Как се почиства серпентината на казана?

25 септември 2019 В лозята 0 42876
Няма снимка
След демонтиране на казана е задължително да се измива серпентината
1 2
 

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване с вода.

Това задължително се прави както преди зареждане на казана, така и след дестилацията, и то е добре да става веднага след демонтиране на казана.

Когато дестилацията е проведена съгласно изискванията, изплакването два-три пъти с вода е достатъчно и се прави лесно.

Това става като долният край на серпентината, от който излиза ракията, се запушва плътно с коркова или друг вид тапа. Серпентината се пълни с вода. Изчакват се 2-3 минути и водата се източва. Тази операция се прави 2-3 пъти.

Кога е по-сложно

Проблем възниква, когато при дестилацията, поради препълване на казана, част от образувалата се пяна заедно с частици от кашата, преминат през лулата и попаднат в серпентината.

В такъв случай веднага след демонтажа, серпентината се пълни с чиста гореща вода. Изчаква се 3-5 минути и се източва.

Проверява се за частици в източената вода. Тази операция може да се повтори няколко пъти до момента в който източената вода е чиста. При положение, че това почистване не е направено, своевременно попадналите частици залепват и изсъхват по вътрешната стена на серпентината.

В такъв случай се допуска серпентината да се напълни с горещ разтвор на препарат за измиване на кухненски съдове

Но да бъде неутрален - без аромат.

Изчаква се 10 минути и разтворът се излива.

След това серпентината се изплаква минимум три пъти със студена вода, която се проверява за наличие на твърди частици и аромат.

Операцията се повтаря, до момента в който изтичащата вода е бистра, чиста и без мирис.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Няма снимка

За да не са твърде чести пръсканията - купете си и системни препарати

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Няма снимка

Внимателно огледайте за вредители и начало на болести

Започва битката с гъбните зарази През април при лозата наблюдавахме на различни места различни фази, но общо взето набъбнаха и се разпукаха пъпките и се развиха първите три-четири листа

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за