Срещу птичите ята

26 август 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Има какви ли не изобретения

В различните лозарски райони лозарите използват различни приспособления, за да прогонят птичите ята, които, ако ги изпреварят, става лошо.

В област Лом, село Станево, край река Дунав преди година-две ни разказаха как цели бригади от баби на двата фронта на лозовия масив, въоръжени с вувузели прогонват птиците в дните преди и по време на бране.

Гроздето може да се опази от нашествието на птиците и както се прави в някои западноевропейски страни, където монтират програмирани карбитни пушки които на всеки час или половин час гърмят, за да ги прогонват.

Използват се и пластмасови платна, опъвани на конструкции, за да попречат на птиците и други пернати да достигнат до гроздето.

В Австралия и някои европейски държави могат да се видят цели насаждения от лози и овошки, покрити с такива платна, за да ги предпазят от ятата прилепи, които там са най-голямата напаст.

Полезен метод е събирането на парчета от огледала, които се прикрепват върху лозите, от вятъра те мърдат и светят кръстосано из цялото насаждение. Това плаши косовете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Няма снимка

Стабилно огнище за ракиения казан

Съветите на дядо Станьо от Нова Загора и неговите чалъми Немалко читатели са ни изпращали своите съвети и препоръки към колегите си и по-младите за изваряването на ракията

Още от Фермер
Няма снимка

Облачността на запад се увеличава, температури между 13 и 18 градуса

Облачността от запад отново ще се увеличи. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са от 8 до 13 градуса. Максималните температури - между 13 и 18 градуса

Няма снимка

Изоставащата пшеница трябва да се стимулира

До настъпване на зимата растенията трябва да са братили и образували силна коренова система Ваня Велинска Все още остава тревожно състоянието на есенниците в района на Северозападна България

Няма снимка

Окончателно зазимяване на семействата!

Дейността на пчеларя през ноември е предимно свързана с: 0 подготовка на инвентара; 0 дезинфекция; 0 ремонт на старите кошери и рамки А тази година поради много топлата есен досега

Няма снимка

Бил Гейтс: Земеделието се нуждае все повече от база данни, която предвижда промените в климата

По-съвършената статистическа информация и иновативните инструменти ще помогнат да се намалят вредите върху земеделието от климатичните промени. Това каза милиардерът Бил Гейтс по време на осмото

Няма снимка

Бял елен живее в землището на карловско село

Вече седмица бял елен броди в нивите и лозетата край карловското село Московец. Животното е било наблюдавано от десетки очевидци на отдалечени няколко километра една от друга местности в землището на

Няма снимка

Вилямова масловка - и жълта, и червена

Крушовото дърво е с умерен растеж. Опрашва се от Боскова масловка, Добра Луиза, Жифардова масловка, Клапов любимец, Пас Красан и Хардиева масловка. Плодовете са едри, пресечено крушовидни