Как да постигнете по-висока заплодяемост и повече здрави агнета

22 септември 2019 Домашна ферма 0 10188
Няма снимка
Кочовете трябва да се отглеждат в просторни, чисти, сенчести, но светли помещения
1 2 3 4 5 6
 

Трябва да се справите в няколко направления:

1) правилно да подготвите разплодните кочове;

2) добре да подхраните овцете майки;

3) ако животното ви е в сборно стадо, да се създаде добра организация на работа по време на случната кампания.

От правилната подготовка на кочовете за случната кампания зависи качеството и количеството на семенния материал.

За случната кампания е необходимо да се използват мъжки разплодници с доказани качества.

Възрастови изисквания за кочовете

да не са по-млади от 18 месеца;

не по-възрастни от 6-7 години;

Често стопаните допуска грешката, като се грижат за мъжките разплодници непосредствено преди кампанията. А за разплодниците трябва да се полагат целогодишно добри грижи.

Кога се влошава оплодителната им способност

Продължителното стоене на слънце влошава качеството на семенната течност и намалява половата активност; кочовете трябва да се отглеждат в просторни, чисти, сенчести, но светли помещения, съобразени със зоохигиените и ветеринарни изисквания. 

Защо е много важен подготвителният период?

Той започва поне 3 седмици преди случната кампания

Какво трябва да направите: преглед на кочовете и брак на негодните; задължително се съставя случен план. препоръчително е вземане на кръвна проба от всеки разплодник, която се изследва за бруцелоза и заразен епидидимит. При положителни резултати животното се изключва от разплод.

Важно е и храненето

Половината от хранителността на дажбата да бъде от концентриран фураж, приготвен от овес, просо, ечемик, грах, слйнчогледов шрот и пшенични трици;

обемистите фуражи като пасищна трева и зелена люцерна трябва да се заменят с доброкачествено ливадно и люцерново сено в съотношение 1:1;

особено благоприятно се отразява включването в дажбата суроватка или пълномаслено мляко в количество 1-2 л, 3-4 яйца или 0,2 кг рибено брашно. 

За да компенсирате дефицита на витамини

Трябват ви кореноплоди, сезонни плодове и зеленчуци и висококачествено сено

За да осигурите на животните нужните витамини и минерали, ето какво трябва да включва хранителната дажба на овцете:

качествена паша на треви;

висококачествено сено - 3 килограма;

кореноплодни култури - от 3 до 4 килограма;

сол.

Подготовката на овцете за заплождане се състои преди всичко в довеждането им до добра охраненост, но без да се допуска затлъстяване

Много важно за избягването на аборти от незаразен характер по време на бременността, е да направите всички ветеринарни обработки на овцете - къпане, обезпаразитяване, подрязване на копита и др. Те трябва да се извършват преди заплождането.

Правилната подготовка на овцата за заплождане осигурява не само своевременното й заплождане, но и добра плодовитост, и нормално развитие на плода.

Още за фуражите:

сено на зърнени култури - от 300 до 500 г;

сено от бобови култури - от 200 до 300 г;

слама - 500 г;

зеленчуци, кореноплодни култури и други сочни фуражи - от 3 до 3,5 кг;

концентрати - 300 грама;

минерални соли - от 12 до 15 г.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Недостигът на витамин Д и калций е опасен за пилетата

Начинаещи птицевъди ни се обаждат тревожно, че неочаквано и рязко пилетата бройлери имат проблеми с краката. Най-честата причина за това не е някаква страшна болест

Няма снимка

Когато на зайчетата не им достига майчино мляко

Дохранвайте ги с козе Когато някои от новородените зайчета изостават в растежа, е явно, че не им достига майчино мляко. Тогава е добро решение веднага да започнете да ги дохранвате

Няма снимка

Кога да смените разплодните зайци?

За ориентиране и планиране специалистите дават следните приблизителни усреднени данни за ефективност: за самките: - 1-годишни - 50%; - 2-годишни - 35%; - 3-годишни - 20%; - по-възрастни от 3 години -

Няма снимка

Осигурете си прилив на нова кръв в зайчарника

Вземете самец-производител от друго населено място Неопитните зайцевъди трябва да знаят, че при развъждане не трябва да допускат близкородствено съешаване на разплодни животни

Няма снимка

За еднодневните пилета водата е по-важна от първото хранене

По-голямата част от еднодневните пилета загиват, защото не започват веднага да пият вода. Първия ден тя е по-важна от храненето. В сравнение със студената хладката вода е по-добър разтворител и

Няма снимка

Жадните кокошки спират да снасят

Колко вода ще изпият дневно кокошките зависи от продуктивността им. Птици с 10-процентна яйценосност потребяват дневно 170 мл вода, с 90-процентна – 250 мл

Още от Фермер
Няма снимка

Автоматизацията помага на комбайна да спести ресурси

Тези седмици в годината, когато трябва навреме да приберете цялата реколта, са най-важните в селскостопанския цикъл и несъмнено се нуждаят от оптимизация Комбайнерите имат време от 7-8 часа сутринта

Няма снимка

Днес слънчево и по-топло, температурите - до 29 градуса

Днес ще е бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще духа до умерен запад-югозапад вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните

Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолети срещу градушки ще защитават непокритите с ракети площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева по време на заседанието на комисията по земеделие в Народното събрание

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)