Отровни плодчета

20 септември 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Пазете децата!

Есента е тук, а заедно с нея всеки двор се превръща в консервена фабрика. Дори децата са завладяни от обирането и приготовленията на зимнината. Работата е много, времето е малко, но ние решихме да насочим вниманието ви към плодовете, които не стават за ядене. С отровни плодчета се окичват много от декоративните растения в двора, а и бурените извън тях.

Ако имате малки деца, може би е по-добра идея да не отглеждате отровни, бодливи или други растения, които могат да навредят на малчуганите. Алтернативен вариант е да ограничите достъпа на децата до тях. При всички положения, ако се случи, малкото човече да погълне отровни плодчета, веднага се обърнете към специалисти.

Градината е любимо място за игри

Важно е да бъде безопасна

Обикновено смятаме дома си, двора или градината за най-безопасните места на света. На открито прекарваме голяма част от ежедневието си през топлите месеци. А и няма по-сладка гледка от веселите игри на децата с кучето, котето или козлето.

Все пак, ако искате красива и същевременно безопасна цветна градина, ще трябва да вземете мерки. Само наблюдението на децата и обясненията кое какво е, яде ли се или не са крайно недостатъчни.

Застраховайте се! Не отглеждайте отровни и опасни растения, колкото и красиви да са, поне докато малчуганът не порасне достатъчно.

Рицинът е отровен

Семената му приличат на бобчета

Хвалим растението, че гони къртици. Така е! В някои случаи се получава, а в други- не. Но от гледна точка на едновременното отглеждане на рицин и малко дете, съветът ни е да се отървете от рицина.

Цялото растение е силно отровно (листата, стъблото, цветовете, плодовете и семената). Самите семена много приличат на шарени бобчета и дори възрастен човек може да се обърка. Ако отглеждате рицин, се уверете, че той е недостъпен за децата. Когато прибирате семената, задължително ги надписвайте и ги дръжте далеч от досега на детето.

Поглъщането на която и да било част на рицина може да доведе до гадене, повръщане, диария, болки в корема и др.

Рицинът се отглежда лесно. Растението не е студоустойчиво, но един сезон му стига да достигне завидни размери, да цъфти и да даде семена. Красив е и доста внушителен. За целите на декоративното градинарство се използва в големи градини и паркове. Твърдението, че гони къртици е само бонус към атрактивния му вид.

Зокумът също

Бабите да внимават

Всяка част от този прекрасен храст е отровна (стъблата, листата, цветовете, семенните кутиики и семената. Поглъщането дори на малко количество от растението може да доведе до залитане, повръщане, диария, проблеми със сърцето, разширяване на зениците, кома и дори смърт.

Олеандърът е любимец най-вече на възрастните дами. Те го отглеждат от години в стари тенекии или пробито тенджере. Все пак интересът и на младите към храста се засили в последните години. Това може би се дължи на пътешествията до Гърция и други по-топли държави, където зокумът расте покрай пътищата.

Растението се отглежда лесно. Справя се добре със засушаване и горещини. Зимата трябва да се прибира, защото не издържа на нашите зими. Все пак бъдете внимателни, защото семенните кутийки на растението много приличат на зелени чушки.

Дурантата - непозната, ,красива и отровна

Само птиците ядат плодчетата без проблем

Duranta erecta е изгряваща звезда на нашия пазар. Тя е прекрасно растение с още по-прекрасни синьо-лилави или снежно бели цветове в изобилие. Те са събрани в големи съцветия пододбни на гроздове. Плодовете, които се образуват след прецъфтяване са кръгли, не много големи, първо зелени, а впоследствие добиват приятен оранжев цвят. Отровните части на тази красавица са листата и плодовете. Поглъщането им може да доведе до гадене, повръщане, сънливост, гърчове, висока температура, ускорен съредечен ритъм и т.н.

Тропическото растение може да се срещне с имената небесно цвете, златна роса, гълъбови боровинки. Дурантата се развива добре в саксия. Обича слънчеви изложения и редовни поливки. Цъфтежът продължава от пролетта до първите сериозни застудявания. Тогава трябва да се прибере. (повече за дурантата ще ви разкажем в някой от следващите броеве). 

“Боровинките” на лантаната не се ядат

Растението цъфти повече от обилно

Лантаната е онова разкошно цвете с променливите цветове. Тя е издръжлива на засушаване, понася отлично горещините и прякото жарко слънце през лятото. Реално, без много грижи се скъсва да цъфти. Привлича много полезни насекоми, дори на 8-мия етаж.

У нас лантаната се отглежда успешно само в саксия, защото мръзне. Има данни, че семенцата попаднали в подходящи условия презимуват успешно навън и се развиват на следващата година, но това не е потвърдено.

Цъфтящият храст има лоша слава в страните, където презимува навън. Счита се за опасен плевел, а на някои места даже е забранен за отглеждане. У нас, освен студа, негови врагове са маната и белокрилката.

Въпреки всичко, лантаната е невероятна и много издръжлива. Заслужава си отглеждането. В групата на отровните плодчета е, защото нейните са точно такива. Поглъщането на неузрелите "боровинки" може да доведе до стомашни болки и мускулна слабост.

Други растения, с които да внимавате

Всички знаем, че цветята не са за ядене, но въпреки това сред тях има и ядливи. Типичен пример за такива са латинките, виолетките, невенът и т.н. При всички полежения, ако решите да пробвате цветовете на вкус, първо се уверете, че нямате алергии и не прекалявайте с количествата.

Отровни растения в царството на цветята има много. В ежедневието ни присъстват най-вече дифенбахията, различните млечки, в това число и коледната звезда, цикаса, кучето грозде, дафнето, повечето луковични цветя, калите, ангелския тромпет и т.н. За ядене не стават плодчетата на котонеастера, пиракантата, калините, офиката, вибурнумите и още, и още.

Внимавайте и пазете децата!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Как да опазя индришето през зимата?

Пита Милан Койчев от с. Малчика и уточнява, че у дома се отопляват с климатик Грижата за индришето не е много по-различна от тази за мушкатото. През топлата част от годината растението трябва да е

Няма снимка

Кога и как да преместите розите

Няколко са, но са прекалено големи Ева от Пловдив се свърза с нас по телефона с този въпрос, като поясни, че розите са млади, катерливи и имат божествен аромат по време на цъфтеж

Няма снимка

Купете си вкоренена бугенвилия

За пореден път си крада клонки от бугенвилия, нали уж крадено цвете се хваща лесно! Да, ама не! Колкото пъти пробвам, толкова пъти се провалям. Кажете как се вкоренява тази бугенвилия

Няма снимка

Синята китка е опасен паразит

"Кога и как мога да преместя това красиво цветенце на по-подходящо място", ни пита Илияна Николова от с. Чепинци, Софийско Цветенцето, както го наричате, не бива да бъде местено на по-подходящо място

Няма снимка

Дурантата е небесно цвете

За някои е плевел, за други - уникат Цветарите никога няма да се наситят на сини цветове, затова всяко цвете в тази гама си заслужава представяне. Както обещахме, ето я- прекрасна

Няма снимка

Предстоят проблеми с цветята у дома

Подгответе се психически! Предстоят проблеми с цветята в дома, но не се плашете. Повечето от тях са породени от липса на светлина или ниска атмосферна влажност.

Още от Фермер
Няма снимка

Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания: пчелините - оградени и с вода!

Запознайте се с Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти /, тя е публикувана за обществено обсъждане до 15 ноември. Промените в нея предвиждат постоянните пчелини да

Няма снимка

Яйца със зеленчуци на фурна

Диетолозите твърдят, че е най-полезно зеленчуците да се приготвят на фурна. Рецептата, която ви предлагаме позволява максимално да запазите хранителните вещества

Няма снимка

Идеи за градински арки

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

Няма снимка

Дафиново дърво в двора

Дафиновото дърво спада към южните култури, тъй като естествените му месторастения са в Средиземноморието. У нас може да се отглежда в някои райони - по Черноморието и в Южна България,

Няма снимка

Професионална борба с епидемиите по животните

Превенция, биосигурност, отговорност Вирусът на инфлуенца по птиците, наричан още птичи грип, е вирусно заболяване, засягащо домашните птици. Съществуват ниско патогенни (LPAIV) и високо патогенни

Няма снимка

16 млн. лв. преходна помощ получиха собствениците на кози- и овце- майки

Първи транш от общо 15 775 520 лева по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) преведе ДФ "Земеделие" за Кампания 2019