Заточвайте инструментите по малко, но по-често

01 септември 2019 Цветна градина / Полезни съвети 0 8091
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Добрите инструменти са от съществено значение в градината. Те олекотяват ежедневните задачи и помагат за поддържането на работата на ръка продуктивна и приятна.

Важно за градинските инструменти е да се поддържат в добро състояние. Когато става въпрос за остри неща като ножици, ползите се губят, ако инструментите са затъпени.

За щастие поддържането на остри инструменти през цялата година е доста просто, обикновено единствено липсата на рутина пречи. Най-добре е да ги заточвате малко и често, но с допълнителна сесия два или три пъти годишно като подготовка за натоварени сезони.

Почти толкова важно, колкото да поддържате инструментите си остри, е да бъдат чисти. Листният сок бързо се натрупва върху остриета и запушва механизма, намалявайки ефективността на рязането.

Основният комплект за поддръжка

Точило

Най-важното от всичко е точилото - за предпочитане малък воден камък (много по-приемливо е от маслени камъни), който може да служи както при малки остриета, така и при по-големи.

Трябва да се накисне няколко минути преди употреба. Заточвайте на всеки няколко седмици и камъкът ще поддържа острието в добро състояние.

Диамантена пила

За по-стари или по-повредени остриета ще ви трябва нещо по-грубо - по-груб камък или диамантена пила работят много добре при шлифоването на повреден ръб до чист профил.

Абразивен материал

Полезен е някакъв вид абразив за отстраняване на листния сок. Това може да бъде гъба за миене, фина телена вълна или специална серия за почистване.

Масло от камелия

След като се почистят и наточат остриетата, е необходимо леко смазване, за да се движат свободно и да се предотврати ръждясване. Японците традиционно използват маслото от камелия за това, извлечено от семената на чаеното растение Camellia sinensis.

Ножици

От ножици за подрязване с дълги дръжки до по-къси градински резачки или ножици за жив плет с дълги ножове, остриетата могат бързо да се износят след няколко сезона работа. Тези ножици имат два скосени ръба, отгоре и отдолу, като и двете трябва да бъдат заточени (опитите да се заточи всяка друга част на острието са безполезни, така че уверете се, че знаете къде са тези скоси). Добрата новина е, че с малко помощ от менгеме, обикновен мелничен камък може бързо да върне остротата на ножиците с минимални усилия. Ако забележите, че острието е одраскано или огънато, може да искате да купите нови градински резачки и не забравяйте да ги използвате само на по-малки клони.

Важна забележка: ножиците - и повечето други инструменти в нашия списък - също могат да ръждясват във времето или да развият дебели слоеве или мръсотия. Жизнено важно е да премахнете ръждата и мръсотията, преди да започнете да заточвате. Тук е полезна шкурка с високо съдържание на песъчливост - шкурете остриетата до приятен блясък, преди да започнете да заточвате.

Ножове за косачки

Най-трудната част на заточването на острието на косачката е безопасното отделяне на ножа от вашата косачка. След като ножът е безопасно отстранен и хванат в менгеме, добро точило е всичко, което ви е необходимо. Само не забравяйте да се уверите, че сте заточили правилната страна на острието. Когато се свали, понякога може да е трудно да се каже накъде е острият ръб.

Лопати

Правите лопати обикновено не се нуждаят от много заточване, но тези с извит ръб зависят от остротата на ръба, за да проникнат лесно в твърда почва, корени, лед и други материали. Поддържайте този ръб свеж, като периодично почиствате и заточвате острието.

Голяма пила може да ви помогне да добавите нов ръб, но ако лопатата има някои сериозни дефекти и нащърбвания, ще ви е необходима шлифовъчна машина, която да полира ръба.

Гребло

Има два основни типа гребла. Първият е небрежно леко гребло, използвано за почистване на трева и листа - то няма нужда да се заточва. Все пак има по-тежки гребла, които се използват за разбиване на много тежка почва, изкопаване на корени и други трудни задачи. Тези гребла могат да се възползват от периодично заточване, за да се поддържат ефикасни: малките пили могат да достигнат до зъбите и да свършат добра работа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Зоните в градината - уют и удобство

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това

Няма снимка

Тази орхидея-“ветеранка” има нужда от потапяне във вода

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо

Няма снимка

Тагетесът е гладен за азот

“Какво му е на тагетесчето вляво? Двете растения са от един и същ сорт, гледани еднакво”. Това ни попита Ели Павлова от София Разликата между растенията е очевидна и сме 99% убедени

Няма снимка

Как акцентите променят градината?

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли

Няма снимка

Лукови акари в цветна луковица?

Унищожете я веднага Здравейте! Поръчах си цвете от онлайн магазин. Чаках дълго мечтания еухарис и накрая дойде това, което е на снимката. Не посмях да засадя луковицата. Кажете моля какво да правя

Няма снимка

Важна е техниката на косене

Косенето на трева в някои отношения прилича на подстригването. Ако искаме да изглеждаме добре, не е достатъчно да хванем ножицата и да режем косата си оттук-оттам или просто да минем с машинка

Още от Фермер
Няма снимка

Автоматизацията помага на комбайна да спести ресурси

Тези седмици в годината, когато трябва навреме да приберете цялата реколта, са най-важните в селскостопанския цикъл и несъмнено се нуждаят от оптимизация Комбайнерите имат време от 7-8 часа сутринта

Няма снимка

Днес слънчево и по-топло, температурите - до 29 градуса

Днес ще е бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще духа до умерен запад-югозапад вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните

Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)