Най-честите фалове при правене на вино

29 септември 2019 В лозята 0 81396
Няма снимка
Хигиената е на първо място при правенето на качествено вино
1 2 3 4
 

Припомняме ги навреме

При производството на домашно вино често се допускат едни и същи грешки, дори и от най-добрите майстори.

Кои са те и как да ги избегнете?

Разбира се, че на първо място трябва да бъде хигиената и пак хигиената

Тя е най-често срещаната причина, която довежда до получаването на некачествено или болно вино.

Много често не се полагат всички необходими грижи за поддържане на съдовете и съоръженията.

По тази причина често се появява мирис на плесен и на оцет.

Редно е веднага след използване всеки съд да се измие и изплакне много хубаво, а ако е дървен, да се напуши, докато още е влажен.

Серният двуокис е необходим

защото той се свързва с влагата по дъгите на дървения съд, в резултат на което се образува серниста киселина.

Тя пък заедно със свободния серен двуокис изпълнява най-важната дезинфекционна функция.

Да не се злоупотребява със захарта

Това много често довежда до получаването на некачествена напитка, която сладни неприятно.

Много грешки се правят и при определяне и коригиране на захарното съдържание на гроздовата каша и мъст.

Стремежът към повишаване на захарността най-често не се налага, но се допуска.

Какви са правилата за захарността?

За приготвяне на бели домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%), но не и повече.

За червени вина - съответно от 20 до 22%.

Много стопани обаче, когато преценят, че гроздето им е малко, се втурват да добавят вода и захар.

Ако има нужда от това, то да знаят, че не трябва да прекаляват.

Когато се изчислява количеството на захарта, която трябва да се добави, трябва да се спазва правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг каша от грозде или мъст захарността се повишава с 1%

На база количеството на гроздето и действителната захарност лесно може да се изчисли необходимото количество захар.

Как се добавя захарта?

Определеното количество захар първо задължително трябва да се разтвори много добре в мъст.

Този обем се връща в общото количество каша или мъст и задължително се разбърква по-дълго време за добро размесване.

Ферментацията протича спонтанно, но е необходимо всеки ден процесът да се наблюдава.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Няма снимка

За да не са твърде чести пръсканията - купете си и системни препарати

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Още от Фермер
Няма снимка

На 7 юни очакваме над 30 градуса топло

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Химични дезинфектанти за помещенията на животните

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

Няма снимка

Облаците се разкъсват, но отново ни чака дъжд

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Зоните в градината - уют и удобство

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това