Как се съхранява десертното грозде

15 септември 2019 В лозята 0 23571
Няма снимка
Факторите за по-дълго опазване са важни за вас -прочетете ги
 

От какво записи правилното му запазване

За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му.

В древността са били практикувани различни начини на съхраняване, днес пък имаме и умни домашни методи.

Но трябва да се познават първо изискванията на плода.

Трайността на гроздето по време на съхранението зависи от сорта, климатичните условия, начините на отглеждане и условията в мястото за съхранение.

Най-подходящи за съхранение са десертните сортове от ориенталската екологогеографска група, които имат хрускаво месо, рехави гроздове и сравнително крехка кожица.

Такива са Болгар, Мискет Хамбургски, Италия, Брестовица, Блек перл, Петричка есен и др.

Наблюденията са показали, че гроздето на старите лози се съхранява по-добре от това на младите.

Почвата и местоположението на лозето също оказват влияние.

Засадените в леки почви и по наклонени терени лози дават по-издръжливо грозде от тези в равни и плодородни почви.

Гроздето от късно напоявани лози или обраното след изобилни дъждове подлежи на бързо изгниване.

Какво може да попречи на съхранението?

Прекомерното торене с азотни торове и много голямото натоварване на растенията намаляват трайността на гроздето.

Грозде, което е набрано от лози, на които вегетацията е протекла неправилно, поради чести превалявания или продължителна суша, също не е годно за съхранение.

Как да се прибира гроздето, когато е с цел по-дълго съхраняване.

Трябва да се бере добре узряло след период от почти 3-4 дни хубаво време.

Зърната да се пазят от нараняване и особено от изтриване на восъчния налеп.

Средните и късни сортове се съхраняват по-дълго. В зависимост от периода на съхранение гроздето може да бъде: с дълъг срок на годност, със среден, с къс.

Оптималната температура за съхранение е от 0 до +7 градуса. При такива условия плодовете могат да останат свежи в продължение от няколко седмици до няколко месеца.

В хладилника при температура от -1 до +2 градуса изтрайват до няколко седмици, при условие че преди това са отстранени развалените зърна.

При мерак за по-дълго опазване в избата - дезинфектирайте я с варно мляко и я напушете със сяра.

Срок на годност

В хладилника -за 2-3 седмици

Във фризера- за 6-9 месеца

На лозата/за вякои сортове/ - до 3-4 месеца

На тел в избата - до 3 месеца

На един-два слоя в дървени стърготинив подходяща изба - до 2 месеца

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Няма снимка

За да не са твърде чести пръсканията - купете си и системни препарати

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Няма снимка

Внимателно огледайте за вредители и начало на болести

Започва битката с гъбните зарази През април при лозата наблюдавахме на различни места различни фази, но общо взето набъбнаха и се разпукаха пъпките и се развиха първите три-четири листа

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за