Торта Добуш

22 септември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни.

Във времена, когато консервантите не са били използвани в сладкарския бизнес, а хладилници просто е нямало, това е било немислимо. Десертът се оказа не само "дълготраен", но и изключително вкусен.

Продукти: За блата: 10 яйца, 200 г брашно, 300 г захар, 150 г пудра захар, 300 г масло, настъргана кора от 1 голям лимон, половин пръчка ванилия, щипка сол

За декорация: 200 г захар, 2 суп. лъж. избистрен сок от ябълки, шоколадови пръчици

За крема: 4 яйца, 120 г тъмен шоколад (над 60% какао), 200 г захар, 150 г масло, половин пръчка ванилия

Приготвяне: Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с мекото масло и пудрата захар до побеляване.

Добавете смляната ванилова пръчка и лимоновата кора. Пресейте брашното в сместа и разбъркайте.

Разбийте белтъците със сол и захар на пухкава пяна и добавете към жълтъчната смес. Вземете две тортени форми с диаметър 26 см, намажете дъното и страните с масло и поръсете с брашно. Изсипете и заравнете тестото. Печете на 200 градуса за 10 минути. Извадете и охладете.

За крема смесете яйцата и захарта в термоустойчива купа. Поставете на водна баня на котлона и продължете да разбивате още 10 минути. Добавете разтопения шоколад и ванилията. Охладете сместа и прибавете мекото масло. Разбийте крема за пухкавост.

Всеки блат разрежете на 3 кръга. Сглобете тортата, като мажете всеки блат с крем отгоре и отстрани. Отделете един блат.

От захарта и ябълковия сок пригответе тъмен карамел. Изсипете върху отделения блат и много бързо разстелете (карамелът се стяга!). Нарежете блата на 10 сектора и ги поставете върху тортата леко под ъгъл. Поръсете страните на тортата с шоколадови пръчици.

Преди сервиране поставете в хладилника за 1 час.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Яйца със зеленчуци на фурна

Диетолозите твърдят, че е най-полезно зеленчуците да се приготвят на фурна. Рецептата, която ви предлагаме позволява максимално да запазите хранителните вещества

Няма снимка

Испанска тортиля с розмарин

Тортилята е сред най-лесните испански рецепти. Оригиналната рецепта има хиляди интерпретации - добавят се тиквички, чушки, скариди и т.н. Подходяща е за закуска, обяд и вечеря, за лято и зима

Няма снимка

Шарлота с ябълки и канела

Продукти: 1 кг ябълки, 200 г захар, 160 г брашно, 5 яйца, 2 суп. лъж. нишесте, 1-2 ч. лъж. смляна канела, 1,5 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

Салата с чеснови крутони

Продукти: 2-3 филии стар хляб, 1 консерва червен боб в собствен сос, 1 консерва царевица, 150 г твърдо кашкавал, 100 г пушени свински гърди, 3 варени яйца, 2 скилидки чесън, 200 г майонеза

Няма снимка

Домашен кашкавал

За да приготвим домашни млечни продукти, на първо място ни е нужно качествено мляко. Приготвянето обикновено плаши младите и неопитни домакини, но оказва се, че съвсем не е толкова сложно

Още от Фермер
Няма снимка

Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания: пчелините - оградени и с вода!

Запознайте се с Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти /, тя е публикувана за обществено обсъждане до 15 ноември. Промените в нея предвиждат постоянните пчелини да

Няма снимка

Идеи за градински арки

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

Няма снимка

Дафиново дърво в двора

Дафиновото дърво спада към южните култури, тъй като естествените му месторастения са в Средиземноморието. У нас може да се отглежда в някои райони - по Черноморието и в Южна България,

Няма снимка

Професионална борба с епидемиите по животните

Превенция, биосигурност, отговорност Вирусът на инфлуенца по птиците, наричан още птичи грип, е вирусно заболяване, засягащо домашните птици. Съществуват ниско патогенни (LPAIV) и високо патогенни

Няма снимка

16 млн. лв. преходна помощ получиха собствениците на кози- и овце- майки

Първи транш от общо 15 775 520 лева по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) преведе ДФ "Земеделие" за Кампания 2019

Няма снимка

Семинар на НССЗ за овощари предстои в Ловеч

Какви са възможностите за ефективно отглеждане на овощни култури в България изчерпателно ще разясни проф. д-р Валентин Личев от Аграрен университет - Пловдив по време на семинар на НССЗ в Ловеч