Берете гроздето внимателно

31 август 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Зеленото грозде не може да дозрява
1 2 3 4 5
 

Преждевременно откъснато, то не дозрява, като другите плодове

Един от най-нежните плодове е гроздето. Трябва да се бере внимателно и фазата да е консумативна зрелост.

Външни белези подсказват кога да започне беритбата.

От тях най-голямо значение имат типичното оцветяване на ципата, промяната на киселия вкус в сладък, оронването на зърната от чепката, потъмняването на семената и лесното им отделяне от месестата част, вдървесиняването на дръжката на грозда.

Трябва да се знае, че при ранна беритба или закъснение винаги има щети.

Ако подраните, за разлика от плодовете на ябълката или крушата, зеленото грозде не може да дозрява и в периода на съхранението много по-лесно загнива.

При закъснение на беритбата може да ви изпреварят и оси, и птици, които го оронват.

Пазете восъчния налеп

Това е особено важно за обиране на десертните сортове

По време на беритбата зърната да не се пипат много с ръце, за да не се наранят и да не се изтрие восъчният налеп.

Той има специално предназначение - предпазва от намокряне и загниване.

Дръжките да се отрязват с ножица а загнилите зърна да се почистват.

Десертното грозде не узрява едновременно, затова беритбататрябва да се извършва на няколко пъти - това пък позволява на останалите гроздове да наедреят и да придобият сладост.

Гроздоберът може да продължава около 4 месеца - от 15 юли до 15 ноември, в зависимост от това дали сортовете са ранни, средно-ранни или късни.

Опасни са дъждът и росата

Те са враг номер едно при обирането.

За всички сортове влажното време е голям неприятел. Затова грозде се бере сутрин, след вдигане на росата и в следобедните часове, когато не е много горещо.

При дъждовно време брането да се отложи поне до 24 часа след спирането на валежа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Няма снимка

Най-много 7-8 кг захар на 100 кг гроздова смес за ракия

Така ще получите качество, а не обем, водещ до главоболие Вярно е, че колкото повече е захарта, толкова повече ракия излиза, но това е един вид подвеждащо заключение

Няма снимка

Почистете петна, ръжда, нагар от казана за ракия

За целта има и народни рецепти Дойде време да стягаме казаните за ракия. Почистете ги много добре, въпреки че сте ги съхранявали правилно. Да знаете, че пак се цапат и се появяват отлагания

Още от Фермер
Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Кокерът - незаменимият помощник на ловеца

Защото има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя Мнозина смятат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не

Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти