Как се почиства серпентината на казана?

25 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
След демонтиране на казана е задължително да се измива серпентината
1 2
 

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване с вода.

Това задължително се прави както преди зареждане на казана, така и след дестилацията, и то е добре да става веднага след демонтиране на казана.

Когато дестилацията е проведена съгласно изискванията, изплакването два-три пъти с вода е достатъчно и се прави лесно.

Това става като долният край на серпентината, от който излиза ракията, се запушва плътно с коркова или друг вид тапа. Серпентината се пълни с вода. Изчакват се 2-3 минути и водата се източва. Тази операция се прави 2-3 пъти.

Кога е по-сложно

Проблем възниква, когато при дестилацията, поради препълване на казана, част от образувалата се пяна заедно с частици от кашата, преминат през лулата и попаднат в серпентината.

В такъв случай веднага след демонтажа, серпентината се пълни с чиста гореща вода. Изчаква се 3-5 минути и се източва.

Проверява се за частици в източената вода. Тази операция може да се повтори няколко пъти до момента в който източената вода е чиста. При положение, че това почистване не е направено, своевременно попадналите частици залепват и изсъхват по вътрешната стена на серпентината.

В такъв случай се допуска серпентината да се напълни с горещ разтвор на препарат за измиване на кухненски съдове

Но да бъде неутрален - без аромат.

Изчаква се 10 минути и разтворът се излива.

След това серпентината се изплаква минимум три пъти със студена вода, която се проверява за наличие на твърди частици и аромат.

Операцията се повтаря, до момента в който изтичащата вода е бистра, чиста и без мирис.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

С ниските температури загрибвайте лозите

Преди това може леко да се орежат В районите, които се отличават с традиционно ниски предзимни и зимни температури през този месец направете загрибването на лозите

Няма снимка

Направете канавки за отводняване

Задължително е при наклонен терен Правейки дълбоката есенна обработка на лозето, не забравяйте за пътя на водата, която с нетърпение очакват много стопани и тази година с настъпването на есента

Няма снимка

Не е късно и за запасяващо торене

Растенията не трябва да влизат в зимата гладни за хранителни вещества Месец ноември е време и за така важното запасяващо торене на старите лозя. Как е най-добре да стане то

Няма снимка

Сваляне на издигнати рамена

Как става при чашовидна формировка С течение на времето рамената при чашовидната формировка наистина се издигат твърде много. Това се случва, дори и резитбата да е извършена правилно

Няма снимка

Лозите по Гюйо

Формировката е побългарена за удобство у нас Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана. Хоби лозари поискаха да представим елементите й

Няма снимка

Формировки и системи на рязане при лозата

За читатели, които поискаха да ги научат в по-големи подробности Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят

Още от Фермер
Няма снимка

Кога се стига до белтъчен глад?

При продължителни застудявания пчелите стесняват кълбото върху питите с пило в средата на гнездото. Откъсват се от пълните с мед крайни пити и често умират от глад

Няма снимка

Актуално третиране

Ябълковите и крушовите дървета, които през вегетацията са били нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напраскат обилно с 5% разтвор карбамид.

Няма снимка

ДФЗ ще си сътрудничи с Хърватия в борбата с измамите с евросубсидиите

България и Хърватия ще си сътрудничат в борбата със злоупотребите в евросубсидиите за земеделие. Това подготвят разплащателните агенции на двете страни по съвместно споразумение след тридневен

Няма снимка

Тайните на успешния лов на зайци през есента и зимата

С настъпването на есента запалените ловци бързо започват да се подготвят, защото сезонът за лов на зайци наближава. Повечето авджии си мислят, че са наясно с този вид лов

Няма снимка

Кампанията "Супер фермер" продължава в Долни Дъбник

Ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“ - гр. Долни Дъбник ще имат честта да се срещнат със заместник-министър Лозана Василева

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне