Плодовата реколта - трудна година за овощарите

27 септември 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
Петър Щерев отглежда кайсии, които са предназначени за пресния пазар
1 2 3 4
 

Каква е равносметката от този сезон за Петър Щерев, който отглежда череши, вишни и кайсии в района на Айтос

Ваня Велинска

В края на сезона е естествено да се прави равносметка за реколтата. Каква е тя за родните овощари? Трудно ще обобщим картината в страната поради ред причини. Като основната, разбира се, си остава климатичните условия в различните райони на страната. А и, известно е, секторът е изключително труден, затова и решението да се занимаваш с овошки, се взема от все по-малко земеделски производители.

За съжаление, няма и помен от някогашните ни добри позиции в отглеждането на плодове, както и при зеленчуците, между впрочем. Разбира се, не може да отречем, че в последните десетина години се забелязва известен интерес към създаване на нови овощни градини. Те обаче са незадоволителен брой, предвид възможностите ни да отглеждаме много и то разнообразни овощни видове, тъй като имаме изключително подходящи почвено-климатични условия. Но всичко зависи от възможностите, пазарите, а също и от желанието да се бориш и да развиваш този бизнес

Защото

да отглеждаш плодове в България е истинска борба

Доказват го малкото овощари, които са останали и продължават да се занимават с това производство.

По темите за реколтата, реализирането на плодовете, проблемите в сектора, разговаряме с Петър Щерев, земеделски производител от Айтос. Младият фермер се занимава единствено и само с отглеждане на трайни насаждения - овощни градини и лозя. Заложил е основно на череши, кайсии и малко вишни. Всичките му насаждения, 160 декара, са биологични градини, повечето от които биологично сертифицирани.

Като цяло изминалата производствена година бе доста трудна за овощарите в цялата страна, разказва Петър Щерев. За съжаление, последните години са доста проблемни, предвид капризите на времето - студове, дъждове, суша. Но такъв е бизнесът ни. От това, което си споделяме с колегите, се разбира, че е различно при всеки, различно е и при отделните култури.

Така е и при Петър. Реколтата му от череши и вишни тази година е доста слаба. И това е факт не само за Бургаския регион, но и за много други места в страната. Студовете през зимата, а по-късно проливните дъждове в началото на пролетта, предопределиха изключително слабата реколта от череши. Има стопани от района, които дори не са влизали в насажденията да берат.

При кайсиите положението е коренно различно. Получената реколта оправдава очакванията на фермера. Кайсиевата градина е само 3-годишна, но вече дава плодове. От 25 декара са набрани около 14 тона плодова продукция, което е добър добив според него. Кайсиите са с отлично качество, насочени са за пресния пазар, лесно намират реализация.

Плодовата продукция от череши от градините на Петър, пък е предназначена за преработка. От няколко години биологично сертифицираните му череши се изкупуват от биологичен преработвател.

Няма проблем с цената, получава това, което трябва да се плати за биологично отгледан продукт. Единственият проблем, който Петър вижда е, че чуждестранните партньори, които изкупуват нашите плодове, изнасят ги в Европа за допреработка и после отново ги внасят у нас, но никъде не се отбелязва, че всъщност това са плодове, отгледани в България.

Както вече споменахме всичките овощни градини на Петър Щерев се отглеждат по биологична технологя дори и тези, които не са сертифицирани. Това със сигурност усложнява работата на фермера, от което той обаче не се оплаква. А правилата при биопроизводството са железни. С особено внимание трябва да се подхожда при опазването на дръвчетата от вредители. Там, пестицидите, които се използват, трябва да са не само с разрешените активно вещество и доза, но и одобрени за дадения овощен вид. А трудностите идват от това, че у нас все още има малко регистрирани продукти за биопроизводство срещу различните вредители. Но и това не е най-сериозният проблем, става ясно от разговора ни с овощаря.

Все още у нас всичко се преценява документално, а не се отчита реалната ситуация на полето, споделя Петър. Контролиращите органи гледат документи да са перфектни, никой не стъпва в градините. А точно това трябва да е водещо - производството. Например при кандидатстване по програмите, важно е да се вземе под внимание размерът на стопанството

Не можеш да правиш класиране между производител с няколко хиляди декара и такъв, който има 10 декара например. А реално е така. Чрез броя точки, които се дават при ранкирането, големите стопанства лесно ги натрупват, докато за малките - те са непосилни.

Тогава какъв е смисълът от програмите?

Не е ли те да дават възможност за работа и развитие на по-малките производители, които също са важна част от растениевъдния сектор. Докато това, а и не само, не се промени, все по-дребни стопани ще се отказват от трудните интензивни производства, а други - въобще няма и да помислят за земеделие.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Топлото време е рисково за овощните дръвчета

Потенциална заплаха сега са повратните мразове в края на зимата - началото на пролетта Ваня Велинска Изключително топлата зима е предпоставка за сериозни притеснения за състоянието на трайните

Няма снимка

Нови сортове бадеми от Австралия

Този месец австралийската реколта от бадеми ще покаже успеха на нови сортове, с които индустрията търси начини за борба с намаляването на популацията на пчелите

Няма снимка

Основно торене с амониев нитрат от „Неохим“ АД – мъдрото решение за вашите посеви

фИ тази година „Евро Ферт“ АД ще вземе участие в Международната изложба „АГРА“, която ще се проведе от 19 до 23 февруари 2020 г. в град Пловдив. Щандът на компанията е позициониран в панаирна палата

Няма снимка

Защо биосертифициран производител на билки с износ за Германия не поднови сертификата?

Разходите за него, поддръжката на плантацията и нелоялната конкуренция “изяждат” приходите А и за българите всички билки са био, обяснява фермерът Стефан Спасов Жени Владинова Билковата плантация на

Няма снимка

Николай Роснев: Целта е да се въвеждат продукти за растителна защита с нисък риск

Трябва да има и финансов стимул, за да ги прилагат производителите, коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Ваня Велинска - Агроинж

Няма снимка

Рапичните посеви силно редуцирани от сушата

Най-добро е състоянието на растенията в Южна България, фермерите от Северозапада може да се наложи да разорават полетата с маслодайната култура Ваня Велинска Равносметка

Още от Фермер
Няма снимка

Днес ще бъде облачно, температури до 15 градуса

Днес над цялата страна облачността ще е значителна, но все още без валежи. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е до умерен, предава БТА. Дневните температури слабо ще се понижат и

Няма снимка

Сега гълъбите формират двойките

А през март се люпят малките, напомня нашият читател и консултант Людмил Добрев Първият признак, че вече има излюпено пиле е наличието на празни черупки по пода които майката е изхвърлила от гнездото

Няма снимка

Обсъжда се ново подпомагане по националната програма за лозарите

На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните

Няма снимка

Искате да правите винарска изба

Кандидатствате от 16 март От 16 март може да се подават заявления за изграждане и дострояване на  винарски изби. Документи ще се приемат до 10 април 2020 г

Няма снимка

Министър Танева ще открие изложението за агробизнес в Пловдив

Утре, 19 февруари 2020г., (сряда), министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи, че ще открие VI Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване

Няма снимка

Практическа последователност на първите пролетни грижи

0 Разпечатване на питите с мед, отначало тези в пчелното гнездо, а след това извадените зад преградната дъска.Това продължава до “превръщане” на останалия от зимата мед в пило