Торта Добуш

22 септември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни.

Във времена, когато консервантите не са били използвани в сладкарския бизнес, а хладилници просто е нямало, това е било немислимо. Десертът се оказа не само "дълготраен", но и изключително вкусен.

Продукти: За блата: 10 яйца, 200 г брашно, 300 г захар, 150 г пудра захар, 300 г масло, настъргана кора от 1 голям лимон, половин пръчка ванилия, щипка сол

За декорация: 200 г захар, 2 суп. лъж. избистрен сок от ябълки, шоколадови пръчици

За крема: 4 яйца, 120 г тъмен шоколад (над 60% какао), 200 г захар, 150 г масло, половин пръчка ванилия

Приготвяне: Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с мекото масло и пудрата захар до побеляване.

Добавете смляната ванилова пръчка и лимоновата кора. Пресейте брашното в сместа и разбъркайте.

Разбийте белтъците със сол и захар на пухкава пяна и добавете към жълтъчната смес. Вземете две тортени форми с диаметър 26 см, намажете дъното и страните с масло и поръсете с брашно. Изсипете и заравнете тестото. Печете на 200 градуса за 10 минути. Извадете и охладете.

За крема смесете яйцата и захарта в термоустойчива купа. Поставете на водна баня на котлона и продължете да разбивате още 10 минути. Добавете разтопения шоколад и ванилията. Охладете сместа и прибавете мекото масло. Разбийте крема за пухкавост.

Всеки блат разрежете на 3 кръга. Сглобете тортата, като мажете всеки блат с крем отгоре и отстрани. Отделете един блат.

От захарта и ябълковия сок пригответе тъмен карамел. Изсипете върху отделения блат и много бързо разстелете (карамелът се стяга!). Нарежете блата на 10 сектора и ги поставете върху тортата леко под ъгъл. Поръсете страните на тортата с шоколадови пръчици.

Преди сервиране поставете в хладилника за 1 час.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Няма снимка

Супа топчета с елда и гъби

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Няма снимка

Какво представлява хмели-сунели

Хмели-сунели или кмели-сунели е традиционна грузинска смес от подправки. Популярна е както в Грузия, така и в целия Кавказки регион. Използвани съставки в смеската са: кориандър, копър, босилек

Няма снимка

Кисело зеле в бидон

Как го приготвя баба Силвия от Тутракан Хубавото кисело зеле става от сорт кьосе, то е най-добро за втасване и не става меко. Това обясни за “Хоби фермер” баба Силвия от Тутракан

Още от Фермер
Няма снимка

Кога се стига до белтъчен глад?

При продължителни застудявания пчелите стесняват кълбото върху питите с пило в средата на гнездото. Откъсват се от пълните с мед крайни пити и често умират от глад

Няма снимка

Актуално третиране

Ябълковите и крушовите дървета, които през вегетацията са били нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напраскат обилно с 5% разтвор карбамид.

Няма снимка

ДФЗ ще си сътрудничи с Хърватия в борбата с измамите с евросубсидиите

България и Хърватия ще си сътрудничат в борбата със злоупотребите в евросубсидиите за земеделие. Това подготвят разплащателните агенции на двете страни по съвместно споразумение след тридневен

Няма снимка

Тайните на успешния лов на зайци през есента и зимата

С настъпването на есента запалените ловци бързо започват да се подготвят, защото сезонът за лов на зайци наближава. Повечето авджии си мислят, че са наясно с този вид лов

Няма снимка

Кампанията "Супер фермер" продължава в Долни Дъбник

Ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“ - гр. Долни Дъбник ще имат честта да се срещнат със заместник-министър Лозана Василева

Няма снимка

Какво показва, че нещо не е наред с храненето на отбитите прасета?

Независимо ветеринарно проучване в Дания установи, че 50% от прасетата с диагноза диария нямат идентифициран патоген, съобщава специалистът по хранене Ларс Андерсен