Сега един проблем по-малко - затоплянето

15 септември 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
Пчеларската практика показва, че силните семейства не се нуждаят от поставянето на затоплящи материали. А от достатъчно количество, качествена и добре подредена храна.
 

През този период няма съществено значение, защото след излюпването на последното есенно пило пчелите поддържат необходимата им за оцеляване температура само в зоната на кълбото, напомня Цветанка Христова в  „Пчеларски вестник“.

Пчелните гнезда в нуклеосите и слабите отводки се формират в центъра на кошера срещу прелката, като от двете страни се поставят преградни дъски. И ако е необходимо (само при много ниски температури и дълги зими), зад тях се поставят материали за затопляне.

Но пчеларската практика показва, че силните семейства не се нуждаят от поставянето на затоплящи материали. А от достатъчно количество, качествена и добре подредена храна.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Защо е по-добре през зимата пчелите по-дълго време да са "вцепенени"?

Колкото по-дълго пчелите през зимните месеци са "вцепенени", толкова повече съхраняват своята жизнена енергия, живеят по-дълго и през ранната пролет извършват всякакви дейности

Няма снимка

Да се има предвид: Зимуващите пчели не загряват пространството извън кълбото!

Напомняме! Пчеларят е длъжен да осигури сух кошер с чист въздух. Не трябва да се забравя, че за едно денонощие се изразходват 30 грама мед, от които се образуват 20 мл вода и много въглероден двуокис

Няма снимка

Кой взе наградите на Apimondia в Канада

Представители на 80 държави се бориха за наградите на Apimondia-2019. Компанията Tentorium, която представи своите иновативни продукти, идеи и разработки в областта на пчеларството

Няма снимка

Меден прах - нова технология за производство на сух мед

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния

Няма снимка

Марияна Трифонова, производител на пчелен мед: Истинска битка за оцеляване е в сектор „Пчеларство“

В МЗХГ се сблъсквам с хора, които нямат никаква представа от пчеларство, това каза пред „Съвети в земеделието“ Марияна Трифонова, производител на пчелен мед. „От тази институция (бел

Още от Фермер
Няма снимка

Марката “Маджаров” с най-ценния приз - този на публиката

“Когато даваш името си за продуктите, които произвеждаш, това не означава излишно самочувствие, а отговорност да застанеш зад качеството на онова, което правиш с ръцете си”

Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ