Пропуски при правене на ракия

25 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Качествената домашна ракия е ценна, когато е чиста
1 2 3 4
 

И по тази тема майсторите са много, но не всички знаят всичко

За да бъде домашната ракия с добри вкусови качества, да не е вредна и да доставя истинско удоволствие на устата и носа, не забравяйте тези правила и проверете какво пропускате:

Защото и най-добрите майстори понякога грешат.

Задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са вкиснати и дори едва издават дъх на оцет, преди изваряване трябва да се неутрализира киселината

Това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).

В зависимост от степента на вкисване може да използвате едно или два пакетчета сода за 150-200 кг джибри.

Содата се внася на порции при зареждане на казана.

Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбъркват, за да се разтвори тя с цялото количество джибри. По този начин ще се предотврати загаряне и придаване на неприятен вкус и мирис на ракията.

Задължително е отделяне на първака - в количество един процент от обема на джибрите.

За 200 кг джибри да се отделят 2 литра първак

Правете го без да ви се свиди.

Не е нужно да напомняме, че той е отровна съставка и не е нужно да рискувате.

Според последни изследвания не бива да се използва дори и за разтривка.

Доловите ли паточен тон, спирайте събирането на ракия, а патоките използвайте за следващото зареждане на казана.

След падане на алкохола в излизащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през десетина минути проверявайте вкусово.

Доловите ли и кисел вкус, освен паточни тонове в аромата, също спирайте събирането на ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Още от Фермер
Няма снимка

В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите

На 15 октомври приключва действието на старата Национална програма по пчеларство, по която фермерите бяха подпомагани в периода от 2017 до 2019 г. За да облекчат кандидатстването за регистрираните

Няма снимка

Отгледайте си дафиново дърво

Може да отгледате дафиново дърво, като за целта засеете семена. Прави се рано напролет (февруари-март) в сандъчета или в по-големи саксии. Разстоянието между тях е поне 5 см,

Няма снимка

Шест причини да си вземете куче

След като се пенсионирате Експерти изброяват поне 6 причини да си вземете за домашен любимец куче, след като се пенсионирате. 1. Забравяте за депресиите По-възрастните често страдат от недостиг на

Няма снимка

Очаква ни слънчева неделя, температурите - до 26 градуса

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. На места в низините, в източната половина от страната и по поречието на река Дунав, в сутрешните часовете ще има ниска слоеста облачност или

Няма снимка

Забрана на интензивното животновъдство искат  в Швейцария

Над 80% от всички кокошки-носачки в Швейцария прекарват целия си живот на закрито и никога не излизат навън, алармират противниците на интензивните животновъдни системи

Няма снимка

Дълбоководното тралене убива 57% от дънните видове, сочи изледване

Британският център за околна среда, риболов и морски науки (Cefas) сравни два рибарски района във Великобритания със сходни размери, екосистеми и седиментни вещества