сортове грозде и сега домашните майстори отглеждат винцето си като малко дете и се грижат

Няма снимка

Как да се подготви материалът за вино от Мерло и Димят?

Интересува се Неда Иванова от с.Житница, Добричко При положение, че ще се приготвя червено вино, гроздето се преработва смесено. След смачкването се взема средна проба мъст

Няма снимка

Как да задържим аромата на гроздето във виното

Съветва д-р инж.техн. Николай Бакалов Настъпи кампанията за направа на домашно вино. Хиляди лозари обират гроздето, показват си добрата реколта и си пожелават успех и хубаво вино

Няма снимка

Винени сортове и технологии за по-малко пестициди в лозето представят тази сряда в Русе

Семинар с демонстрация ще покаже как технологии за отглеждане на сортове лозя с намалена употреба на продукти за растителна защита  тази седмица в Института по земеделие и семезнание „Образцов

Още от Фермер
Няма снимка

Предсезонна кампания за зърнокомбайни New Holland

Специални предсезонни цени и 5 години пълно техническо обслужване на всички комбайни New Holland, закупени или авансирани до 10.12.2020 г. от ИНТЕРАГРИ България Само до 10 декември 2020 г

Няма снимка

Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г. и мярка COVID 3

От днес Държавен фонд "Земеделие" приема заявления за помощ на пчелари и малки предприятия за преработка на селскостопански стоки.  Приемът по Националната пчеларска програма за 2021 г

Няма снимка

Очаквайте на 3 ноември годишния приз "Агробизнесмен на България" и отличията "Успелите"

На 3 ноември вестник „Български фермер" ще обяви носителя на годишния приз „Агробизнесмен на България”. Най-авторитетният вестник за земеделие и агробизнес у нас

Няма снимка

Решението: Постепенно възраждане на образователната система в сектора

Тя да отговаря на изискванията на момента, а не на мисленето на българина „ Аз акъл си имам, ти пари ми дай!“, препоръчва проф. Пламен Мишев 1. Каква е оценката ви за българския агробизнес днес

Няма снимка

Приберете късните плодове от градините!

Условията ще са подходящи за обследване на посевите със зимни житни Падналите валежи през предходния период, между 10–20 л/кв.м, в районите на Враца, Кнежа, Плевен, Ловеч, София

Няма снимка

Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости