Компоти с круши и сезонни плодове

14 септември 2019 Кулинария 0 12087
Няма снимка
 

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в продукта. Те са много нужни за организма ни, особено през зимния сезон, когато тялото има нужда от повече макро- и микроелементи.

Когато приготвяте компоти и сладка за зимата, трябва да имате предвид, повечето сортове круши съдържат значително количество захари. Това трябва да се знае, когато използвате захар като консервант. Ето защо е добре крушите да бъдат комбинирани с кисловати сезонни плодове или кисели сортове ябълки. И разбира се, това трябва да се има предвид при изчисляването на количеството захар в рецептите.

Днес ви предлагаме няколко варианта за такива заготовки.

1. Сладко с червена боровинка

Продукти: 1 кг круши, 1 кг боровинки, 1,3 кг захар.

Приготвяне: Измийте крушите, обелете ги и почистете от семенната част. Бланширайте ги за 3 минути във вряща вода. Извадете и бързо охладете и нарежете на филийки.

Прегледайте и почистете боровинките. Изплакнете ги, подсушете и ги посипете със захар.

Поставете червените боровинки със захарта на котлона. Пет минути преди да приключите с варенето прибавете парченцата круши в сладкото.

Сипете горещото сладко в стерилни буркани и затворете плътно.

2. Сладко с ябълки и касис

Продукти: 0,5 кг ябълки (кисели сортове), 0,5 кг круши, 1 кг касис, 1 кг захар.

Приготвяне: Измийте крушите и ябълките. Обелете ги и ги почистете. Нарежете на филийки.

Почистете касиса от дръжките, изплакнете го и го смачкайте. Пресипете в дълбока тенджера и поставете на котлона. Изчакайте сместа да заври и добавете крушите и ябълките. След това прибавете и захарта. Варете на слаб огън до готовност.

Изсипете горещото сладко в буркани и плътно затворете.

3. Компот с цариградско грозде

Продукти (за трилитров буркан): 2 кг круши, 0,5 кг цариградско грозде.

За сиропа: 1 л. вода, 0,3 кг захар, 10-15 листа от вишни или череша

Приготвяне: Измийте цариградското грозде и го набодете с клечки за зъби.

Измийте крушите, нарежете ги наполовинки и сърцевината със семките. Обелете ги и ги подредете в бурканите. Засипете ги с цариградското грозде.

Сварете черешовите листа във вода. Прецедете и върнете водата обратно на котлона. Добавете захар и кипнете сиропа.

Сипете сиропа върху плодовете и затворете плътно. Стерилизирайте 10-15 минути.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Ментови бисквитки

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Още от Фермер
Няма снимка

На 7 юни очакваме над 30 градуса топло

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

Няма снимка

Химични дезинфектанти за помещенията на животните

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

Няма снимка

Облаците се разкъсват, но отново ни чака дъжд

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Зоните в градината - уют и удобство

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това

Няма снимка

Сделки за царевица на Софийската стокова борса

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху