Сериозна подготовка за гроздобер 2019

11 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Съветите на д-р инж.техн. Николай Бакалов

Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце и даде надежда на лозарите и винарите, че със задържане на хубавото време, гроздето ще натрупа захари и ще узрее добре.

Месец август е важен месец за винаря и той трябва да се подготви за гроздобера.

Най-важната част от подготовката е измиването и почистването на винарските съдове и винарската техника.

Хигиената във винарските изби е по-важна дори и от качеството на гроздето.

Наличието на плесени и оцетнокисели бактерии може да причини на новото вино вкисване и непоправими повреди във вкуса и аромата. Основно правило при производството на вино е хигиената

Винарските съдове - дървени или пластмасови, трябва да се дезинфекцират и да се унищожат оцетнокиселите бактерии и други вредни микроорганизми, намиращи се в и по тях.

Съдовете се измиват със сода за бъчви

Това е т.нар. калцинирана сода или натриев карбонат.

Прави се 7,5% до 10%-ен разтвор на сода в много гореща вода - 1 кг сода се разтваря в 10 до 15 литра вряща вода. След това с твърда четка с дълга дръжка се измиват внимателно съдовете.

Калцинираната сода не е така опасна като сода каустик, но е необходимо да сложим предпазни гумени ръкавици, а на очите предпазни очила.

След като се измият внимателно, съдовете се оставят за около час, за да може содата да унищожи всички бактерии, плесени и други вредни микроорганизми.

По същия начин се измива и винарската техника

Става дума за гроздомелачка, ронкачката и винарската преса, помпа и др.

Отворените дървени съдове - каците, се измиват по същия начин, но към бъчвите трябва да бъдем по-внимателни.

Как да мием бъчвите

Запушваме добре бъчвата със силиконова, гумена или в най-лошия случай с дървена тапа, обвита с мек плат и я пълним с разтвор на сода.

Започваме енергично да я клатим напред и назад, да за може содата да облее цялата вътрешна повърхност.

Тази операция се повтаря няколко пъти в продължение на един час. След това бъчвата и другите винарски съдове и техника се измиват обилно с вода.

За бъчвите обаче е добре първото изплакване да е с топла вода, а второто и третото - със студена вода. Прави се, докато водата от изплакването няма лугав вкус на сода.

Помещението за виното изисква пълна дезинфекция

Помещението, в което се прави и съхранява виното трябва да се почисти основно, да се измие пода с вода с почистващ, дезинфекциращ препарат и след това със студена вода.

Стените и тавана да се варосат, след което да се проветри за да изсъхне и да се премахнат нежелателни миризми.

Да се провери качеството на бъчвите. Ако някоя бъчва мирише на оцет, тя или трябва да се изхвърли, или да се изнесе от помещението. А ако не е много голяма, да са напълни с вряла вода.

При необходимост може през гърловината на бъчвата да се постави бързовар и водата да се загрее до завиране - температура над 90 градуса, след което се оставя, докато водата изстине. Тя става силно оцветена и тогава се изхвърля.

При тази термична обработка бъчвата се загрява много силно, Загрява се и външната част на дъгите и оцетнокиселите бактерии са напълно унищожени

Високата температура ги убива не само на повърхността на бъчвата, но и в дълбочина.

Необходимо е да се купят серни ленти за опушване на бъчвите и другите винарски съдове.

Внимава се по дъното на бъчвата да не капе сяра, защото придава привкус на виното.

Ако помещението е малко, може да се напуши със серни ленти като се затворят плътно вратите и прозорците.

Необходимо е и да се купят сухи селекционирани дрожди за трудна ферментация, защото с дивите дрожди ферментацията често не протича докрай и виното остава сладко.

А тези дрожди могат да продължат ферментацията дори когато температурата на кашата е паднала до 14-15 градуса.

Количеството на дрождите е от 20 до 30 грама за 100 литра гроздова каша. Ще е добре дрождите предварително да се активират и хидратират в хладка вода със захар в продължение на 2 до 3 часа - после се поставят в кашата в активно състояние и ферментацията започва много бързо.

В помещението, в което ферментира виното, е добре да се постави термометър и да се контролира както температурата за ферментация, така и за съхранение.

Препоръки на технолога

Препоръчвам след като се извади виното от джибрите, особено ако виното е бяло, да се постави серниста киселина 6% - от 70 до 80 милилитра за 100 литра вино.

Тя не само предпазва виното от вкисване, но е и силен антиоксидант и предпазва от окисление, при което бялото вино става розово, а червеното ръждиво кафяво.

Сернистата киселина се продава в опаковки по 0,5 до 5 л. и може да се използва и за дезинфекция - за целта да се разреди с вода 2 до 3 пъти, при което неприятната миризма също намалява.

Ако се използва разредена серниста киселина за сулфитиране, количеството й трябва да се повиши в зависимост от степента на разреждане.

За дезинфекция може да се използва и силна ракия със 70-75 об.% алкохол, чистият спирт има по-слаби дезинфекционни качества.

Проверете дали имате захаромер с термометър, за да определяте захарното съдържание и температурата по време на ферментацията.

Добре е ако в помещението имате и стаен термометър, за да може да вземете мерки, ако температурата на помещението започне да пада при рязко застудяване. Тогава трябва да вземете мерки за изолация на ферментиращите съдове.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Подхранване на лозите

С какво и кога Лозите са от онези растения, които се нуждаят от много внимание и грижи. И по силата на това, че са трайни насаждения, изискват вниманието да бъде проявено далеч преди засаждането им

Няма снимка

Важни препоръки при засаждане на лози

Преди засаждане на лозичките обогатете почвата с нужните елементи Напоследък в няколко броя писахме и засилихме вниманието на професионалистите и на хоби лозарите към някои важни за лозите и асмите

Няма снимка

Важно е есенното торене с естествени торове

Оборският тор да е добре угнил, за да не заразите почвата и лозите При лозята през есента е много добре да се внася оборски тор, но това не се прави всяка година, а през 3-4 години

Няма снимка

За проявен калиев дефицит има поне няколко причини

Може да е от засушаване За появило се недостатъчно калиево хранене на лози и асми може да има няколко причини. То може да е предизвикано например от временно или по-трайно засушаване и от там

Няма снимка

Издребнява ли гроздето

И защо това се получава от година-две, питат читатели Когато в дадено лозово насаждение се забелязва няколко години подред, че гроздовите зърна са издребняли, тогава едно от основните подозрения е

Няма снимка

Как се съхранява десертното грозде

От какво записи правилното му запазване За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му. В древността са били практикувани различни начини на съхраняване

Още от Фермер
Няма снимка

Имайте предвид: Твърде много топлина може да повреди пилото дори и за кратко време!

Питите с пило обикновено съдържат 10.5% празни килийки. Процентът на празните килийки варира в зависимост от външния климат. Повече от 20% празни килийки в питите с пило могат да бъдат признак на

Няма снимка

Напръскайте с карбамид

Препоръчително е след прибиране на плодовата реколта дръвчетата да се третират с карбамид. За целта се приготвя 5%-ов воден разтвор. Напомняме на начинаещите градинари,

Няма снимка

Задача №1 - защитете пчелните семейства от болести!

Пчелари с по-малък опит не  бива да забравят, че: 0 Нови пчелни семейства се създават от най- силните и високопродуктивни семейства. Това налага да се обменя племенен материал (майки и пчелни

Няма снимка

Ако намалят парите за обвързаната подкрепа за България, ще бъдат засегнати над 13 хил. животновъди и над 13 хил., отглеждащи плодове и зеленчуци

Министър Танева се срещна с министъра на земеделието на Германия Юлия Кльокнер Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с Юлия Кльокнер,

Няма снимка

ДФ "Земеделие" се чисти от корумпирани чиновници

Служител на Държавен фонд "Земеделие“ е арестуван във врачанското село Бутан по време на вземане на подкуп от 1000 лева, съобщава BulNews. Задържането е станало преди броени дни по време на акция на

Няма снимка

До 24 градуса във вторник, ще вали

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта и утре над страната ще бъде предимно облачно и с превалявания от дъжд