Къде какво вино ще произведете

07 септември 2019 В лозята 0 31383
Няма снимка
Има любители, които искат да знаят на кои почви кое вино става най-добро
1 2 3 4
 

Почвените условия влияят върху предназначението на гроздето - как?

Лозата може да се отглежда на различни типове почви, но не се развива добре на тежки, заблатени и сбити.

В зависимост от характеристиките си почвите могат да бъдат подходящи за едно или друго производствено направление.

Но тези от вас, които искат да правят хубаво вино, се интересуват винаги кои почви и кои сортове са подходящи.

За производството на червени сухи вина са подходящи почвите с лек до среден механичен състав, умерено овлажнени и с добър топлинен и въздушен режим.

Хумусното им съдържание трябва да е по-високо от това при почвите за десертни вина.

На тези изисквания отговарят излужените канелени горски почви, излужените и оподзолени черноземи и други.

Качествени десертни вина се получават на почви, които са леки, богати на минерални и органични вещества, рохкави, с добър топлинен и въздушен режим - с карбонати, фосфор и калий.

Съдържанието на карбонати, чакъл и камъни в почвата оказва положително влияние за получаването на тези вина.

Такива почви са карбонатните и типични черноземи и канелените горски почви.

За направата на бели сухи вина най-добри са по-леките, слабо кисели почви с ниско съдържание на органично вещество и висока концентрация на фосфор и калий.

Такива са алувиалните, чакълестите и песъкливи делувиални и оподзолените канелени горски почви.

Най-хубавото грозде за шампански вина се получава на добре аерирани и с оптимален топлинен режим почви. Съдържанието на чакъл, камъни и карбонати в почвата оказва положително влияние. Подходящи почви са хумусно-карбонатните типове.

Десертно грозде с отлични хранително-вкусови качества се произвежда на дълбоки и леки почви с добра влагозадържаща способност.

Съдържанието на хумус не трябва да е повече от 3 - 3,5 на сто.

Такива почви са черноземите на льосова основа, канелените горски, алувиалните и делувиални почви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

При градушки до 15 юни лозите се възстановяват отчасти

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Още от Фермер
Няма снимка

Утре ни очаква променливо време

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до предимно ясно време, най-късно над Североизточна България, където до полунощ все още ще превалява

Няма снимка

Ако пръскате, а след това завали

През последните дни паднаха доста валежи в цялата страната. Често в подобни ситуации любителите се питат какво да правят, ако преди това са пръскали. Дали третирането да се повтори

Няма снимка

Започна приемът на проекти, свързани с местната идентичност и занаяти

Стартира приемът по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г

Няма снимка

Отворен е приемът на проекти за сътрудничество на местни групи

Стартира приемът по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие

Няма снимка

5 нови сорта зеленчуци на ИЗК “Марица” очакват патент

Подробности за тях, за технологиите за отглеждането им и за постиженията на института разкрива директорът му доц.д-р Даниела Ганева Институтът по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив е единственият

Няма снимка

Нерешени проблеми и цената на пшеницата тревожат фермерите

Как се справят в кризата, коментират представители на различни сектори Жени Владинова През последните 3 месеца на фокус са притесненията, причинени от коронавируса