Как се съхранява десертното грозде

15 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Факторите за по-дълго опазване са важни за вас -прочетете ги
 

От какво записи правилното му запазване

За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му.

В древността са били практикувани различни начини на съхраняване, днес пък имаме и умни домашни методи.

Но трябва да се познават първо изискванията на плода.

Трайността на гроздето по време на съхранението зависи от сорта, климатичните условия, начините на отглеждане и условията в мястото за съхранение.

Най-подходящи за съхранение са десертните сортове от ориенталската екологогеографска група, които имат хрускаво месо, рехави гроздове и сравнително крехка кожица.

Такива са Болгар, Мискет Хамбургски, Италия, Брестовица, Блек перл, Петричка есен и др.

Наблюденията са показали, че гроздето на старите лози се съхранява по-добре от това на младите.

Почвата и местоположението на лозето също оказват влияние.

Засадените в леки почви и по наклонени терени лози дават по-издръжливо грозде от тези в равни и плодородни почви.

Гроздето от късно напоявани лози или обраното след изобилни дъждове подлежи на бързо изгниване.

Какво може да попречи на съхранението?

Прекомерното торене с азотни торове и много голямото натоварване на растенията намаляват трайността на гроздето.

Грозде, което е набрано от лози, на които вегетацията е протекла неправилно, поради чести превалявания или продължителна суша, също не е годно за съхранение.

Как да се прибира гроздето, когато е с цел по-дълго съхраняване.

Трябва да се бере добре узряло след период от почти 3-4 дни хубаво време.

Зърната да се пазят от нараняване и особено от изтриване на восъчния налеп.

Средните и късни сортове се съхраняват по-дълго. В зависимост от периода на съхранение гроздето може да бъде: с дълъг срок на годност, със среден, с къс.

Оптималната температура за съхранение е от 0 до +7 градуса. При такива условия плодовете могат да останат свежи в продължение от няколко седмици до няколко месеца.

В хладилника при температура от -1 до +2 градуса изтрайват до няколко седмици, при условие че преди това са отстранени развалените зърна.

При мерак за по-дълго опазване в избата - дезинфектирайте я с варно мляко и я напушете със сяра.

Срок на годност

В хладилника -за 2-3 седмици

Във фризера- за 6-9 месеца

На лозата/за вякои сортове/ - до 3-4 месеца

На тел в избата - до 3 месеца

На един-два слоя в дървени стърготинив подходяща изба - до 2 месеца

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Няма снимка

Стабилно огнище за ракиения казан

Съветите на дядо Станьо от Нова Загора и неговите чалъми Немалко читатели са ни изпращали своите съвети и препоръки към колегите си и по-младите за изваряването на ракията

Няма снимка

За да изварявате удобно

Вдясно сложете естакада, за да изпразвате безопасно пращината в метални кофи Казанът трябва да се окачва така, че горният му капак да съвпада с най-горната част на огнището

Няма снимка

С ниските температури загрибвайте лозите

Преди това може леко да се орежат В районите, които се отличават с традиционно ниски предзимни и зимни температури през този месец направете загрибването на лозите

Няма снимка

Направете канавки за отводняване

Задължително е при наклонен терен Правейки дълбоката есенна обработка на лозето, не забравяйте за пътя на водата, която с нетърпение очакват много стопани и тази година с настъпването на есента

Няма снимка

Не е късно и за запасяващо торене

Растенията не трябва да влизат в зимата гладни за хранителни вещества Месец ноември е време и за така важното запасяващо торене на старите лозя. Как е най-добре да стане то

Още от Фермер
Няма снимка

Държавата глобява 158 къщи за гости с пълна санкция за общо над 43 млн. лева

Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) открива процедура по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане във връзка с проверка на къщи за гости, съобщиха от фонда

Няма снимка

Можете да давате по малко масло на кучето

Но не по-често от два пъти седмично "Може ли да давам масло на кучето си?", ни пита Станимир Филипов от Русе. Маслото се отразява добре на храносмилателната система на кучето - то нормализира

Няма снимка

Ако завали сняг, това е от полза за пчелното семейство

Опитните пчелари знаят, че дебелия сняг не пречи на пчелното семейство. За нашите климатични условия (това сякаш не важи тази година) средата на ноември е по-близо до зимните месеци

Няма снимка

253 производства за общо 46,4 млн. лв. са открити до момента срещу къщи за гости

Най-честите нарушения са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план От проверените на място през юни 288 проекта, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР

Няма снимка

Времето в Русия се затопля - оптимизъм за зимните култури

В Русия местните анализатори са оптимисти за състоянието на зимните култури. Високите температури, регистрирани през октомври и началото на ноември, допринесоха за появата и развитието на културите

Няма снимка

Светлината в обора - как да я оптимизираме за постигане на повече мляко?

Изследванията сочат, че допълнителното осветление в оборите води до повишен прием на сухо вещество от животните, а повишеният прием на сухо вещество води до повече мляко