Съвети на технолози за домашните вина

30 септември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

При домашните вина протича неконтролирана спонтанна ферментация, защото неизвестни щамове дрожди са се настанили с годините по бъчвата, има ги и по гроздето.

Има и диви дрожди, които отделят различни вещества, които може да имат и вредно действие.

Според технолозите, когато алкохолът при ферментацията достигне 4-5% и нагоре, обикновено тези дрожди умират, но отделените вещества от тях - не, и могат да предизвикат различни реакции.

Вторият риск - има опасност във виното да се развият и други бактерии които също отделят различни вещества и променят вкуса и аромата. Те са причина за неприятен мирис.

Колкото е по-нисък алкохолният градус на едно вино, толкова по-голяма е вероятността да се развият такива микроорганизми.

А нисък алкохолен градус се получава при грозде с ниска захарност или при недобра ферментация.

Затова технолози съветват частните стопани да използват

някои професионални методи

при правенето на вино

Те са:

Да използват закваска - мая за вино, чиста култура дрожди с цел по-добра ферментация.

Да спазват температура при ферментация 20-22 градуса за бяло грозде и 22-26 - за червено. При такива температури процесът трябва да трае 15-20 дни за бяло, и 7-8 дни - за червено.

Да знаят, че над 30 градуса са критични при ферментация - дрождите стават нестабилни, губят се аромати, има опасност от развитие на оцетна ферментация.

Да са наясно, че под 20 градуса дрождите работят по-бавно, ферментацията се проточва, може и да не завърши.

Съхранението на виното да е в чисти съдове, без въздух защото кислородът е враг номер едно на виното.

Според технолозите буретата не са идеално чисти съдове, защото имат напластени бактериални щамове от предишни години, а по-чисти са дамаджаните и бутилките, без да се оставя въздух.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Още от Фермер
Няма снимка

В осветена птицеферма пилетата наддават по-бързо

Осветяването на птицефермата с интензитет 20-60 лукса води до повишен среден дневен прираст при малките пилета. Светлинните програми в птицефермата трябва да бъдат адаптирани към специфичните

Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Няма снимка

Кога се появява канибализмът при пчелите

За да се развиват нормално пчелните семейства, не са достатъчни само резервите от мед и полен, а е необходи­ма и вода. Коментирайки споменатия проблем, много пчелари стигат до заключението

Няма снимка

Свободните лехи да се почистват

Не оставяйте зарази в градината Лехите, от които са обрани всички зеленчуци, трябва да се почистят. Най-добре е това да се прави постепенно, тъй като работата не е много лека

Няма снимка

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти

Няма снимка

Клонките - задължителен елемент от заешкото меню

Те съдържат целулоза и подобряват храносмилането Изхранваните клонки с листа снабдяват организма на зайците с ценни хранителни вещества, тъй като съдържат целулоза