Кои свине-майки развиват ММА синдром и защо?

18 септември 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0 6201
Няма снимка
 

При някои свине-майки млякото намалява или спира напълно във всички цицки на втория-третия ден след началото на лактационния период.
Най-често това става поради възпаление (мастит) цицките поради задържането в жлезистата тъкан на остатъци от мляко, което не е изсукано, бактериално замърсяване, настинка или механично нараняване на жлезата.
В някои случаи причината за намаленото производство на мляко или пълното спиране на производството на мляко от всички части на млечните жлези е метрит-мастит-агалаксия синдром или ММА. Това може да бъде причинено от бактерии, различни стресори и възпалителни процеси, дължащи се на задържането на недоизсукано мляко в млечната жлеза и бучки в матката.
MMA синдромът най-често се наблюдава при прекалено затлъстели стари и силно угоени млади свине в стопанства, които позволяват целогодишно затворено отглеждане на свине без и хранене с биологично непълноценни концентрати.
Болните свине-майки многократно се инжектират с окситоцин (на всеки час) и в същото време системно прасенцата се слагат да сучат.
Когато лечението не помогне, такива свине-майки се бракуват.
Жизнеспособността на новородените прасенца се влияе не само от условията на хранене на свинете, но и от тревожността, безпокойството и страха, които свинята майка е претърпяла. Силните сътресения дори при най-благоприятните условия на хранене могат да причинят аборт и други патологични събития.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Сламата се изхранва на кравите нарязана на дребно

Преживните животни охотно ядат прясна чиста слама, особено в случаите на недобре структурирана дажба. Ако е необходимо да се осигури потребление на голямо количества слама

Няма снимка

Рехабилитационните боксове за свине-майки вече са по-големи

Рехабилитационните боксове за свине-майки вече се правят малко по-големи от обикновено. Агресивните свине-майки, както и атакуваните от други свине-майки животни

Няма снимка

Суровите влакнини подобряват производителността на кокошките носачки

Смилаемите и немилаеми влакнини са важен компонент в храненето на кокошки носачки. Въпреки че традиционните източници на влакнини могат да съдържат микотоксини

Няма снимка

Как да предотвратите загряване на силажа?

Спазването на няколко прости правила може значително да ограничи загряването, респективно деградацията на силажа. Кои са те? - Опаковайте добре силажа

Няма снимка

Топлото време стимулира размножаването на червения акар в птицефермите

Един от най-опасните кръвосмучещи паразити по птиците – червения акар, паразитира в птицефермите целогодишно, но най-интензивно се размножава в топлото време

Няма снимка

Прегрупирането активизира канибализъм в свинефермата

Обикновено следи от ухапвания и борби се откриват веднага след прегрупирането до установяване на социалната йерархия. Раните от ухапване, когато не са повърхности, са доста опасни

Още от Фермер
Няма снимка

На 7 юни очакваме над 30 градуса топло

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Химични дезинфектанти за помещенията на животните

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

Няма снимка

Облаците се разкъсват, но отново ни чака дъжд

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина