Скален кът или алпинеум

14 септември 2019 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Скалните кътове и алпинеумите са декоративни ансамбли, състоящи се от камъни и растения. Те сега са много популярни елементи от ландшафтния дизайн. Пресъздават уникални планински пейзажи. Простичко казано, това са модерните “алпийски хълмове” днес.

Каква е разликата между алпинеума и скалния кът?

Алпинеумите винаги имат формата на хълм, докато скалните кътове могат и да са "плоски" композиции и представляват скалисти острови, засадени с цветя и билки, но наклонът и при тях е желателен.

Алпийската и субалпийската флора са подходящи за алпинеумите, а дребните вечнозелени растения - за скалните кътове.

Алпинеумите се изграждат на слънчеви, проветриви и отцедливи места с цел да се приближим до условията в планината.

Скалният кът може да се изгради както на слънчево така и на по-сенчесто място.

В него се използва много по-широк кръг от растения, в сравнение с алпинеума. Всички цветя, дървета и храсти подходящи за алпинеуми се вписват чудесно и в скалните кътове.Тук обаче се използват и много градински растения с различни декоративни качества.

Изграждате и оформяте

Скалният кът е особено ефектна част от вашата градина. Но за съжаление в много случаи той се превръща в кич, предупреждават ландшафтните дизайнери.

Подходящи места за неговото изграждане са около плочници, веранди, барбекюта, в периферията на зелената площ, на места с по-голяма денивелация,но в никакъв случай в центъра на градината. Често той се изгражда в комбинация с воден ефект.

Първо трябва да уточните неговите височина, големина и форма

Височината и големината зависят от разстоянието между него и най-важните гледни точки, големината на двора, дали той скрива или не красиви гледки и елементи. Височината е добре да не надвишава една трета от разстоянието, от което се възприема. В по просторни дворове може да се направят по - големи скални кътове. Формата е добре да е вписана в линиите на растителността и архитектурните елементи.

Добре е да е раздвижена, като наподобява естествен пейзаж, за предпочитане с нечетен брой върхове. При възможност може да се изградят била и дерета.

Изберете си растения

Подходящи растения за скален кът са : палмоволистен явор, смарагдова туя, кълбовидна туя, коничен смърч , ериковидна туя, рододендрон, азалия, роза, декоративни върби, лавандула, спирея, потентила, някои видове астри, котонеастер, лоницера, евонимус, хоста, рожец, ерика и много други.

Подходящи за алпинеум са следните растения: мащерка, седум, власатка, алпийска роза, клек, хвойна, някои форми на бора и смърча, еделвайс, кампанула, омайниче, рожец, незабравка, лобелия, равнец, карамфилчета, флокс, и много други.

Всички растения подходящи за алпинеум чудесно се вписват и в скалния кът.

След като вече сте озеленили градината си и сте изградили скален кът, за да бъде той винаги красив, е необходима адекватна поддръжка на зелените площи.

Градивните елементи - стъпка по стъпка

Основни градивни елементи на скалния кът са камъните и растителността. Те трябва да се разполагат така, че да се подчертават, а не да се скриват един друг.

Първо се уточнява видовия състав на растителността. Избират се акценти - видове с чадъровидни, колоновидни, кълбовидни и други интересни форми.

На заден план се използват по - високи , а за преден план по - ниски растения. Препоръчително е да има видове с различни цветове на листата и на цветовете.

Може да изберете и растения в близки гами на листата, примерно предимно със сиво - сини или да изградите скален кът с билки и подправки в градината.

При алпинеумите / вид скални кътове / се използват растения с алпийски произход.

Оформянето на скален кът започва с направата на хълмове от почва

После се изгражда скелет от едри камъни и растения.

Първо се засаждат или определят местата на растителните акценти. После се редят камъните.

Редите камъните

Най добре е те да имат еднакъв цвят и структура. Започва се от едрите, като всеки камък внимателно се оглежда и му се избира лице, което се поставя срещу основната гледна точка.

Камъните се заравят леко в пръстта и се допират един до друг, с колкото може по - незабележими фуги. Всеки камък трябва да си има легло, на което да стои здраво и неподвижно.

Те може да се скрепят с циментов разтвор, където няма да се вижда, или където може да се зарие с пръст.

След като сте приключили с по-едрите се започва с по-дребните скални късове. Те трябва да се редят, така че да се оформят тераси и ниши в които да се засадят растения и да задържат почвата и ценната влага.

Важното е камъните да се подредят така, че да няма тежки струпвания и да са разпределени сякаш случайно - така ще наподобяват естествени скалисти пейзажи.

След това идва ред и на по-малките растения

Те се засаждат на групи от по няколко растения от един вид на една тераса. Стремежът е да се получи едновременно баланс и контраст на цветове и форми.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Идеи за градински арки

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

Няма снимка

Големите ви желания побрани в малката градина

Най-често при планиране пространството на малкия градински парцел има трудности със зонирането. Искате в по-голямата градина да сложите барбекю, да имате тревна площ

Няма снимка

Изберете осветление за градината

Градината е страхотно място за отдих и почивка. Иска ли ви се и след залез слънце да се радвате на красотата й? Въпросът e как да поставите осветителни тела в градината

Няма снимка

Декорации от габиони

Габионите представляват стабилни конструктивни структури, изградени от метална мрежа и скални /а понякога и други/ материали. Технологията на изработка и типа на габионите могат да варират в широки

Няма снимка

Градинка около ствола

Дърветата са неизменна част от красивата и добре поддържана градина. Можете да изберете естествените зеленчукови пейзажи, осигурявайки се сянка, някога не радвайте с великолепни цветя

Няма снимка

Заточвайте инструментите по малко, но по-често

Добрите инструменти са от съществено значение в градината. Те олекотяват ежедневните задачи и помагат за поддържането на работата на ръка продуктивна и приятна.

Още от Фермер
Няма снимка

Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания: пчелините - оградени и с вода!

Запознайте се с Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти /, тя е публикувана за обществено обсъждане до 15 ноември. Промените в нея предвиждат постоянните пчелини да

Няма снимка

Яйца със зеленчуци на фурна

Диетолозите твърдят, че е най-полезно зеленчуците да се приготвят на фурна. Рецептата, която ви предлагаме позволява максимално да запазите хранителните вещества

Няма снимка

Дафиново дърво в двора

Дафиновото дърво спада към южните култури, тъй като естествените му месторастения са в Средиземноморието. У нас може да се отглежда в някои райони - по Черноморието и в Южна България,

Няма снимка

Професионална борба с епидемиите по животните

Превенция, биосигурност, отговорност Вирусът на инфлуенца по птиците, наричан още птичи грип, е вирусно заболяване, засягащо домашните птици. Съществуват ниско патогенни (LPAIV) и високо патогенни

Няма снимка

16 млн. лв. преходна помощ получиха собствениците на кози- и овце- майки

Първи транш от общо 15 775 520 лева по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) преведе ДФ "Земеделие" за Кампания 2019

Няма снимка

Семинар на НССЗ за овощари предстои в Ловеч

Какви са възможностите за ефективно отглеждане на овощни култури в България изчерпателно ще разясни проф. д-р Валентин Личев от Аграрен университет - Пловдив по време на семинар на НССЗ в Ловеч