Плодовата реколта - трудна година за овощарите

27 септември 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
Петър Щерев отглежда кайсии, които са предназначени за пресния пазар
1 2 3 4
 

Каква е равносметката от този сезон за Петър Щерев, който отглежда череши, вишни и кайсии в района на Айтос

Ваня Велинска

В края на сезона е естествено да се прави равносметка за реколтата. Каква е тя за родните овощари? Трудно ще обобщим картината в страната поради ред причини. Като основната, разбира се, си остава климатичните условия в различните райони на страната. А и, известно е, секторът е изключително труден, затова и решението да се занимаваш с овошки, се взема от все по-малко земеделски производители.

За съжаление, няма и помен от някогашните ни добри позиции в отглеждането на плодове, както и при зеленчуците, между впрочем. Разбира се, не може да отречем, че в последните десетина години се забелязва известен интерес към създаване на нови овощни градини. Те обаче са незадоволителен брой, предвид възможностите ни да отглеждаме много и то разнообразни овощни видове, тъй като имаме изключително подходящи почвено-климатични условия. Но всичко зависи от възможностите, пазарите, а също и от желанието да се бориш и да развиваш този бизнес

Защото

да отглеждаш плодове в България е истинска борба

Доказват го малкото овощари, които са останали и продължават да се занимават с това производство.

По темите за реколтата, реализирането на плодовете, проблемите в сектора, разговаряме с Петър Щерев, земеделски производител от Айтос. Младият фермер се занимава единствено и само с отглеждане на трайни насаждения - овощни градини и лозя. Заложил е основно на череши, кайсии и малко вишни. Всичките му насаждения, 160 декара, са биологични градини, повечето от които биологично сертифицирани.

Като цяло изминалата производствена година бе доста трудна за овощарите в цялата страна, разказва Петър Щерев. За съжаление, последните години са доста проблемни, предвид капризите на времето - студове, дъждове, суша. Но такъв е бизнесът ни. От това, което си споделяме с колегите, се разбира, че е различно при всеки, различно е и при отделните култури.

Така е и при Петър. Реколтата му от череши и вишни тази година е доста слаба. И това е факт не само за Бургаския регион, но и за много други места в страната. Студовете през зимата, а по-късно проливните дъждове в началото на пролетта, предопределиха изключително слабата реколта от череши. Има стопани от района, които дори не са влизали в насажденията да берат.

При кайсиите положението е коренно различно. Получената реколта оправдава очакванията на фермера. Кайсиевата градина е само 3-годишна, но вече дава плодове. От 25 декара са набрани около 14 тона плодова продукция, което е добър добив според него. Кайсиите са с отлично качество, насочени са за пресния пазар, лесно намират реализация.

Плодовата продукция от череши от градините на Петър, пък е предназначена за преработка. От няколко години биологично сертифицираните му череши се изкупуват от биологичен преработвател.

Няма проблем с цената, получава това, което трябва да се плати за биологично отгледан продукт. Единственият проблем, който Петър вижда е, че чуждестранните партньори, които изкупуват нашите плодове, изнасят ги в Европа за допреработка и после отново ги внасят у нас, но никъде не се отбелязва, че всъщност това са плодове, отгледани в България.

Както вече споменахме всичките овощни градини на Петър Щерев се отглеждат по биологична технологя дори и тези, които не са сертифицирани. Това със сигурност усложнява работата на фермера, от което той обаче не се оплаква. А правилата при биопроизводството са железни. С особено внимание трябва да се подхожда при опазването на дръвчетата от вредители. Там, пестицидите, които се използват, трябва да са не само с разрешените активно вещество и доза, но и одобрени за дадения овощен вид. А трудностите идват от това, че у нас все още има малко регистрирани продукти за биопроизводство срещу различните вредители. Но и това не е най-сериозният проблем, става ясно от разговора ни с овощаря.

Все още у нас всичко се преценява документално, а не се отчита реалната ситуация на полето, споделя Петър. Контролиращите органи гледат документи да са перфектни, никой не стъпва в градините. А точно това трябва да е водещо - производството. Например при кандидатстване по програмите, важно е да се вземе под внимание размерът на стопанството

Не можеш да правиш класиране между производител с няколко хиляди декара и такъв, който има 10 декара например. А реално е така. Чрез броя точки, които се дават при ранкирането, големите стопанства лесно ги натрупват, докато за малките - те са непосилни.

Тогава какъв е смисълът от програмите?

Не е ли те да дават възможност за работа и развитие на по-малките производители, които също са важна част от растениевъдния сектор. Докато това, а и не само, не се промени, все по-дребни стопани ще се отказват от трудните интензивни производства, а други - въобще няма и да помислят за земеделие.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Производството на зеленчуци - въпрос на оцеляване, но докога

Конкурентното земеделие е резултат от правилна държавна политика Дори фермерът да свърши перфектно работата си, се нуждае от подкрепа на всички нива, коментира Тодор Джиков Ваня Велинска

Няма снимка

Да възродиш кооперация - възможно е, но с много работа

Как само за 4 години губещата ППК “Зора”, с. Каран Върбовка се превърна в успешна с добри производствени резултати, разказва председателят ѝ Николай Петков Ваня Велинска

Няма снимка

Кръгла маса за производителите на картофи

Производителите на картофи от района на Велинград могат да вземат участие в кръглата маса, която се организира по време на празника на картофите, който ще се проведе на 19 октомври.

Няма снимка

Как да се избират сортове овошки за градините

Среща семинар на 22 октомври в Ловеч Националната служба за съвети в земеделието и Аграрният университет в Пловдив ще проведат съвместна информационна среща семинар за ефективното отглеждане на

Няма снимка

Неравен старт за зеленчуците

Ваня Велинска Присъединяването ни към Европейския съюз се оказа пагубно за интензивните ни сектори. От водещ производител и износител на зеленчуци се превърнахме във вносител

Няма снимка

Земеделие според климатичните промени - инициативата “Тератон”

Целта е пренасочването на 1 трилион тона въглероден диоксид към почвата чрез финансиране на фермерите, използващи възстановяващи практики Боряна Плашкова През април тази година стойностите на

Още от Фермер
Няма снимка

В осветена птицеферма пилетата наддават по-бързо

Осветяването на птицефермата с интензитет 20-60 лукса води до повишен среден дневен прираст при малките пилета. Светлинните програми в птицефермата трябва да бъдат адаптирани към специфичните

Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Няма снимка

Кога се появява канибализмът при пчелите

За да се развиват нормално пчелните семейства, не са достатъчни само резервите от мед и полен, а е необходи­ма и вода. Коментирайки споменатия проблем, много пчелари стигат до заключението

Няма снимка

Свободните лехи да се почистват

Не оставяйте зарази в градината Лехите, от които са обрани всички зеленчуци, трябва да се почистят. Най-добре е това да се прави постепенно, тъй като работата не е много лека

Няма снимка

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура