Риголване преди засаждане

30 септември 2019 В лозята 0 22770
Няма снимка
Дълбока обработка е задължителна преди засаждане, за да обърне пластовете
 

За обработка за ново лозе помага плугът риголвач

Подготовката на почвата за ново лозе се състои в обработката на почвата, но по-дълбоко, за да се разместят нейните пластове.

Горният пласт почва трябва да отиде отдолу, а долният да се извади на повърхността.

В това се състои риголването или обръщането, което е важен процес преди засаждането на нови лози.

Това се прави, защото целта е да се създадат оптимални условия за развитието на кореновата система

По този начин ще увеличите аерацията и влагозапасеността и ще създадете по-добри условия за протичане на биохимичните процеси в почвата.

За по-големи и средни площи много помага риголвачен плуг с предплужник, теглен от трактор.

За нашите почви е възприета дълбочината на риголването да бъде 60-70 см.

Важен съвет:

Когато имате на мястото за лозе силно варовит подпочвен пласт, тогава се препоръчва разрохкване без обръщане на почвата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Задачи за лозите, гроздето и избата

Зреят и най-късните винени сортове, но всички стопани вече с тревога очакват първите слани. Берете най-късните чепки само в топлите часове на деня, за да осигурите и по-висока температура на

Няма снимка

След гроздобер пръскат ли се лозите, ако не боледуват?

Редно е това да стане и винаги има смисъл от операцията, която е нещо като хигиена и растителна защита едновременно. Дори и да не са заболели, добре е лозите да се напръскат с 1,5% бордолезов разтвор

Няма снимка

Започват предзимните операции в лозето

Време е за засаждане на нови лозички През първата половина на октомври почти приключи прибирането на винените сортове грозде и сега домашните майстори отглеждат винцето си като малко дете и се грижат

Няма снимка

Как да се подготви материалът за вино от Мерло и Димят?

Интересува се Неда Иванова от с.Житница, Добричко При положение, че ще се приготвя червено вино, гроздето се преработва смесено. След смачкването се взема средна проба мъст

Няма снимка

Как да задържим аромата на гроздето във виното

Съветва д-р инж.техн. Николай Бакалов Настъпи кампанията за направа на домашно вино. Хиляди лозари обират гроздето, показват си добрата реколта и си пожелават успех и хубаво вино

Няма снимка

Винени сортове и технологии за по-малко пестициди в лозето представят тази сряда в Русе

Семинар с демонстрация ще покаже как технологии за отглеждане на сортове лозя с намалена употреба на продукти за растителна защита  тази седмица в Института по земеделие и семезнание „Образцов

Още от Фермер
Няма снимка

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

По предложение на България и благодарение на нашите евродепутати Европарламентът гласува запазването на преходната национална помощ с нова референтна дата - 2018 г

Няма снимка

200 хил. жени ще могат да прехвърлят обратно в НОИ до 30 юни вторите си пенсии (Oбзор)

Обсъждат по-малко намаление на първата Всички около 200 хил. души, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят своите пари за втора пенсия обратно в НОИ

Няма снимка

Европейският парламент прие реформата на ОСП

По-гъвкава и по-устойчива, включително на кризи, приеха евродепутатите в петък  да бъде Общата селскостопанска политика след 2022г, така че стопаните да продължат да гарантират сигурността на

Няма снимка

В Европа слагат край на веганските колбаси

Понятия като „вегански колбас“, „вегански бургер“ и „вегетариански колбаси“ ще бъдат забранени в европейските страни с решението на Европейския парламент

Няма снимка

С гигантските кучета идва гигантска отговорност

По-големите животни обикновено изискват повече време, прекарано в обучение и поддържане От Анатолийската овчарка до Тибетския мастиф и всички гигантски породи помежду им

Няма снимка

СЗО призовава за елиминиране на трансмазнините в производството на храни до 2023 г.

Световната здравна организация се ангажира да премахне употребата на трансмазнини в производството на храни до 2023 г. Това съобщи генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус