Сериозна подготовка за гроздобер 2019

11 септември 2019 В лозята 0 25866
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Съветите на д-р инж.техн. Николай Бакалов

Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце и даде надежда на лозарите и винарите, че със задържане на хубавото време, гроздето ще натрупа захари и ще узрее добре.

Месец август е важен месец за винаря и той трябва да се подготви за гроздобера.

Най-важната част от подготовката е измиването и почистването на винарските съдове и винарската техника.

Хигиената във винарските изби е по-важна дори и от качеството на гроздето.

Наличието на плесени и оцетнокисели бактерии може да причини на новото вино вкисване и непоправими повреди във вкуса и аромата. Основно правило при производството на вино е хигиената

Винарските съдове - дървени или пластмасови, трябва да се дезинфекцират и да се унищожат оцетнокиселите бактерии и други вредни микроорганизми, намиращи се в и по тях.

Съдовете се измиват със сода за бъчви

Това е т.нар. калцинирана сода или натриев карбонат.

Прави се 7,5% до 10%-ен разтвор на сода в много гореща вода - 1 кг сода се разтваря в 10 до 15 литра вряща вода. След това с твърда четка с дълга дръжка се измиват внимателно съдовете.

Калцинираната сода не е така опасна като сода каустик, но е необходимо да сложим предпазни гумени ръкавици, а на очите предпазни очила.

След като се измият внимателно, съдовете се оставят за около час, за да може содата да унищожи всички бактерии, плесени и други вредни микроорганизми.

По същия начин се измива и винарската техника

Става дума за гроздомелачка, ронкачката и винарската преса, помпа и др.

Отворените дървени съдове - каците, се измиват по същия начин, но към бъчвите трябва да бъдем по-внимателни.

Как да мием бъчвите

Запушваме добре бъчвата със силиконова, гумена или в най-лошия случай с дървена тапа, обвита с мек плат и я пълним с разтвор на сода.

Започваме енергично да я клатим напред и назад, да за може содата да облее цялата вътрешна повърхност.

Тази операция се повтаря няколко пъти в продължение на един час. След това бъчвата и другите винарски съдове и техника се измиват обилно с вода.

За бъчвите обаче е добре първото изплакване да е с топла вода, а второто и третото - със студена вода. Прави се, докато водата от изплакването няма лугав вкус на сода.

Помещението за виното изисква пълна дезинфекция

Помещението, в което се прави и съхранява виното трябва да се почисти основно, да се измие пода с вода с почистващ, дезинфекциращ препарат и след това със студена вода.

Стените и тавана да се варосат, след което да се проветри за да изсъхне и да се премахнат нежелателни миризми.

Да се провери качеството на бъчвите. Ако някоя бъчва мирише на оцет, тя или трябва да се изхвърли, или да се изнесе от помещението. А ако не е много голяма, да са напълни с вряла вода.

При необходимост може през гърловината на бъчвата да се постави бързовар и водата да се загрее до завиране - температура над 90 градуса, след което се оставя, докато водата изстине. Тя става силно оцветена и тогава се изхвърля.

При тази термична обработка бъчвата се загрява много силно, Загрява се и външната част на дъгите и оцетнокиселите бактерии са напълно унищожени

Високата температура ги убива не само на повърхността на бъчвата, но и в дълбочина.

Необходимо е да се купят серни ленти за опушване на бъчвите и другите винарски съдове.

Внимава се по дъното на бъчвата да не капе сяра, защото придава привкус на виното.

Ако помещението е малко, може да се напуши със серни ленти като се затворят плътно вратите и прозорците.

Необходимо е и да се купят сухи селекционирани дрожди за трудна ферментация, защото с дивите дрожди ферментацията често не протича докрай и виното остава сладко.

А тези дрожди могат да продължат ферментацията дори когато температурата на кашата е паднала до 14-15 градуса.

Количеството на дрождите е от 20 до 30 грама за 100 литра гроздова каша. Ще е добре дрождите предварително да се активират и хидратират в хладка вода със захар в продължение на 2 до 3 часа - после се поставят в кашата в активно състояние и ферментацията започва много бързо.

В помещението, в което ферментира виното, е добре да се постави термометър и да се контролира както температурата за ферментация, така и за съхранение.

Препоръки на технолога

Препоръчвам след като се извади виното от джибрите, особено ако виното е бяло, да се постави серниста киселина 6% - от 70 до 80 милилитра за 100 литра вино.

Тя не само предпазва виното от вкисване, но е и силен антиоксидант и предпазва от окисление, при което бялото вино става розово, а червеното ръждиво кафяво.

Сернистата киселина се продава в опаковки по 0,5 до 5 л. и може да се използва и за дезинфекция - за целта да се разреди с вода 2 до 3 пъти, при което неприятната миризма също намалява.

Ако се използва разредена серниста киселина за сулфитиране, количеството й трябва да се повиши в зависимост от степента на разреждане.

За дезинфекция може да се използва и силна ракия със 70-75 об.% алкохол, чистият спирт има по-слаби дезинфекционни качества.

Проверете дали имате захаромер с термометър, за да определяте захарното съдържание и температурата по време на ферментацията.

Добре е ако в помещението имате и стаен термометър, за да може да вземете мерки, ако температурата на помещението започне да пада при рязко застудяване. Тогава трябва да вземете мерки за изолация на ферментиращите съдове.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

Ако спящите пъпки се развият масово

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Няма снимка

Цигарджията е малък беладжия

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

Няма снимка

Филизенето не е еднократно, особено при чести валежи

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

Няма снимка

Къснозреещи и безсеменни сортове грозде

Петричка есен Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто

Няма снимка

Кое ранно десертно грозде кога узрява

Тракия Узрява около средата на август. Гроздът е голям до много голям, със средно тегло около 400 г, но някои гроздове достигат 1-2 кг. Зърното е едро, месесто, сочно

Още от Фермер
Няма снимка

Зайкинята яде зайчетата си

Когато зайкинята изяде малките си след раждане, много често причината е, че на родилката липсва чиста питейна вода Втората, по-малко вероятна, причина е

Няма снимка

Как да отучите кученце да хапе

Палетата, които се контролират, е по-малко вероятно да станат кучета, които хапят Устата на кученцата е пълна с около 28 зъбчета, които сякаш са постоянно привлечени от пръстите ви

Няма снимка

Китайски учени създадоха ГМО ориз, който сваля високо кръвно налягане

Учени от Китайската академия на науките са постигнали успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти

Няма снимка

След всяка поливка, разрохквайте почвата

Почти всички зеленчукови култури се нуждаят от напояване, за да нарастват правилно, както и за да образуват повече и по-качествени плодове. Препоръката е да се полива късно вечер или рано сутрин

Няма снимка

Черницата - много ползи, отглеждането ѝ е лесно

Светът познава 68 вида Не са много растенията, които предлагат толкова блага на стопанина, а същевременно изискват толкова малко в замяна. Такава е и черницата

Няма снимка

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти