Ако листните въшки създават проблеми

06 септември 2019 Овошки 0     
Няма снимка
 

Пръсканията срещу тях продължават

Листните въшки са вредител, който често създава сериозни проблеми в градините. Неприятелят напада всички овощни дръвчета, като по отделните видове са се специализирали различни въшки.

Листните въшки смучат сок от растителните части и вследствие на повредите се стига до деформиране, завиване, и спиране на растежа им.

Някои видове листни въшки предизвикат окапване на завръзите, което води и до деформиране на плодовете. 

За да се справите по-лесно с листните въшки, трябва да съчетавате различни агротехнически мерки. Те включват обработка на почвата, правилна резитба, оптимално торене.Така например ако се внасят само азотно торене, това е предпоставка за масово намножаване на листните въшки.

Не трябва да забравяте, някои от листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, затова борбата с тях е превенция срещу евентуална зараза.

У нас има регистрирани много продукти за растителна защита, които са одобрени за определени видове въшки и при различни култури. Сред най-използваните инсектициди са:

моспилан 20СГ Ц 25 г/дка

дека ЕК Ц 30-50 мл/дка

децис 100ЕК Ц 7.5-12.5 мл/дка

метеор СК Ц 70-90 мл/100 л вода

протеус О - ТЕК Ц 0.05-0.07%

БиЦ58 ЕК Ц 0.05-0.07%

суми алфа 5ЕК Ц 0.02%

дантоп 50ВГ Ц 0.015%

пиринекс 48ЕК Ц 0.15%

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Напръскате дръвчетата с карбамид

Листопада при при овошките вече е факт. Сега е препоръчително да направите пръскане с карбамид. Това е не само профилактична, но и оздравителна мярка.

Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Сушеният хинап се съхранява лесно

Ако имате хинап, най-лесно ще съхраните плодовете, като ги изсушите. Сушенето се прави както и при останалите плодове и зеленчуци. Може да стане естествено,

Няма снимка

Най-подходящи условия за съхранение

Най-подходящи условия за съхраняването на късните сортове, които сте прибрали от градината, са: температура от 0 до 12 градуса и относителна влажност на въздуха между 75-90% Най-често в домашни

Няма снимка

Ако по стъблото има рани, трябва да се почистят

Ако сте забелязали рани по стъблото на някои дръвче, трябва да ги почистите. Есента е най-подходящо време за целта. Трябва да се направи преди зимните студове,

Няма снимка

За есенното торене на овощните дървета

През есента се извършва основното торене на всички овощни, както и ягодоплодни видове. Дръвчетата, които ще се засаждат сега, се торят в посадъчните ямки

Още от Фермер
Няма снимка

Фирми вече заявяват участие на АГРА 2020

Форумът е от 19 до 23 февруари Български и чуждестранни компании вече подават заявки за участие в Международната селскостопанска изложба АГРА 2020, която ще се проведе от 19 до 23 февруари в

Няма снимка

Европарламентът поставя климата в центъра на бюджета на ЕС за 2020 г.

Комисията по бюджети в ЕП гласува 2 млрд. евро повече зелени разходи през 2020 г. Това са допълнителни средства към предложените от Европейската комисия за бюджета на общността

Няма снимка

Кои ще са новите норми за пасище

Задължително е да имат табела, становища от животновъдите могат да се подават до 15 ноември Относно планирани промени в наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдни

Няма снимка

До 17 януари фермер и научно звено могат да подадат иновативен проек

Днес стана ясно, че вече може да се кандидатства за внедряване на иновации в земеделски стопанства по дългоочакваната процедурата по подмярка 16.1 за подкрепа на оперативни групи в рамките на

Няма снимка

Ползата от стесняване на гнездото

Стесняването на гнездото облекчава пчелите при поддържането на оптимален температурен режим през зимата. Мястото му зависи от силата на семейството: 0 При по-силните семейства гнездото се

Няма снимка

Шарлота с ябълки и канела

Продукти: 1 кг ябълки, 200 г захар, 160 г брашно, 5 яйца, 2 суп. лъж. нишесте, 1-2 ч. лъж. смляна канела, 1,5 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж