Пропуски при правене на ракия

25 септември 2019 В лозята 0 72225
Няма снимка
Качествената домашна ракия е ценна, когато е чиста
1 2 3 4
 

И по тази тема майсторите са много, но не всички знаят всичко

За да бъде домашната ракия с добри вкусови качества, да не е вредна и да доставя истинско удоволствие на устата и носа, не забравяйте тези правила и проверете какво пропускате:

Защото и най-добрите майстори понякога грешат.

Задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са вкиснати и дори едва издават дъх на оцет, преди изваряване трябва да се неутрализира киселината

Това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).

В зависимост от степента на вкисване може да използвате едно или два пакетчета сода за 150-200 кг джибри.

Содата се внася на порции при зареждане на казана.

Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбъркват, за да се разтвори тя с цялото количество джибри. По този начин ще се предотврати загаряне и придаване на неприятен вкус и мирис на ракията.

Задължително е отделяне на първака - в количество един процент от обема на джибрите.

За 200 кг джибри да се отделят 2 литра първак

Правете го без да ви се свиди.

Не е нужно да напомняме, че той е отровна съставка и не е нужно да рискувате.

Според последни изследвания не бива да се използва дори и за разтривка.

Доловите ли паточен тон, спирайте събирането на ракия, а патоките използвайте за следващото зареждане на казана.

След падане на алкохола в излизащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през десетина минути проверявайте вкусово.

Доловите ли и кисел вкус, освен паточни тонове в аромата, също спирайте събирането на ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

При градушки до 15 юни лозите се възстановяват отчасти

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Още от Фермер
Няма снимка

Ако пръскате, а след това завали

През последните дни паднаха доста валежи в цялата страната. Често в подобни ситуации любителите се питат какво да правят, ако преди това са пръскали. Дали третирането да се повтори

Няма снимка

Започна приемът на проекти, свързани с местната идентичност и занаяти

Стартира приемът по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г

Няма снимка

Отворен е приемът на проекти за сътрудничество на местни групи

Стартира приемът по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие

Няма снимка

5 нови сорта зеленчуци на ИЗК “Марица” очакват патент

Подробности за тях, за технологиите за отглеждането им и за постиженията на института разкрива директорът му доц.д-р Даниела Ганева Институтът по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив е единственият

Няма снимка

Нерешени проблеми и цената на пшеницата тревожат фермерите

Как се справят в кризата, коментират представители на различни сектори Жени Владинова През последните 3 месеца на фокус са притесненията, причинени от коронавируса

Няма снимка

И днес ще е облачно и дъждовно

Въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превалява, предаде НИМХ, цитиран от БТА