Домашен гроздобер в с. Бараково на фона на “кампай”

28 август 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Първият грозд е за башмайстора Кирил Борисов
1 2 3 4 5 6 7
 

От гостоприемен дом там съседите и редакцията опитаха първите сладки чепки Болгар и Оряховски мискет

В малък китен двор в село Бараково показаха как трябва да започне един истински домашен гроздобер, носещ в себе си и традицията, и настроението, и емоциите на приятелството.

За лозите, които са четири сорта, се е грижил местния майстор от селото Кирил, който явно трябва да бъде похвален. Така им е баял, че в това капризно за лозите време, всичко зрее и е опазено без поражение от болести и неприятели. Явно майстор лозар си е този Кирил.

Както се полага, първите в селото гроздове бяха откъснати от него и за него, от гостуващ почти международен екип, поканен от прекрасните домакини. Това са две млади девойки, станали приятелки покрай това, че са докторантки и заедно борят обществените науки.

“Португалката” е от България, но живее и учи в Лисабон, казва се Цветомира Загорова. Довела е своята дружка японката Мио от Токио у нас, за да задоволи любопитството ѝ и да я запознае с българския живот и бит, да ѝ покаже природата и плодовете ни.

Мио бе във възхита от България, от хората, от гроздобера, от виното на домакина Любо. Двете с удоволствие откъснаха и опитаха от сортовете Болгар и Оряховски мискет и първите чепки дариха на Киро. После отрязаха и за любезните домакини и за себе си.

Ритуално сложиха първата гроздова реколта на масата под асмите, но почерпиха и съседите, както и редакцията ни.

Мио научи компанията да казва на японски език наздраве - “кампай”. Тази дума звучеше цяла вечер в малкия кокетен двор в село Бараково.

Дай Боже повече такива стопани, даряващи настроение, събиращи майсторлък и гости.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Още от Фермер
Няма снимка

Забрана на интензивното животновъдство искат  в Швейцария

Над 80% от всички кокошки-носачки в Швейцария прекарват целия си живот на закрито и никога не излизат навън, алармират противниците на интензивните животновъдни системи

Няма снимка

Дълбоководното тралене убива 57% от дънните видове, сочи изледване

Британският център за околна среда, риболов и морски науки (Cefas) сравни два рибарски района във Великобритания със сходни размери, екосистеми и седиментни вещества

Няма снимка

Ефикасен източник на протеини е хомогенатът

Известен още и като белтъчно мляко. Той се получава от личинките в изрязаните и пресовани търтееви далаци, изграждани в дълбокото дъно или от строителната рамка, съхранявано във фризер

Няма снимка

Тест за проверка на заплодена коза

Прави се 40-50 дни след покриването Тестът, който ви предлагаме, може да използвате и при крави, и при кози. 40-50 дни след заплождане на животните, вземете 10-15 капки прясно издоено мляко (да не е

Няма снимка

Технологии в земеделието представя голямо изложение в Турция на 27 ноември

Едно от най-големите изложения за земеделие и технологии в света предстои в съседна Турция.  18-то издание на Международно изложение Growtech - 2019  ще се проведе от 27 до 30 ноември в Експо център

Няма снимка

Пилешко филе със сметанов сос

Деликатният, изискан вкус и лесното и бързо приготвяне са само част от многото предимства на това ястие Продукти: 1 кг пилешко филе, 1 ч. чаша сметана за готвене, 1 ч. лъж