Златна пръчица в личната градина

16 септември 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Дивото злато помага на бъбреците

Облагодетелствани сме ние в България да разполагаме с аптека на всеки ъгъл.

Но не от ония с лъскавите реклами и пластмасовите опаковки. А от ония, като от едно време, в които сам трябва да се обслужиш, да се наведеш, да усетиш аромата на билето, да го откъснеш със собствената си ръка, а после сам да приготвиш “хапчето” за болежката.

Безбройни рецепти има в народната ни медицина и в традициите на лечението с билки, събирането им, съхраняването, употребата.

Но не за това ще говорим, а как да отглеждате чисто билката златна канадска пръчица в личната си билкова или декоративна градинка.

Сега е моментът да се сдобиете с това съкровище!

Поредните растения, нарочени за плевели

Медоносни, украсни, полезни, а и още...

В род “Солидаго” са причислени 100-120 цъфтящи растения. Повечето са многогодишни. Цъфтят в края на лятото и началото на есента в златно жълти багри.

Често в природата образуват колонии, което се дължи на способността им да се самозасяват или възпроизвеждат по вегетативен път. От тук идва и инвазивната им природа.

Всички видове солидаго се считат за отлични медоносни растения. Жълтите цветове са едни от последните обилни паши за пчелите. Медът е тъмен, със силен флорален аромат, склонен да кристализира. Освен пчели растенията привличат с нектара и прашеца си и много други полезни насекоми.

Солидаго намира място в декоративното градинарство. Създадени са редица сортове и хибриди за озеленяване или за сухи букети. Стръковете се използват с успех и във флористиката.

Правени са и опити за извличане на каучук от солидаго, при това успешни, но синтетиката го изместила от играта. Цветовете са отличен и екологичен източник на жълто багрило за текстилни материи.

Не чакайте сланата, за да извадите луковиците

Трябва да са сухи преди да ги приберете

Може би ви се струва рано да говорим за това. И все пак има луковици, например тези на рано засадените гладиоли, които е време да извадите. Не чакайте сланата или листната маса сама да отмре, защото създавате предпоставка за заболавания.

За да сте сигурни кога точно луковиците са готови за вадене, проверете корените. Тези, които вече не функционират, ще бъдат кафяви.

След изваждане почистете хубаво полепналата пръст и подредете луковиците на сянка. Надземните части се изрязват на десетина сантиметра. Щом изсъхнат, подредете ги в плитки щайги и обръщайте от време на време. Може да се заемете с отделянето и сортирането на детките. Съблюдавайте и сортовете, желателно е да ги разделите по някакъв начин.

Растителните остатъци от гладиолите почти винаги са заразени с трипс. Гадинките могат да се запазят в луковиците и да се размножат през зимния период. Затова е желателно да третирате с инсектицид, а за всеки случай и с фунгицид като предпазна мярка. Поръсването с дървесна пепел ще помогне срещу гниене.

Solidago Canadensis успокоява болно гърло

Това солидаго е значително по-внушително растение. На височина достига до 150 см., съцветията са доста по-богати, а цъфтеж се наблюдава от август до октомври. Стъблата са изправени, добре облистени, разклонени само във върха, където се разполагат златните съцветия. Растението произхожда от Канада, поради което разговорно е наречено канадска златна пръчица. Среща се повсеместно у нас.

Канадската пръчица се използва масово във флористиката, за аранжиране на букети, за озеленяване на частни дворове и обществени градини. Цветовете запазват дълго свежестта си само във вода, а изсушените китки са чудесно добълнение към сухи букети, наред с безсмъртничето, нигелата, лунарията и др.

Употребяемата част на растението са връхните 20-30 см (цвят+стъбла и листа). Беритбата се извършва по време на цъфтеж, а стръковете се навръзват по десетина и се сушат провесени на проветриво място.

Билката има пикочогонно действие, помага при болни бъбреци и проблеми с пикочните пътища. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В народната медицина се прилага при проблеми с жлъчката, ревматизъм, подагра. Действа при кожни проблеми. Сдъвкани, цветчетата отделят сок, който повлиява добре болно гърло. Недоказани са ползите при зъбобол, ужилване, болки в гърдите.

Как се отглежда и ще превземе ли градината?

Опитните градинари имат отговор за всичко

В зависимост от количеството и размерите на растенията, можете да намерите разсад солидаго на цени от 1,50 до 5-7 лева. Семената, пък, са без пари в природата.

За успешното отглеждане на семеначета солидаго е необходима стратификация в рамките на около 3 месеца. Ако се снабдите със семенца сега е достатъчно да ги разпръснете на определеното място. Няма нужда от покриване с почва и други трудоемки манипулации. Растението може да се размножава и чрез делене на коренището, подходящите периоди са пролет и есен.

Солидагото харесва слънчеви места с плодородна и влажна почва, но в крайна сметка може да се задоволи и с условия далеч от оптималните. Естествено, всяка допълнителна грижа ще направи растението по-красиво, но не е необходдимо да се стараете много. Високите сортове често имат нужда от опора.

Златната пръчица няма да бъде опасна за градината ви, ако навреме предотвратите свободното разпръсване на семената. С други думи, ако оберете и изсушите цъфтящите стръкове, хем ще имате полезна билка, хем ще предпазите градината си от хаос.

Напада се от мана

Малко тънкости няма да са излишни

Като всяко друго растение и златната пръчица се напада от болести и неприятели. Най-страшна за него от всички болести е маната. Заразените растения или рязан цвят не могат да се употребяват за лечение. Ако в района ви растенията често страдат от мана, по-добре не отглеждайте солидаго.

Насекомите също го обичат. Полезните, както стана ясно, са привлечени от нектар и прашец. По-интересното е, че солидагото е чудесно растение-индикатор за листни въшки. Жълтият цвят привлича не само тях, но и белокрилката и други неприятели (неслучайно повечето лепливи уловки са именно жълти). Та, солидагото може да е полезно и за зеленчуковата градина.

И един съвет- ако искате да се радвате на красиво обагрени сухи цветове, откъснете стръковете преди цветчетата да са се разтворили. В процеса на съхнене те ще се отворят, но няма да прецъфтят. Ако закъснеете, ще получите множество пухчета и никакви цветчета. В зависимост от начина на прием на билката, това условие също може да се окаже от полза. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Как да опазя индришето през зимата?

Пита Милан Койчев от с. Малчика и уточнява, че у дома се отопляват с климатик Грижата за индришето не е много по-различна от тази за мушкатото. През топлата част от годината растението трябва да е

Няма снимка

Кога и как да преместите розите

Няколко са, но са прекалено големи Ева от Пловдив се свърза с нас по телефона с този въпрос, като поясни, че розите са млади, катерливи и имат божествен аромат по време на цъфтеж

Няма снимка

Купете си вкоренена бугенвилия

За пореден път си крада клонки от бугенвилия, нали уж крадено цвете се хваща лесно! Да, ама не! Колкото пъти пробвам, толкова пъти се провалям. Кажете как се вкоренява тази бугенвилия

Няма снимка

Синята китка е опасен паразит

"Кога и как мога да преместя това красиво цветенце на по-подходящо място", ни пита Илияна Николова от с. Чепинци, Софийско Цветенцето, както го наричате, не бива да бъде местено на по-подходящо място

Няма снимка

Дурантата е небесно цвете

За някои е плевел, за други - уникат Цветарите никога няма да се наситят на сини цветове, затова всяко цвете в тази гама си заслужава представяне. Както обещахме, ето я- прекрасна

Няма снимка

Предстоят проблеми с цветята у дома

Подгответе се психически! Предстоят проблеми с цветята в дома, но не се плашете. Повечето от тях са породени от липса на светлина или ниска атмосферна влажност.

Още от Фермер
Няма снимка

В осветена птицеферма пилетата наддават по-бързо

Осветяването на птицефермата с интензитет 20-60 лукса води до повишен среден дневен прираст при малките пилета. Светлинните програми в птицефермата трябва да бъдат адаптирани към специфичните

Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Няма снимка

Кога се появява канибализмът при пчелите

За да се развиват нормално пчелните семейства, не са достатъчни само резервите от мед и полен, а е необходи­ма и вода. Коментирайки споменатия проблем, много пчелари стигат до заключението

Няма снимка

Свободните лехи да се почистват

Не оставяйте зарази в градината Лехите, от които са обрани всички зеленчуци, трябва да се почистят. Най-добре е това да се прави постепенно, тъй като работата не е много лека

Няма снимка

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура