Скален кът или алпинеум

14 септември 2019 Цветна градина / Полезни съвети 0 27450
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Скалните кътове и алпинеумите са декоративни ансамбли, състоящи се от камъни и растения. Те сега са много популярни елементи от ландшафтния дизайн. Пресъздават уникални планински пейзажи. Простичко казано, това са модерните “алпийски хълмове” днес.

Каква е разликата между алпинеума и скалния кът?

Алпинеумите винаги имат формата на хълм, докато скалните кътове могат и да са "плоски" композиции и представляват скалисти острови, засадени с цветя и билки, но наклонът и при тях е желателен.

Алпийската и субалпийската флора са подходящи за алпинеумите, а дребните вечнозелени растения - за скалните кътове.

Алпинеумите се изграждат на слънчеви, проветриви и отцедливи места с цел да се приближим до условията в планината.

Скалният кът може да се изгради както на слънчево така и на по-сенчесто място.

В него се използва много по-широк кръг от растения, в сравнение с алпинеума. Всички цветя, дървета и храсти подходящи за алпинеуми се вписват чудесно и в скалните кътове.Тук обаче се използват и много градински растения с различни декоративни качества.

Изграждате и оформяте

Скалният кът е особено ефектна част от вашата градина. Но за съжаление в много случаи той се превръща в кич, предупреждават ландшафтните дизайнери.

Подходящи места за неговото изграждане са около плочници, веранди, барбекюта, в периферията на зелената площ, на места с по-голяма денивелация,но в никакъв случай в центъра на градината. Често той се изгражда в комбинация с воден ефект.

Първо трябва да уточните неговите височина, големина и форма

Височината и големината зависят от разстоянието между него и най-важните гледни точки, големината на двора, дали той скрива или не красиви гледки и елементи. Височината е добре да не надвишава една трета от разстоянието, от което се възприема. В по просторни дворове може да се направят по - големи скални кътове. Формата е добре да е вписана в линиите на растителността и архитектурните елементи.

Добре е да е раздвижена, като наподобява естествен пейзаж, за предпочитане с нечетен брой върхове. При възможност може да се изградят била и дерета.

Изберете си растения

Подходящи растения за скален кът са : палмоволистен явор, смарагдова туя, кълбовидна туя, коничен смърч , ериковидна туя, рододендрон, азалия, роза, декоративни върби, лавандула, спирея, потентила, някои видове астри, котонеастер, лоницера, евонимус, хоста, рожец, ерика и много други.

Подходящи за алпинеум са следните растения: мащерка, седум, власатка, алпийска роза, клек, хвойна, някои форми на бора и смърча, еделвайс, кампанула, омайниче, рожец, незабравка, лобелия, равнец, карамфилчета, флокс, и много други.

Всички растения подходящи за алпинеум чудесно се вписват и в скалния кът.

След като вече сте озеленили градината си и сте изградили скален кът, за да бъде той винаги красив, е необходима адекватна поддръжка на зелените площи.

Градивните елементи - стъпка по стъпка

Основни градивни елементи на скалния кът са камъните и растителността. Те трябва да се разполагат така, че да се подчертават, а не да се скриват един друг.

Първо се уточнява видовия състав на растителността. Избират се акценти - видове с чадъровидни, колоновидни, кълбовидни и други интересни форми.

На заден план се използват по - високи , а за преден план по - ниски растения. Препоръчително е да има видове с различни цветове на листата и на цветовете.

Може да изберете и растения в близки гами на листата, примерно предимно със сиво - сини или да изградите скален кът с билки и подправки в градината.

При алпинеумите / вид скални кътове / се използват растения с алпийски произход.

Оформянето на скален кът започва с направата на хълмове от почва

После се изгражда скелет от едри камъни и растения.

Първо се засаждат или определят местата на растителните акценти. После се редят камъните.

Редите камъните

Най добре е те да имат еднакъв цвят и структура. Започва се от едрите, като всеки камък внимателно се оглежда и му се избира лице, което се поставя срещу основната гледна точка.

Камъните се заравят леко в пръстта и се допират един до друг, с колкото може по - незабележими фуги. Всеки камък трябва да си има легло, на което да стои здраво и неподвижно.

Те може да се скрепят с циментов разтвор, където няма да се вижда, или където може да се зарие с пръст.

След като сте приключили с по-едрите се започва с по-дребните скални късове. Те трябва да се редят, така че да се оформят тераси и ниши в които да се засадят растения и да задържат почвата и ценната влага.

Важното е камъните да се подредят така, че да няма тежки струпвания и да са разпределени сякаш случайно - така ще наподобяват естествени скалисти пейзажи.

След това идва ред и на по-малките растения

Те се засаждат на групи от по няколко растения от един вид на една тераса. Стремежът е да се получи едновременно баланс и контраст на цветове и форми.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Зоните в градината - уют и удобство

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това

Няма снимка

Тази орхидея-“ветеранка” има нужда от потапяне във вода

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо

Няма снимка

Тагетесът е гладен за азот

“Какво му е на тагетесчето вляво? Двете растения са от един и същ сорт, гледани еднакво”. Това ни попита Ели Павлова от София Разликата между растенията е очевидна и сме 99% убедени

Няма снимка

Как акцентите променят градината?

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли

Няма снимка

Лукови акари в цветна луковица?

Унищожете я веднага Здравейте! Поръчах си цвете от онлайн магазин. Чаках дълго мечтания еухарис и накрая дойде това, което е на снимката. Не посмях да засадя луковицата. Кажете моля какво да правя

Няма снимка

Важна е техниката на косене

Косенето на трева в някои отношения прилича на подстригването. Ако искаме да изглеждаме добре, не е достатъчно да хванем ножицата и да режем косата си оттук-оттам или просто да минем с машинка

Още от Фермер
Няма снимка

На 7 юни очакваме над 30 градуса топло

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Химични дезинфектанти за помещенията на животните

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

Няма снимка

Облаците се разкъсват, но отново ни чака дъжд

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина