Важни задачи в овощната градина през октомври

30 септември 2019 Овощна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През октомври в овощните насаждения качественото провеждане на сезонните агротехнически мероприятия е от изключително важно значение за редуциране развитието на редица патогени и вредители по овощните култури през следващата вегетация.

Чрез есенната оран се заорават растителните остатъци и се унищожават голяма част от зимуващите в тях и в почвата причинители на болести (струпясване по ябълката и крушата, бяла ръжда по черешата, червени листни петна по сливата и др.) и неприятели (плодови оси, листоминиращи молци, черешова муха, листозавивачки и др.). Оранта може да бъде плитка и по-дълбока взависимост от типа на подложките на овощните култури. При силно растящи подложки и по-дълбоко разположена коренова система есенната оран се извършва на по-голяма дълбочина (25-35см.), а при слаборастящите – не по-дълбоко от 15-20см. С почвообработките при овошките се подобрява аерацията и водно-физичното състояние на почвата, създават се благоприятни условия за увеличение на полезните микроорганизми и почвеното плодородие.

През есента закържавелите дървета, загнилите и мумифицирали плодове трябва своевременно да се унищожават, тъй като те са благоприятна среда за презимуване на много патогени и вредители. В напуканата кора на овошките зимуват акари, плодови червеи и др. неприятели. Желателно е старата кора на дърветата да се остъргва, а след това растителните остатъци да се изгарят. Болните леторасти задължително се изрязват, а инструментите след резитбата се дезинфекцират със спирт или белина (10% разтвор).

В началото на октомври при крушата се провежда борба срещу крушовия пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента. По-късно ларвите на крушовия пъпкопробивач се развиват в пъпките и повредите се откриват през пролетта, когато борбата срещу тях е невъзможна. Третиране се налага при плътност на вредителя над ПИВ (праг на икономическа вредност) 5-6 бръмбара на дърво. Срещу крушовия пробивач могат да се използват инсектицидите: Нуреле Дурсбан – 0,06%, Вазтак Нов 100 ЕК – 0,02%, Карате Зеон – 0,02%, Децис 2,5 ЕК – 0,03% и др.

През октомври в ябълковите и крушовите насаждения, след прибиране на плодовете, в началото на листопада, се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се ограничава заразата от струпясване.

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.

Растежът и плододаването на овощните култури през следващите години до голяма степен зависи от есенното торене. Фосфорните и калиевите торове (60-80 кг/дка двоен гранулиран суперфосфат, 40-80 кг/дка калиев сулфат) се внасят в почвата с дълбоката оран (35-40см) през 3-4 години. През есента се се внася от ? до 1/3 от азотния тор (15-20 кг/дка ). При възможност за торене с оборски тор се препоръчва 4-6 тона на декар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Режете овощните дръвчета

Времето за периода е изключително подходящо да се направи резитба на овощните дървета. Изключително топлата зима, както и прогнозираните по-топли дни за следващите няколко дни

Няма снимка

За да се гарантира редовно плододаване на прасковата

По принцип прасковата образува повече плодове и затова често се претоварва. Ето защо е препоръчително ежегодно да се извършва резитба за плододаване. Тя е по-силна в сравнение с останалите овощни

Няма снимка

Формиране на прасковата през четвърта година

Прави се резитба за ограничаване на короната С резитбата през четвъртата година продължава просветляването на короната, която е започната при третата резитба и окончателно се оформя нейния скелет

Няма снимка

Резитба на прасковата през третата година

При нея се избира продължител на водача, а конкурентите му се премахват. Короната е доста сгъстена (поради слабата втора резитба), затова се извършва просветляване и се оформя нейния скелет

Няма снимка

Резитбата на прасковата през втората година е сравнително слаба

При нея се избира продължител на водача, премахват се конкурентите му, ако има такива и клончетата с остър ъгъл, растящи изправено в короната, които биха се счупили при натоварването им с плодове

Няма снимка

Резитба на прасковата през първата вегетация

Формиране на дръвчето като свободно растяща корона През първата вегетация трябва да се извърши филизене. * При несъкратените дръвчета се премахват само филизите, покарали в зоната на стъблото

Още от Фермер
Няма снимка

И котката щастлива, и диванът ви - цял

Възможно ли е? Много собственици на котки се оплакват, че не могат да опазят дивана си от ноктите на любимката си. А всъщност те са си виновни, защото не са й осигурили навреме специална дъска за

Няма снимка

Собствениците на земи, служебно разпределени за обработване, могат до 10 г. да получат рентите

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обработване от арендатори, имат 10 години, за да получат рентите, плащани в дирекциите "Земеделие" по местонахождение на имота

Няма снимка

За борба с аскосферозата - придайте майка, създадена в семейство, устойчиво на болестта!

Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на аскосферозата.  Печалите с опит са категорични - важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването

Няма снимка

Резитбата за плододаване при палмета

Степента на резитбата зависи от силата на растежа на дърветата, както и от особеностите на сорта. Резитбата по време на плододаване се насочва към прореждане на плододаващата дървесина

Няма снимка

Питате ни за сортовете домати Ръгби и Сърцето на Албенга

Въпрос: Приятели ми препоръчаха сортове домати Ръгби и Сърцето на Албенга, които миналата година са отглеждали и са останали много доволни. Бихте ли дали малко повече информация за тези сортове

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат