Съвети на технолози за домашните вина

30 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

При домашните вина протича неконтролирана спонтанна ферментация, защото неизвестни щамове дрожди са се настанили с годините по бъчвата, има ги и по гроздето.

Има и диви дрожди, които отделят различни вещества, които може да имат и вредно действие.

Според технолозите, когато алкохолът при ферментацията достигне 4-5% и нагоре, обикновено тези дрожди умират, но отделените вещества от тях - не, и могат да предизвикат различни реакции.

Вторият риск - има опасност във виното да се развият и други бактерии които също отделят различни вещества и променят вкуса и аромата. Те са причина за неприятен мирис.

Колкото е по-нисък алкохолният градус на едно вино, толкова по-голяма е вероятността да се развият такива микроорганизми.

А нисък алкохолен градус се получава при грозде с ниска захарност или при недобра ферментация.

Затова технолози съветват частните стопани да използват

някои професионални методи

при правенето на вино

Те са:

Да използват закваска - мая за вино, чиста култура дрожди с цел по-добра ферментация.

Да спазват температура при ферментация 20-22 градуса за бяло грозде и 22-26 - за червено. При такива температури процесът трябва да трае 15-20 дни за бяло, и 7-8 дни - за червено.

Да знаят, че над 30 градуса са критични при ферментация - дрождите стават нестабилни, губят се аромати, има опасност от развитие на оцетна ферментация.

Да са наясно, че под 20 градуса дрождите работят по-бавно, ферментацията се проточва, може и да не завърши.

Съхранението на виното да е в чисти съдове, без въздух защото кислородът е враг номер едно на виното.

Според технолозите буретата не са идеално чисти съдове, защото имат напластени бактериални щамове от предишни години, а по-чисти са дамаджаните и бутилките, без да се оставя въздух.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Бактериално гниене

Разпространява се с калеми и посадъчен материал Как да позная т.нар. чернилка или рак, пита ни Величка Петкова от Велико Търново. Отговаряме й. Бактериалното гниене по лозите е опасно

Няма снимка

Варианти за възстановяване на лози от студовете

Не се изкореняват главини, измръзнали преди година Силните студове може да причинят сериозни повреди по незагрибаните лози. Най-често се наблюдава измръзване на пъпките и много рядко на цели лози

Няма снимка

Обсъжда се ново подпомагане по националната програма за лозарите

На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните

Няма снимка

Искате да правите винарска изба

Кандидатствате от 16 март От 16 март може да се подават заявления за изграждане и дострояване на  винарски изби. Документи ще се приемат до 10 април 2020 г

Няма снимка

Важни са грижите след засаждането на лозичките

Какво трябва да се знае от любителите След като сте засадили вече лозичките, трябва да знаете, че грижите за тях след това трябва да са доста прецизни и интензивни

Няма снимка

След есенната операция

На схемата любителите могат да се ориентират как изглеждат грижите по поддържане на храста след есенното засаждане - съответно през първата, втората и третата година

Още от Фермер
Няма снимка

Нозематозата - известна още като заразна диария и пролетна диария при пчелите

Нозематозата също е заболяване, което се предизвиква от паразити – вътреклетъчните Nosema apis. Боледуват възрастните пчели, които се заразяват чрез поемането на спори

Няма снимка

Присаждане на будна пъпка

Облагородяването на будна пъпка може да се прави по всички познати методи на присаждане - на калем, на седло, на разцеп, на кози крак, на копулация - обикновена и подобрена и др

Няма снимка

Нови самоходни пръскачки Agrifac Stage V Condor са вече в производство

Първата от новите самоходни пръскачки Agrifac Stage V Condor са напуснали холандското съоръжение в Steenwijk. Споделящ външния вид и цветове с 8000-литровия Condor Endurance 2, 6

Няма снимка

CLAAS проучва възможностите за използване на 3D печат

Центърът за изследвания и развитие на CLAAS в Харзевинкел, Германия, проучва перспективите за използване на технологията за 3D печат за проектиране и производство на резервни части и компоненти за

Няма снимка

Изтича приемът на заявления за хуманно отношение към птиците

Изплащането на държавната помощ ще започне от 10 март ДФ „Земеделие” напомня, че утре, петък – 28 февруари 2020 г. изтича срокът за прием на заявления по схемата „Помощ за реализирането на доброволно

Няма снимка

Съставиха пътна карта на генома на вируса на АЧС

Изследователи от Великобритания и Полша съставиха пътна карта на генома на вируса на африканска чума по свинете (АЧС), съобщава Pigprogress.net . Това им помага да открият 30 нови гени