Важно за черното гниене

14 септември 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 28485
Няма снимка
Огледайте и запомнете за догодина
1 2 3
 

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене

Научете симптомите по листата

Те са кремаво оцветени петна, които по-късно стават червеникавокафяви, ограничени от тесни ивици тъмнокафява тъкан.

Това лято няколко наши читатели ни изпратиха именно такива снимки с подобни поражения.

Повредите по дръжките на листатаи на гроздоветеса дребни, тъмни вдлъбнатини, които по-късно почерняват.

По младите леторасти се образуват черни язви.

По нарастващите зърна отначало се появяват кафяви петна, които постепенно стават синьочерни.

Те започват от дръжчицата, бързо нарастват и за няколко дни обхващат зърното. Обикновено то се мумифицира, но не пада веднага, а доста по-късно заедно с други чепки или зърна.

По зърната се образуват плодните тела на гъбния патоген.

Най-чувствителни към болестта са леторастите с дължина 10 - 20 сми младите листа а чепките - в периода от цъфтежа до големина на зърната около 1 см.

Благоприятни условия за развитие на болестта са дъждовното време и висока температура от порядъка на 25 - 27°С.

Фунгицидите, използвани за борба срещу болестите мана и оидиум се използват и срещу черното гниене.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари

Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Как домашното червено вино да стане качествено

Какви грешки не бива да допускаме Всички домашни майстори знаят, че добрите червени вина се получават от сортовете грозде с оцветена ципа и с безцветен или с оцветен сок на зърната

Няма снимка

Таваните и избите - идеални за съхранение на гроздето

Ето как можем да похапваме и през зимата, какво не знаем за виненото обаче Скъпи приятели, дойде времето да прибираме сочния гроздов плод от малкия масив или двора

Още от Фермер
Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в

Няма снимка

Нелекуваното възпалено виме може да фалира фермата

Лечението струва на млекопроизводителите от ЕС над 1,5 млрд. евро годишно, твърди д-р Петер Цигер, Иновационна група "Млякото на Хесен" Нелекуваното възпалено виме води до развиване на мастит