Домашен гроздобер в с. Бараково на фона на “кампай”

28 август 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Първият грозд е за башмайстора Кирил Борисов
1 2 3 4 5 6 7
 

От гостоприемен дом там съседите и редакцията опитаха първите сладки чепки Болгар и Оряховски мискет

В малък китен двор в село Бараково показаха как трябва да започне един истински домашен гроздобер, носещ в себе си и традицията, и настроението, и емоциите на приятелството.

За лозите, които са четири сорта, се е грижил местния майстор от селото Кирил, който явно трябва да бъде похвален. Така им е баял, че в това капризно за лозите време, всичко зрее и е опазено без поражение от болести и неприятели. Явно майстор лозар си е този Кирил.

Както се полага, първите в селото гроздове бяха откъснати от него и за него, от гостуващ почти международен екип, поканен от прекрасните домакини. Това са две млади девойки, станали приятелки покрай това, че са докторантки и заедно борят обществените науки.

“Португалката” е от България, но живее и учи в Лисабон, казва се Цветомира Загорова. Довела е своята дружка японката Мио от Токио у нас, за да задоволи любопитството ѝ и да я запознае с българския живот и бит, да ѝ покаже природата и плодовете ни.

Мио бе във възхита от България, от хората, от гроздобера, от виното на домакина Любо. Двете с удоволствие откъснаха и опитаха от сортовете Болгар и Оряховски мискет и първите чепки дариха на Киро. После отрязаха и за любезните домакини и за себе си.

Ритуално сложиха първата гроздова реколта на масата под асмите, но почерпиха и съседите, както и редакцията ни.

Мио научи компанията да казва на японски език наздраве - “кампай”. Тази дума звучеше цяла вечер в малкия кокетен двор в село Бараково.

Дай Боже повече такива стопани, даряващи настроение, събиращи майсторлък и гости.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

Няма снимка

„VineSOS“ – защита на местните сортове лози

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

Няма снимка

Вкисналото вино - за ракия

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

Няма снимка

Кои сортове лози у нас се отличават като студоустойчиви

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

Няма снимка

Гр. Септември се готви да отличи най-хубавото домашно вино на града

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Няма снимка

Ракия от моркови

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

Още от Фермер
Няма снимка

Дръвчета, формирани като палмета

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

Няма снимка

Домашен хляб

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му

Няма снимка

През зимата е възможно натрупване на бактериални спори при възрастните пчели!

Разпространението на спори от ларвите Paenibacillus попадат във възрастните пчели, които я пренасят в семейството и предизвикват смърт както на отделни пчели, така и на цялото семейство

Няма снимка

Какво написа министър Танева в Златната книга на УНСС?

По време на представянето на Swot анализа за селските райони, което се проведе в петък, министър Десислава Танева бе призована от ректора на УНСС проф

Няма снимка

Досега са идентифицирани повече от 20 вируса при медоносните пчели

Защо са опасни? Защото тези 20 вируса могат да въздействат върху пчелите по много начини, включително * да убиват развиващите се ларви и какавиди; * да намалят живота на възрастните пчели; * да

Няма снимка

През първите 14 дни агнетата се хранят само с мляко или негов заместител

Вода за пиене се дава от 20-ия ден Храненето на 2-седмични агнета е 6 пъти на ден на равни интервали Ако се използва краве мляко за хранене, тогава през първата седмица количеството е 180-200 мл