Подходящи сортове лози за конвенционално производство

04 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Болгар
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Представи ни ги Институтът по лозарство и винарство

Институтът по лозарство и винарство проведе на 22 август открит ден на десертното и винено грозде.

В момента генбанката на института включва 1695 културни сортове лози, 220 елитни хибридни форми и клонове, 89 директни хибрида и 41 подложки. Разполага и със собствени лозя и изба за производство на качествени вина.

На ползотворна дискусия по проблемите в сектора лозари и любители се запознаха експертно на място с актуалните десертни и винени сортове, дегустираха най-вкусните от тях, както и вина, разработени от технолозите на института.

Според проф. д-р Мирослав Иванов, един от селекционерите, лозарите могат да научат при тях най-подходящите за отглеждане в страната ни десертни и винени сортове

Ние ги представяме, защото имаме все повече въпроси в редакцията за конвенционалното производство, а и за биологичното.

Конвенционалното производство включва всички методи за отглеждане на лозата и борба с болестите и неприятелите.

При него се развива пълният биологичен потенциал, като борбата с болести, неприятели и плевели се извежда основно чрез употреба на химични продукти - пестициди.

От белите десертни сортове като подходящи за отглеждане конвенционално в България са Супер ран Болгар, Плевен, Диана, Брестовица, Болгар, Италия.

От червените десертни сортове за конвенционално производство се предпочитат Мискет плевенски, Велика, Палиери.

Подходящи за конвенционално производство са и безсеменните десертни - Хибрид VI-4, Кондарев 6, Кондарев 10, Русалка 3 и Кишмиш лучистий.

Препоръчаните сортове са типично десертни с големи до много големи, полусбити до рехави гроздове. Имат едри до много едри зърна и типично добре изразено оцветяване на кожиците.

Дегустационните им характеристики ги представят като подходящи за свежа консумация.

Важно е как да се отглеждат по райони

Трябва да посочим, че за района на Северна България посочените конвенционални сортове трябва да се гледат приземно загребно, за да се избегне риска от измръзване през зимата.

Кои са подходящите за конвенционално производство винени сортове.

От белите винени сортове като такива са определени Мискет Отонел, Тамянка, Мискет врачански, Мискет варненски, Шардоне, Совиньон блан и Траминер.

Като подходящи за конвенционално производство червени винени сортове се сочат Сира, Мавруд, Каберне совиньон, Рубин, Букет, Гъмза и Широка мелнишка лоза.

За някои от сортовете, като Тамянка, Мискет врачански, Димят, Мавруд, Широка мелнишка и Мерло, трябва да допълним, че са по-чувствителни на ниски зимни температури и не трябва да се отглеждат стъблено в Северна България.

За биопроизводство

Кои да се предпочитат

За ориентираните към биологичното производство лозари от Института в Плевен припомнят, че отглеждането зависи от правилният избор на сорт, на подходящо място (район), на подходяща технология. Разбира се, целта е строго ограничаване на химическите препарати.

Биологичните лозари могат да получат в научното звено конкретна експертна информация за подходящи сортове. Актуални за тях са белите десертни като Гарант, Августин, Восторг, Плевенски фаворит.

От червените десертни сортове посочват Любимец и Дружба.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Още от Фермер
Няма снимка

Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания: пчелините - оградени и с вода!

Запознайте се с Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти /, тя е публикувана за обществено обсъждане до 15 ноември. Промените в нея предвиждат постоянните пчелини да

Няма снимка

Яйца със зеленчуци на фурна

Диетолозите твърдят, че е най-полезно зеленчуците да се приготвят на фурна. Рецептата, която ви предлагаме позволява максимално да запазите хранителните вещества

Няма снимка

Идеи за градински арки

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

Няма снимка

Дафиново дърво в двора

Дафиновото дърво спада към южните култури, тъй като естествените му месторастения са в Средиземноморието. У нас може да се отглежда в някои райони - по Черноморието и в Южна България,

Няма снимка

Професионална борба с епидемиите по животните

Превенция, биосигурност, отговорност Вирусът на инфлуенца по птиците, наричан още птичи грип, е вирусно заболяване, засягащо домашните птици. Съществуват ниско патогенни (LPAIV) и високо патогенни

Няма снимка

16 млн. лв. преходна помощ получиха собствениците на кози- и овце- майки

Първи транш от общо 15 775 520 лева по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) преведе ДФ "Земеделие" за Кампания 2019