Берете гроздето внимателно

31 август 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Зеленото грозде не може да дозрява
1 2 3 4 5
 

Преждевременно откъснато, то не дозрява, като другите плодове

Един от най-нежните плодове е гроздето. Трябва да се бере внимателно и фазата да е консумативна зрелост.

Външни белези подсказват кога да започне беритбата.

От тях най-голямо значение имат типичното оцветяване на ципата, промяната на киселия вкус в сладък, оронването на зърната от чепката, потъмняването на семената и лесното им отделяне от месестата част, вдървесиняването на дръжката на грозда.

Трябва да се знае, че при ранна беритба или закъснение винаги има щети.

Ако подраните, за разлика от плодовете на ябълката или крушата, зеленото грозде не може да дозрява и в периода на съхранението много по-лесно загнива.

При закъснение на беритбата може да ви изпреварят и оси, и птици, които го оронват.

Пазете восъчния налеп

Това е особено важно за обиране на десертните сортове

По време на беритбата зърната да не се пипат много с ръце, за да не се наранят и да не се изтрие восъчният налеп.

Той има специално предназначение - предпазва от намокряне и загниване.

Дръжките да се отрязват с ножица а загнилите зърна да се почистват.

Десертното грозде не узрява едновременно, затова беритбататрябва да се извършва на няколко пъти - това пък позволява на останалите гроздове да наедреят и да придобият сладост.

Гроздоберът може да продължава около 4 месеца - от 15 юли до 15 ноември, в зависимост от това дали сортовете са ранни, средно-ранни или късни.

Опасни са дъждът и росата

Те са враг номер едно при обирането.

За всички сортове влажното време е голям неприятел. Затова грозде се бере сутрин, след вдигане на росата и в следобедните часове, когато не е много горещо.

При дъждовно време брането да се отложи поне до 24 часа след спирането на валежа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети за късната есен

Отсега зависи идната реколта В късна есен не забравяйте задачите, от които зависят количеството и качеството на добива през следващата година. Окопаването ви помага да премахнете уплътняването на

Няма снимка

Енергиен сок за зимата

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме! За зимата оставeте светлокафяви пити

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

Няма снимка

Антракноза по ореха

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

Няма снимка

Малки земеделски стопани ще могат да кандидатстват за преработка на собствена селскостопанска продукция

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

Няма снимка

По каква причина животните усвояват лошо микроелементи от дажбата?

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

Няма снимка

Успешно приключиха обучения за европейски и световни практики при опазване на лози

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Няма снимка

До 23 декември малки стопани могат да кандидатстват за преработка

От днес малки земеделски стопани ще могат да кандидатстват за преработка на собствена селскостопанска продукция, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.  Проектите по подмярка 4.2