Как оцеляват производители на малини и ягоди - много трудно!

18 септември 2019 Агробизнес 0 5301
Няма снимка
Севда и Шакир Исмаилови Снимки: Андрей Белоконски
1 2 3 4 5
 

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване

Ваня Велинска, Лозница

На пръв поглед отглеждането на ягоди и малини изглежда бизнес, който е успешен и е един от перспективните сред останалите интензивни отрасли. Това обаче е само на пръв поглед. След много спадове и възходи, разваляне и създаване на нови насаждения, започва да се очертава все по-ясно, че, за съжаление, няма как да върнем добрите си позиции отпреди десетилетия, но все пак може да запазим отглеждането на ягодоплодни култури в структурата на земеделието ни.

Типичен пример за това са земеделските производители от Лозница Севда и Шакир Исмаилови, които стопанисват общо 130 декара ягоди и малини, от които 35 декара ягоди. Историята им е не по-различна от тази на десетките производители в района, които започват буквално от нула, за да достигнат до едни сравнително добри декари за отглеждане на ягодоплодни култури.

През последните 5-6 години Лозница и Попово се очертаха като най-големият район за отглеждане на малини

Така тази по-северна част на страната измести дългогодишните и традиционни лидери при малините - Троян, Тетевен, Ловеч.

Причините, разбира се, са различни. Почвено-климатичните условия в района са изключително подходящи за култивиране на ягоди и малини. Има възможност за напояване, което за ягодоплодните видове е от решаващо значение, тъй като те не могат да се отглеждат без вода. И не на последно място, "почти" има работна ръка. Почти и в кавички, защото проблемът с работната ръка в земеделието ни и тук започва да се усеща. Но за това по-късно, да се върнем на историята на Исмаилови.

Започнахме да отглеждаме ягоди и малини преди 10-ина години, разказа Севда Исмаилова. Взехме това решение, тъй като в Лозница направиха хладилник за замразяване на ягодоплидни видове и в това видяхте шанс за работа и развитие в бъдеще.

Севда и Шакир стартират с отглеждането на няколко декара ягоди. Постепенно увеличават площите, като включват и малини, които впоследствие стават водещата култура.

Първоначално отглеждат продукция, която предоставят на хладилника, но след това разширяват състава като добавят малини за прясна консумация. Сега в стопанството се реколтират ранни, средноранни и късни сортове малини, за да се уплътни изцяло сезона.

Оглеждането на малини и ягоди е много трудно по няколко причини, споделя нашата събеседничка. От една страна това са изключително капризни култури. Изискват се много грижи и прецизност при отглеждането им. Ежедневно се следи развитието им, за да се прецени необходимостта от вода, подхранване, опазване от вредители или нещо друго.

Трябва и много работна ръка, и то не само по време на беритбата им. От друга страна - пазарът е изключително несигурен. Цените през последните години са доста по-ниски, а разходите постоянно се увеличават, и то в пъти.

Ясно е, че малините и ягодите като интензивни култури се отглеждат трудно. За разлика от много европейски страни, включително и такива, които не са членки на Европейския Съюз, като Сърбия например, която в момента е фактор в малинопроизводството, у нас държавната подкрепа е сведена до минимум, да не кажем - до нула. Лишавайки тези трудни производства от адекватна подкрепа, логично е те да не са конкурентни на производителите от тези страни и съвсем логично е родните фермери да няма сериозен интерес към отглеждането им. Вследствие на това малкото останали ентусиасти да отглеждат ягодоплодни култури се справят почти сами, а България, за съжаление, изгуби възможността да възвърне позициите са на сериозен производител.

Голяма част от отглежданите у нас малини отиват за замразяване а много по-малка - за директна консумация.

Сериозен проблем за нас е водата за напояване, включва се в разговора и Шакир. В момента цената й е направо безобразна. Буквално за няколко години се увеличи драстично. А няма как да отглеждаш ягоди и малини без напояване. Ние започваме да поливаме още през април и приключваме октомври. Това се десетки поливки, за да се гарантира нормалното развитие на растенията и получаване на качествена продукция. Разбираме, че Напоителни системи искат да печелят, но всичко трябва да е в някакви разумни граници. Със сигурност тези високи разходи за вода ще се отразят в себестойността на продукцията и по-малките производители постепенно ще започнат да се отказват.

Защото и ние работим, за да реализираме някакви приходи, и то в този изключително труден отрасъл.

Всяка година е различна, коментира пък Севда. Тази например имаше добро търсене на малина за прясна консумация цената й също беше сравнително добра, но не винаги имаме този късмет. Не се знае обаче и как ще се развият нещата до края на годината. Имахме проблеми и с реколтата от ягоди. Заради продължителните дъждове имаше сериозно гниене. При малините пък имахме поражения от градушки, но за щастие, не фатални.

Като повечето земеделски производители в този сектори, Севда и Шакир нямат застраховка на площите. А обяснението е, че опитът на техни колеги показва, че в случай на поражения, изплащаните от застрахователи суми са обидно ниски и не си струва разправията.

Като много сериозен проблем обаче те отчитат, че и тук вече има затруднения с работната ръка

Това е и причината малинопроизводителите в района да не увеличават площите и да разширяват бизнеса си. Затова и Исмаилови засега ще се съсредоточат върху отглеждането на декарите, които имат в момента. А усилията им са насочени към въвеждане на нови сортове и подобряване на технологията на отглеждане. Тази година в стопанството за първи път се берат малини Глен Ампъл. Сортът е предназначен за пресния пазар, тъй като плодовете са много едри. Продукцията е основно за румънския пазар, а търговците идват директно да я вземат.

Това е поредното доказателство, че няма проблем с реализирането на качествената продукция, но за съжаление страната ни не може да предложи количества, за да сме сериозен износител.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Сделки за царевица на Софийската стокова борса

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

Няма снимка

ЕК одобри предложението на България за седмо изменение на ПРСР 2014-2020 г.

Определени са ставките за подпомагането в необлагодетелстваните райони 3 Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на Програмата за развитие на селските райони

Няма снимка

На 2 юни превеждат парите по мярката за биологично производство

„Очакваме още две сертифициращи фирми да приключат задълженията си, така че следващия вторник, 2 юни фонд „Земеделие” да преведе дължимото по мярка 11 за Кампания 2019 г

Няма снимка

Сеното и сламата стават все по-скъпи!

Перспективите за изхранване на животните рязко се влошават Жени Владинова В много региони на Европейския съюз през първата половина на май падна твърде малко дъжд

Няма снимка

Предлагат препоръчителна минимална изкупна цена за розовия цвят

Проблемите на розоберната кампания 2020 и възможностите за подкрепа на произвводството и реализацията на продукцията от маслодайна роза бяха обсъдени на среща с председателя на Комисията по земеделие

Няма снимка

“Чай” от плевели вместо скъпи торове

Животът е един неспирен кръговрат. Такъв е и принципът на всяка градина. Каквото вземем от нея, е добре дошло, но трябва и да връщаме. Набавянето на нутриенти в почвата може да става по много начини

Още от Фермер
Няма снимка

На 7 юни очакваме над 30 градуса топло

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Химични дезинфектанти за помещенията на животните

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

Няма снимка

Облаците се разкъсват, но отново ни чака дъжд

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина