Как се съхранява десертното грозде

15 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Факторите за по-дълго опазване са важни за вас -прочетете ги
 

От какво записи правилното му запазване

За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му.

В древността са били практикувани различни начини на съхраняване, днес пък имаме и умни домашни методи.

Но трябва да се познават първо изискванията на плода.

Трайността на гроздето по време на съхранението зависи от сорта, климатичните условия, начините на отглеждане и условията в мястото за съхранение.

Най-подходящи за съхранение са десертните сортове от ориенталската екологогеографска група, които имат хрускаво месо, рехави гроздове и сравнително крехка кожица.

Такива са Болгар, Мискет Хамбургски, Италия, Брестовица, Блек перл, Петричка есен и др.

Наблюденията са показали, че гроздето на старите лози се съхранява по-добре от това на младите.

Почвата и местоположението на лозето също оказват влияние.

Засадените в леки почви и по наклонени терени лози дават по-издръжливо грозде от тези в равни и плодородни почви.

Гроздето от късно напоявани лози или обраното след изобилни дъждове подлежи на бързо изгниване.

Какво може да попречи на съхранението?

Прекомерното торене с азотни торове и много голямото натоварване на растенията намаляват трайността на гроздето.

Грозде, което е набрано от лози, на които вегетацията е протекла неправилно, поради чести превалявания или продължителна суша, също не е годно за съхранение.

Как да се прибира гроздето, когато е с цел по-дълго съхраняване.

Трябва да се бере добре узряло след период от почти 3-4 дни хубаво време.

Зърната да се пазят от нараняване и особено от изтриване на восъчния налеп.

Средните и късни сортове се съхраняват по-дълго. В зависимост от периода на съхранение гроздето може да бъде: с дълъг срок на годност, със среден, с къс.

Оптималната температура за съхранение е от 0 до +7 градуса. При такива условия плодовете могат да останат свежи в продължение от няколко седмици до няколко месеца.

В хладилника при температура от -1 до +2 градуса изтрайват до няколко седмици, при условие че преди това са отстранени развалените зърна.

При мерак за по-дълго опазване в избата - дезинфектирайте я с варно мляко и я напушете със сяра.

Срок на годност

В хладилника -за 2-3 седмици

Във фризера- за 6-9 месеца

На лозата/за вякои сортове/ - до 3-4 месеца

На тел в избата - до 3 месеца

На един-два слоя в дървени стърготинив подходяща изба - до 2 месеца

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Още от Фермер
Няма снимка

Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания: пчелините - оградени и с вода!

Запознайте се с Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти /, тя е публикувана за обществено обсъждане до 15 ноември. Промените в нея предвиждат постоянните пчелини да

Няма снимка

Яйца със зеленчуци на фурна

Диетолозите твърдят, че е най-полезно зеленчуците да се приготвят на фурна. Рецептата, която ви предлагаме позволява максимално да запазите хранителните вещества

Няма снимка

Идеи за градински арки

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

Няма снимка

Дафиново дърво в двора

Дафиновото дърво спада към южните култури, тъй като естествените му месторастения са в Средиземноморието. У нас може да се отглежда в някои райони - по Черноморието и в Южна България,

Няма снимка

Професионална борба с епидемиите по животните

Превенция, биосигурност, отговорност Вирусът на инфлуенца по птиците, наричан още птичи грип, е вирусно заболяване, засягащо домашните птици. Съществуват ниско патогенни (LPAIV) и високо патогенни

Няма снимка

16 млн. лв. преходна помощ получиха собствениците на кози- и овце- майки

Първи транш от общо 15 775 520 лева по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) преведе ДФ "Земеделие" за Кампания 2019