Риголване преди засаждане

30 септември 2019 В лозята 0 21933
Няма снимка
Дълбока обработка е задължителна преди засаждане, за да обърне пластовете
 

За обработка за ново лозе помага плугът риголвач

Подготовката на почвата за ново лозе се състои в обработката на почвата, но по-дълбоко, за да се разместят нейните пластове.

Горният пласт почва трябва да отиде отдолу, а долният да се извади на повърхността.

В това се състои риголването или обръщането, което е важен процес преди засаждането на нови лози.

Това се прави, защото целта е да се създадат оптимални условия за развитието на кореновата система

По този начин ще увеличите аерацията и влагозапасеността и ще създадете по-добри условия за протичане на биохимичните процеси в почвата.

За по-големи и средни площи много помага риголвачен плуг с предплужник, теглен от трактор.

За нашите почви е възприета дълбочината на риголването да бъде 60-70 см.

Важен съвет:

Когато имате на мястото за лозе силно варовит подпочвен пласт, тогава се препоръчва разрохкване без обръщане на почвата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

След обирането веднага почистете гроздовете

Набраното десертно грозде веднага трябва да се прибере и гроздовете да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна. Най-правилно е да се нареди в щайги в един ред

Няма снимка

Не се бойте да прекършите дълги и буйни леторасли

Непременно почистете росните корени, премахнете листа без страх Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горната тел и "буйстват" не само че може да се прекършат, но това е задължително

Няма снимка

1,5 млн. лева бяха изплатени за събиране на реколтата на зелено

Близо 1,5 млн. лв. от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г. бяха изплатени по мярката за събиране на реколтата на зелено

Няма снимка

Изплатени са над 200 хил. лв. за застраховане на реколтата от грозде

Държавен фонд „Земеделие” изплати 204 630 лв. по мярка „Застраховане на реколтата“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г., съобщават от ведомството

Няма снимка

Кои сортове грозде узряват първи

Прибирайте при сухо време, съхранявайте при ниска температура Най-ранните сортове лози - Супер ран Болгар, Плевен, Мискет русенски, Мискет плевенски, Кардинал

Няма снимка

Отвеждане на главината

Този начин много хитро може да се ползва, ако искате да подмладите вече много остарялата главина на лозата. Могат да се получат една или две нови лози. Как се прави

Още от Фермер
Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 28 градуса

Ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево, на места в сутрешните часове с ниска облачност или

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване

Няма снимка

България настоява за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Новите страни-членки на ЕС, включително България, продължават да настояват за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Няма снимка

Лалето - Историята на един вирус, създал красота

Родината на лалето е Централна Азия, но интересната част от историята му започва от Персия и Турция. Всъщност името на лалето, в началото „дюлбаш“, а по-късно Tulipа, идва от думата тюрбан

Няма снимка

Аспержите – забравени или пренебрегвани

Как един зеленчук, за който се твърди, че е бил разпространен и широко отглеждан на българска територия, в един момент напълно изчезва от полето, трапезата и дори традиционната кулинария