Торта Добуш

22 септември 2019 Кулинария 0 34983
Няма снимка
 

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни.

Във времена, когато консервантите не са били използвани в сладкарския бизнес, а хладилници просто е нямало, това е било немислимо. Десертът се оказа не само "дълготраен", но и изключително вкусен.

Продукти: За блата: 10 яйца, 200 г брашно, 300 г захар, 150 г пудра захар, 300 г масло, настъргана кора от 1 голям лимон, половин пръчка ванилия, щипка сол

За декорация: 200 г захар, 2 суп. лъж. избистрен сок от ябълки, шоколадови пръчици

За крема: 4 яйца, 120 г тъмен шоколад (над 60% какао), 200 г захар, 150 г масло, половин пръчка ванилия

Приготвяне: Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с мекото масло и пудрата захар до побеляване.

Добавете смляната ванилова пръчка и лимоновата кора. Пресейте брашното в сместа и разбъркайте.

Разбийте белтъците със сол и захар на пухкава пяна и добавете към жълтъчната смес. Вземете две тортени форми с диаметър 26 см, намажете дъното и страните с масло и поръсете с брашно. Изсипете и заравнете тестото. Печете на 200 градуса за 10 минути. Извадете и охладете.

За крема смесете яйцата и захарта в термоустойчива купа. Поставете на водна баня на котлона и продължете да разбивате още 10 минути. Добавете разтопения шоколад и ванилията. Охладете сместа и прибавете мекото масло. Разбийте крема за пухкавост.

Всеки блат разрежете на 3 кръга. Сглобете тортата, като мажете всеки блат с крем отгоре и отстрани. Отделете един блат.

От захарта и ябълковия сок пригответе тъмен карамел. Изсипете върху отделения блат и много бързо разстелете (карамелът се стяга!). Нарежете блата на 10 сектора и ги поставете върху тортата леко под ъгъл. Поръсете страните на тортата с шоколадови пръчици.

Преди сервиране поставете в хладилника за 1 час.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Ментови бисквитки

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Няма снимка

Патладжани със сладко-кисел сос

Понякога се уморяваме от месни ястия и решаваме да приготвим нещо със зеленчуци. Диетолозите твърдят, че това е полезно не само за фигурата ни, но такова редуване на месни и разтоварващи дни се

Няма снимка

Салата с ягоди и спанак

Това нетрадиционно предястие ни го изпрати Анна Димитрова от Хасково Продукти: 8-10 ягоди, 200 г пресен спанак (само листата), 150 г козе сирене (или фета), шепа нарязани ядки, балсамов оцет

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата