Настъпва ли време за “камилата” на растителния свят

25 септември 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
В Китай уважават соргото и го използват пълноценно
1 2 3
 

Наричат соргото още царевица, устойчива на суша

Диана Ванчева

Соргото е от семейство житни и отдавна култивираните му видове се използват за храна, а много други за зелен и зърнен фураж, силаж, захарен сироп, добив на нишесте и производство на метли и спирт.

То притежава ценни стопански и биологични качества, затова от години научни работници от Земеделския институт в Шумен се борят за реабилитацията му, но трудно надвиват фермерските вкусове у нас.

Соргото е високодобивно, сухоустойчиво растение подходящо за засушливите райони на света. Там то превъзхожда по добив царевицата за зърно, отглеждана без напояване.

Заради изключителната си сухоустойчивост е получило названието "Камила на растителния свят" или "Царевица, устойчива на суша".

В последните години в това все повече се убеждават френски, румънски унгарски и други фермери, заделяйки му достойно място в сетбообращенията си.

В световен мащаб сорго се отглежда на площ от около 450-500 млн. дка, а продукцията му възлиза на 65-70 милиона тона и намира реализация.

Соргото е основна култура в страните с тропичен климат а добивът го нарежда на четвърто място сред зърнено-житните култури.

Най-големи производители са САЩ, Индия, Китай, Мексико, но вече и в ЕС се гледа към това производство с надежди.

В Европейския съюз производството от 600 000 т е съсредоточено основно в страните от Южна Европа, главно Франция, Италия и Испания. Отглежда се и в Румъния, Унгария и страните от бившия СССР и Югославия.

В България соргото не се отглежда масово, засяваните площи не са надхвърляли 35-40 хиляди дка, въпреки предимствата на културата особено с оглед на очаквани климатични промени.

Отличава се с мощна коренова система, което обяснява сухоустойчивостта му въпреки мощния хабитус. Корените достигат дълбочина до 2-2,5 метра. Освен това соргото има характерна силна склонност към братене.

То е доста облистено, поради което е отлична фуражна култура за зелено хранене и силаж. А листата, покрити с восъчен налеп възпрепятстват изпарението на влагата.

Соргото надлъгва жегата и сушата и в друго отношение. В периоди на засушавания то преустановява временно развитието си и го възобновява бързо при наличие на влага, без това да се отрази чувствително на добива.

Не е взискателно към почвата. Може да се отглежда на всички видове почви. Понася засолени и умерено кисели почви до рН 5.8 и алкални почви до рН 8. Може да се отглежда на наклонени терени и на почви със слаба продуктивност.

Топлоустойчивото растение при повишаване на температурата над 38-40 С спира своите растежни процеси и ги възстановява веднага след валеж.

Соргото, макар и да не е широко разпространено у нас, е известно отдавна. Захарното сорго се е отглеждало основно за добив на захарен сироп и петмез.

С налагането обаче на захарното цвекло, то придобива вторично значение само за фураж.

Малцина знаят че много видове сорго се използват за храна като зърно или соргов сироп, за производство на алкохолни напитки или биогорива. Повечето видове са устойчиви на суша и горещина и играят важна роля в земеделието в засушливите райони на света.

В северните части на Китай соргото допреди години беше основен заместител на пшеницата при производството на брашно. В Южна Африка от соргото се приготвя каша, в арабските страни се използват сварени несмляни зърна, както и брашно за приготвяне на нискокачествен хляб.

Зърното на соргото е сравнимо по хранителна стойност с това на царевицата и пшеницата

По много от показателите, според експертите, е по-добро от тези две култури. Практиката сочи, че зърното от сорго е полезна храна в свиневъдството и птицевъдството. При свинете изхранването със сорго води до по-твърда сланина за разлика от изхранването с царевица.

В сферата на любопитното е, че в Китай от соргото се произвежда популярната алкохолна напитка маотай. А в Южна Африка се използва и за производството на бира. През последните години се разработват нови видове бира, базирани на соргото, които не съдържат глутен.

Всичко това показва какви шансове има културата, до която можем да опрем след години, четейки прогнозите на Европейската агенция за околна среда. Някои се ориентират по-рано в ЕС, други изчакват да видят.

Сериозни аргументи срещу сушата

Един от основните аргументи при избора на соргото е способността да произвежда високи добиви в условията на засушаване и да понася добре воден стрес.

Растението използва почвената влага много ефективно, благодарение на уникалната си коренова система.

Количеството вода, необходимо да набъбне семето е само 35% от теглото му.

За сравнение при царевицата е 40%, докато при пшеницата - 60%.

За образуване на единица сухо вещество соргото консумира 300 части вода, царевицата - 338, пшеницата - 515, ечемикът - 534, овесът - 600, люцерната - 830, слънчогледът - 895.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Производството на зеленчуци - въпрос на оцеляване, но докога

Конкурентното земеделие е резултат от правилна държавна политика Дори фермерът да свърши перфектно работата си, се нуждае от подкрепа на всички нива, коментира Тодор Джиков Ваня Велинска

Няма снимка

Да възродиш кооперация - възможно е, но с много работа

Как само за 4 години губещата ППК “Зора”, с. Каран Върбовка се превърна в успешна с добри производствени резултати, разказва председателят ѝ Николай Петков Ваня Велинска

Няма снимка

Кръгла маса за производителите на картофи

Производителите на картофи от района на Велинград могат да вземат участие в кръглата маса, която се организира по време на празника на картофите, който ще се проведе на 19 октомври.

Няма снимка

Как да се избират сортове овошки за градините

Среща семинар на 22 октомври в Ловеч Националната служба за съвети в земеделието и Аграрният университет в Пловдив ще проведат съвместна информационна среща семинар за ефективното отглеждане на

Няма снимка

Неравен старт за зеленчуците

Ваня Велинска Присъединяването ни към Европейския съюз се оказа пагубно за интензивните ни сектори. От водещ производител и износител на зеленчуци се превърнахме във вносител

Няма снимка

Земеделие според климатичните промени - инициативата “Тератон”

Целта е пренасочването на 1 трилион тона въглероден диоксид към почвата чрез финансиране на фермерите, използващи възстановяващи практики Боряна Плашкова През април тази година стойностите на

Още от Фермер
Няма снимка

В осветена птицеферма пилетата наддават по-бързо

Осветяването на птицефермата с интензитет 20-60 лукса води до повишен среден дневен прираст при малките пилета. Светлинните програми в птицефермата трябва да бъдат адаптирани към специфичните

Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Няма снимка

Кога се появява канибализмът при пчелите

За да се развиват нормално пчелните семейства, не са достатъчни само резервите от мед и полен, а е необходи­ма и вода. Коментирайки споменатия проблем, много пчелари стигат до заключението

Няма снимка

Свободните лехи да се почистват

Не оставяйте зарази в градината Лехите, от които са обрани всички зеленчуци, трябва да се почистят. Най-добре е това да се прави постепенно, тъй като работата не е много лека

Няма снимка

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура