Златна пръчица в личната градина

16 септември 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Дивото злато помага на бъбреците

Облагодетелствани сме ние в България да разполагаме с аптека на всеки ъгъл.

Но не от ония с лъскавите реклами и пластмасовите опаковки. А от ония, като от едно време, в които сам трябва да се обслужиш, да се наведеш, да усетиш аромата на билето, да го откъснеш със собствената си ръка, а после сам да приготвиш “хапчето” за болежката.

Безбройни рецепти има в народната ни медицина и в традициите на лечението с билки, събирането им, съхраняването, употребата.

Но не за това ще говорим, а как да отглеждате чисто билката златна канадска пръчица в личната си билкова или декоративна градинка.

Сега е моментът да се сдобиете с това съкровище!

Поредните растения, нарочени за плевели

Медоносни, украсни, полезни, а и още...

В род “Солидаго” са причислени 100-120 цъфтящи растения. Повечето са многогодишни. Цъфтят в края на лятото и началото на есента в златно жълти багри.

Често в природата образуват колонии, което се дължи на способността им да се самозасяват или възпроизвеждат по вегетативен път. От тук идва и инвазивната им природа.

Всички видове солидаго се считат за отлични медоносни растения. Жълтите цветове са едни от последните обилни паши за пчелите. Медът е тъмен, със силен флорален аромат, склонен да кристализира. Освен пчели растенията привличат с нектара и прашеца си и много други полезни насекоми.

Солидаго намира място в декоративното градинарство. Създадени са редица сортове и хибриди за озеленяване или за сухи букети. Стръковете се използват с успех и във флористиката.

Правени са и опити за извличане на каучук от солидаго, при това успешни, но синтетиката го изместила от играта. Цветовете са отличен и екологичен източник на жълто багрило за текстилни материи.

Не чакайте сланата, за да извадите луковиците

Трябва да са сухи преди да ги приберете

Може би ви се струва рано да говорим за това. И все пак има луковици, например тези на рано засадените гладиоли, които е време да извадите. Не чакайте сланата или листната маса сама да отмре, защото създавате предпоставка за заболавания.

За да сте сигурни кога точно луковиците са готови за вадене, проверете корените. Тези, които вече не функционират, ще бъдат кафяви.

След изваждане почистете хубаво полепналата пръст и подредете луковиците на сянка. Надземните части се изрязват на десетина сантиметра. Щом изсъхнат, подредете ги в плитки щайги и обръщайте от време на време. Може да се заемете с отделянето и сортирането на детките. Съблюдавайте и сортовете, желателно е да ги разделите по някакъв начин.

Растителните остатъци от гладиолите почти винаги са заразени с трипс. Гадинките могат да се запазят в луковиците и да се размножат през зимния период. Затова е желателно да третирате с инсектицид, а за всеки случай и с фунгицид като предпазна мярка. Поръсването с дървесна пепел ще помогне срещу гниене.

Solidago Canadensis успокоява болно гърло

Това солидаго е значително по-внушително растение. На височина достига до 150 см., съцветията са доста по-богати, а цъфтеж се наблюдава от август до октомври. Стъблата са изправени, добре облистени, разклонени само във върха, където се разполагат златните съцветия. Растението произхожда от Канада, поради което разговорно е наречено канадска златна пръчица. Среща се повсеместно у нас.

Канадската пръчица се използва масово във флористиката, за аранжиране на букети, за озеленяване на частни дворове и обществени градини. Цветовете запазват дълго свежестта си само във вода, а изсушените китки са чудесно добълнение към сухи букети, наред с безсмъртничето, нигелата, лунарията и др.

Употребяемата част на растението са връхните 20-30 см (цвят+стъбла и листа). Беритбата се извършва по време на цъфтеж, а стръковете се навръзват по десетина и се сушат провесени на проветриво място.

Билката има пикочогонно действие, помага при болни бъбреци и проблеми с пикочните пътища. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В народната медицина се прилага при проблеми с жлъчката, ревматизъм, подагра. Действа при кожни проблеми. Сдъвкани, цветчетата отделят сок, който повлиява добре болно гърло. Недоказани са ползите при зъбобол, ужилване, болки в гърдите.

Как се отглежда и ще превземе ли градината?

Опитните градинари имат отговор за всичко

В зависимост от количеството и размерите на растенията, можете да намерите разсад солидаго на цени от 1,50 до 5-7 лева. Семената, пък, са без пари в природата.

За успешното отглеждане на семеначета солидаго е необходима стратификация в рамките на около 3 месеца. Ако се снабдите със семенца сега е достатъчно да ги разпръснете на определеното място. Няма нужда от покриване с почва и други трудоемки манипулации. Растението може да се размножава и чрез делене на коренището, подходящите периоди са пролет и есен.

Солидагото харесва слънчеви места с плодородна и влажна почва, но в крайна сметка може да се задоволи и с условия далеч от оптималните. Естествено, всяка допълнителна грижа ще направи растението по-красиво, но не е необходдимо да се стараете много. Високите сортове често имат нужда от опора.

Златната пръчица няма да бъде опасна за градината ви, ако навреме предотвратите свободното разпръсване на семената. С други думи, ако оберете и изсушите цъфтящите стръкове, хем ще имате полезна билка, хем ще предпазите градината си от хаос.

Напада се от мана

Малко тънкости няма да са излишни

Като всяко друго растение и златната пръчица се напада от болести и неприятели. Най-страшна за него от всички болести е маната. Заразените растения или рязан цвят не могат да се употребяват за лечение. Ако в района ви растенията често страдат от мана, по-добре не отглеждайте солидаго.

Насекомите също го обичат. Полезните, както стана ясно, са привлечени от нектар и прашец. По-интересното е, че солидагото е чудесно растение-индикатор за листни въшки. Жълтият цвят привлича не само тях, но и белокрилката и други неприятели (неслучайно повечето лепливи уловки са именно жълти). Та, солидагото може да е полезно и за зеленчуковата градина.

И един съвет- ако искате да се радвате на красиво обагрени сухи цветове, откъснете стръковете преди цветчетата да са се разтворили. В процеса на съхнене те ще се отворят, но няма да прецъфтят. Ако закъснеете, ще получите множество пухчета и никакви цветчета. В зависимост от начина на прием на билката, това условие също може да се окаже от полза. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа

Няма снимка

Студоустойчиви орхидеи за градината

Пригответе се да бъдете изумени от орхидееното семейство, защото освен домовете и офисите, някои видове орхидеи могат съвсем успешно да украсяват и градините ни

Няма снимка

Дипладенията има нужда от нова опора

Прецъфтя, а сега? “Цветето изглежда тъжно. Как да му помогна?”, попита Силвия Йорданова от гр. Левски Красивата лиана за съжаление не е приспособена за нашия климат

Няма снимка

Дарове на природата

Още сега можете да се сдобиете с натурални и мощни билета Пролетта е зад ъгъла, а заради необичайно топлата и безснежна зима много растения вече се събуждат

Няма снимка

Февруари и цветята

Търсете варианти за набавяне на вода Месецът на Трифон и влюбените е последната възможност за почивка, но сме сигурни, че градинарите тръпнат в очакване на хубави, слънчеви и топли дни

Няма снимка

Омайниче за красива и дива градина

Омайничето е близък родственик на потентилата и ягодата, зачислен в семейство Розоцветни. В нашата флора се откриват няколко растения от вида. Едно от тях е червеното омайниче (Geum coccineum)

Още от Фермер
Няма снимка

Топлото време е рисково за овощните дръвчета

Потенциална заплаха сега са повратните мразове в края на зимата - началото на пролетта Ваня Велинска Изключително топлата зима е предпоставка за сериозни притеснения за състоянието на трайните

Няма снимка

Днес ще бъде облачно, температури до 15 градуса

Днес над цялата страна облачността ще е значителна, но все още без валежи. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е до умерен, предава БТА. Дневните температури слабо ще се понижат и

Няма снимка

Сега гълъбите формират двойките

А през март се люпят малките, напомня нашият читател и консултант Людмил Добрев Първият признак, че вече има излюпено пиле е наличието на празни черупки по пода които майката е изхвърлила от гнездото

Няма снимка

Обсъжда се ново подпомагане по националната програма за лозарите

На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните

Няма снимка

Искате да правите винарска изба

Кандидатствате от 16 март От 16 март може да се подават заявления за изграждане и дострояване на  винарски изби. Документи ще се приемат до 10 април 2020 г

Няма снимка

Министър Танева ще открие изложението за агробизнес в Пловдив

Утре, 19 февруари 2020г., (сряда), министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи, че ще открие VI Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване