Къде какво вино ще произведете

07 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Има любители, които искат да знаят на кои почви кое вино става най-добро
1 2 3 4
 

Почвените условия влияят върху предназначението на гроздето - как?

Лозата може да се отглежда на различни типове почви, но не се развива добре на тежки, заблатени и сбити.

В зависимост от характеристиките си почвите могат да бъдат подходящи за едно или друго производствено направление.

Но тези от вас, които искат да правят хубаво вино, се интересуват винаги кои почви и кои сортове са подходящи.

За производството на червени сухи вина са подходящи почвите с лек до среден механичен състав, умерено овлажнени и с добър топлинен и въздушен режим.

Хумусното им съдържание трябва да е по-високо от това при почвите за десертни вина.

На тези изисквания отговарят излужените канелени горски почви, излужените и оподзолени черноземи и други.

Качествени десертни вина се получават на почви, които са леки, богати на минерални и органични вещества, рохкави, с добър топлинен и въздушен режим - с карбонати, фосфор и калий.

Съдържанието на карбонати, чакъл и камъни в почвата оказва положително влияние за получаването на тези вина.

Такива почви са карбонатните и типични черноземи и канелените горски почви.

За направата на бели сухи вина най-добри са по-леките, слабо кисели почви с ниско съдържание на органично вещество и висока концентрация на фосфор и калий.

Такива са алувиалните, чакълестите и песъкливи делувиални и оподзолените канелени горски почви.

Най-хубавото грозде за шампански вина се получава на добре аерирани и с оптимален топлинен режим почви. Съдържанието на чакъл, камъни и карбонати в почвата оказва положително влияние. Подходящи почви са хумусно-карбонатните типове.

Десертно грозде с отлични хранително-вкусови качества се произвежда на дълбоки и леки почви с добра влагозадържаща способност.

Съдържанието на хумус не трябва да е повече от 3 - 3,5 на сто.

Такива почви са черноземите на льосова основа, канелените горски, алувиалните и делувиални почви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Производството на вино от наложен пелин започва през октомври

Автентична рецепта Производството на пелин започва през месец октомври, когато времето все още е топло, за да протече вторичната ферментация, но и леко започва да се захлажда

Няма снимка

Съвети за късната есен

Отсега зависи идната реколта В късна есен не забравяйте задачите, от които зависят количеството и качеството на добива през следващата година. Окопаването ви помага да премахнете уплътняването на

Няма снимка

Енергиен сок за зимата

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Още от Фермер
Няма снимка

Отглеждаме токачки за вкусно и диетично месо

Тези птици имат и прилична яйценосност Токачката е роднина на пуйките и фазаните. Едрата птица има вкусно месо, яйца и красива външност. Към плюсовете на отглеждането на токачки се

Няма снимка

Европарламентът призова за по-строги правила за защита на пчелите от пестициди

Евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от Комисията да предложи нови и по-строги правила за защита на пчелите, съобщи пресслужбата на ЕП

Няма снимка

“Усукани”бутер банички с кашкавал и пушено пиле

Рецептата е много проста и много бърза за приготвяне. Продукти: 1 пак. готово бутер тесто, твърд кашкавал, пушени пилешки гърди, жълтък за намазване. Приготвяне: Нарежете бутер тестото на ленти с

Няма снимка

Ако има зараза по орехите

Ако имате съмнение, че ореховото ви дръвче е болно, вземете мерки. Срещу двете основни болести бактериоза и антракноза се предприема една и съща борба. .

Няма снимка

Кой кого може да осиновява

Кучетата са най-добри в това отношение Котките "осиновяват" през първите дни след раждането - тогава може да приемат чужди за отглеждане. Това става, ако други новородени им бъдат подхвърлени от

Няма снимка

Обвиниха горски инспектор в Габрово за подкупи от дърводобивни фирми (Обновена)

43-годишен габровец - горски инспектор в „Регионална дирекция по горите“ Велико Търново е обвинен за получаване на подкупи и оставен за 72 ч. в ареста, съобщиха от ОДМВР - Габрово