Издребнява ли гроздето

17 септември 2019 В лозята 0 16578
Няма снимка
Лозите прекарват идващата зима по-лесно, ако не страдат за елемента
1 2 3 4
 

И защо това се получава от година-две, питат читатели

Когато в дадено лозово насаждение се забелязва няколко години подред, че гроздовите зърна са издребняли, тогава едно от основните подозрения е, че може да не достига елементът калий.

Дефицитът му освен, че прави гроздето дребно, предизвиква и нежелани промени във виното, което се произвежда.

Домашната напитка става с по-рязък и леко неприятен вкус

С това отговаряме на няколко читатели, които ни питаха защо гроздето им се е променило в сравнение с миналата и по-миналата година, както и в сравнение с това на съседите, което е от същия сорт.

Калият е много нужен на лозите и асмите

Не трябва да се смята, че стой по-долу по значение от азота и фосфора. А много често в личния двор не се обръща сериозно внимание на това.

Нещо повече - лозата е определяна като калиеволюбива култура.

Елементът активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества.

При наличието му се усилва асимилацията, което води и до по-висок добив

Той е от голямо значение за качеството и на виното.

Има и други предимства. Добре снабдените с калий лози преодоляват суша и студ много по-лесно.

Как се познава недостигът

Има няколко белези за калиев глад

В началото на лятото листата от средната част на леторастите започват да губят зеления си цвят по периферията. После и периферията потъмнява и се извива.

При силен недостиг листата опадват преждевременно особено на главини с по-голямо натоварване.

Гроздето освен, че е дребнозърнесто, става и с намалено захарно съдържание.

При недостиг на калий лозите започват да страдат по-често от гъбни заболявания и се нападат по-силно от вредители.

Недостатъчното калиево хранене, което може да е причинено и от временно засушаване, и от затруднено освобождаване на почвен калий, влияе върху растежа и плодообразуването.

Това все по-често взе да се случва в български условия, и да прави растенията податливи и на болести като маната и оидиума, а вече и черно гниене.

Залагат се по-малко цветове и се отлагат по-малко резервни вещества.

Съвет: По-добре е калият да се внася в сулфатната си форма.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Няма снимка

За да не са твърде чести пръсканията - купете си и системни препарати

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Още от Фермер
Няма снимка

На 7 юни очакваме над 30 градуса топло

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Химични дезинфектанти за помещенията на животните

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

Няма снимка

Облаците се разкъсват, но отново ни чака дъжд

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Зоните в градината - уют и удобство

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това