Салата с боб и орехи

07 септември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти за 4 порции: 150 г сух дребен боб (390 г варен), 60-75 г орехи (на вкус), 1 ч.л. сол, 2-4 ч.л. винен или балсамов оцет (на вкус, в зависимост от вида на оцета), 40-50 г растително масло, 40-60 г пресен кориандър или естрагон.

Приготвяне: За приготвянето на тази салата изберете пресни ароматни подправки по ваш вкус - естрагон или кориандър. Нужно е предварително на накиснете орехите и стария фасул. Най-добре е това да стане за 8-12 часа, като от време на време сменяте водата. Накисването подобрява усвояването им, а за боба - намалява времето за готвене. Ядките ще бъдат по-меки, а съдържащата се фитиновата киселина в по-голямата си част ще бъде неутрализирана, което е важно за тези, които ядат от тези продукти в големи количества.

На следващата сутрин поставете на котлона съда, в който е киснал боба. Загрейте водата, докато кипне. Изсипете тази вода, заедно с образувалата се пяна и измийте боба със студена вода. Сипете в тенджерата нова чиста вода и отново поставете на котлона. Добавете измития фасул и гответе до омекване. Малко преди края на готвенето, добавете сол. Прехвърлете сварения боб в гевгир, за да изцедите водата и оставете да изстива.

През това време изплакнете предварително накиснатите половинки орехи. Нарежете ги на тънки филийки.

Пригответе зелените подправки. Нарежете кориандъра на ситно. В дълбока купа изсипете охладения боб, орехите и объркайте с нарязаните пресни подправки. Добавете около 0,5 ч.л. сол, растителното масло, избрания оцет и разбъркайте добре.

Сервирайте на масата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Грахова супа с бекон

Продукти: 500 г свински ребра (пушени), 300 г бекон (или гърди), 250 г грах, 150 г лук, 4 дафинови листа, олио, зелени подправки, сол и черен пипер на вкус, 800 г картофи

Няма снимка

Супа с риба и топено сирене

Продукти: 1 глава лук, смлян черен пипер и сол на вкус, 1 л вода, 10 мл зехтин, 1 връзка копър (може и сушен), 3 картофа, 3 суп. лъж. кедрови ядки (желателно е, но може и без тях), 1 морков

Няма снимка

Пилешко филе със сметанов сос

Деликатният, изискан вкус и лесното и бързо приготвяне са само част от многото предимства на това ястие Продукти: 1 кг пилешко филе, 1 ч. чаша сметана за готвене, 1 ч. лъж

Няма снимка

Смути с грозде

Модерна напитка и за млади, и за стари Смутитата са на мода, особено сред младите. Разхлаждат, съдържат витамини, а и не се приготвят трудно. В тези дни и на пазара, и при баба на село

Няма снимка

Яйца със зеленчуци на фурна

Диетолозите твърдят, че е най-полезно зеленчуците да се приготвят на фурна. Рецептата, която ви предлагаме позволява максимално да запазите хранителните вещества

Няма снимка

Испанска тортиля с розмарин

Тортилята е сред най-лесните испански рецепти. Оригиналната рецепта има хиляди интерпретации - добавят се тиквички, чушки, скариди и т.н. Подходяща е за закуска, обяд и вечеря, за лято и зима

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме! За зимата оставeте светлокафяви пити

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

Няма снимка

Антракноза по ореха

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

Няма снимка

Малки земеделски стопани ще могат да кандидатстват за преработка на собствена селскостопанска продукция

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

Няма снимка

По каква причина животните усвояват лошо микроелементи от дажбата?

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

Няма снимка

Успешно приключиха обучения за европейски и световни практики при опазване на лози

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Няма снимка

До 23 декември малки стопани могат да кандидатстват за преработка

От днес малки земеделски стопани ще могат да кандидатстват за преработка на собствена селскостопанска продукция, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.  Проектите по подмярка 4.2