Валежите ще провокират поникването на рапицата

05 октомври 2019 Растениевъдство 0 7668
Няма снимка
Петко Петков (вдясно) със Стоян Иванов, агроконсултант, коментират състоянието на рапицата през миналия сезон
1 2 3 4 5
 

Ваня Велинска

Необходима е много повече влага, за да могат растенията да се развият до подходяща фаза, в която няма да са застрашени от изсъхване, коментират фермери

Въпреки неблагоприятните условия рапицата беше засята в оптималните технологични срокове почти във всички райони на страната. Факт е, че в последните години от маслодайната култура се отказаха много производители. А основната причина е изключително сухото време през есента, което оказва влияние не само на сеитбата, но и на поникването и първоначалното развитие на младите растения.

Няма спор, че рапицата е рискова култура, която се нуждае от стриктно спазване на добрите практики при отглеждането ѝ. От друга страна тя разнообразява и без това малкото на брой култури, които се включват в сеитбообращенията на стопанствата ни. Да не забравяме и факта, че тя носи свежи пари, като често пазарът е доста благосклонен и осигурява прилична печалба за производителите

Писали сме многократно за предимствата, както и за недостатъците на рапицата, но в крайна сметка всеки производител сам решава дали да я отглежда или не.

Какво ще е положението през новия сезон? Потърсихме мнението на производители от Североизточна и Южна България, които от години отглеждат рапица.

Засяхме рапицата още в средата на август, макар че беше доста сухо, разказва Петко Петков, председател на кооперация Черноломие, с. Горско Абланово, област Търговище. Да, условията не бяха никак благоприятни, но с обработките направихме каквото можахме. Просто целта ни беше да обработим почвата и да засеем в подходящите срокове.

В кооперацията от години отглеждат рапица, капризите на времето не ги плашат и нямат намерение да се отказват с лека ръка от маслодайната култура. Тази година площите с рапица са 1700 декара, като имат увеличение с 10% от предходния сезон. За разлика от 2018 година, когато в много райони на страната рапицата въобще не поникна или изсъхна още през есента, кооперацията може да се похвали с много добра реколта.

Средният ни добив от рапица за миналия сезон е 370 кг/дка, който като цяло е много добър, коментира Петко Петков. В предходни години също сме получавали добри резултати. По принцип нямаме проблем с реализацията на продукцията и затова решихме тази година да увеличим площите. Да, има сериозен риск при отглеждането на рапица, но ако намериш точната технология, можеш да се справиш. Също така, поне според мен, рапицата е една от най-доходните култури, като изключим царевицата. Така че ако се постараеш и се погрижиш добре за посевите, усилията ще ти се отблагодарят на жътва.

Фермерът споделя, че практиката го е научила, че два са основните моменти през есента при рапицата. А именно добрата подготовка на почвата и навременната сеитба. Това са условия, зависещи от човешкия фактор, макар понякога и трудни за изпълнение. Затова и целта е почвата да се обработи максимално добре, за да се осигури и по-лесно засяване на семената. А най-важният фактор - почвената влага, тя е в добрите пожелания и надежда за всеки производител.

Дъждовете, които паднаха през изминалата седмица, не само не са достатъчни, но, за съжаление, подминаха някои райони.

При нас не валя, коментира Петко Петков. От началото на юли не е падал дъжд със стопанско значение, имаше малко по време на сеитбата, който всъщност ни помогна, но оттогава нищо. А сушата бави поникването на рапицата. До този момент имаме поникване едва 10-15%, което е доста незадоволително и дори притеснително. Разбира се, надяваме се на дъжд, дават се някакви прогнози, но предстои да видим какво ще се случи.

За разлика от Североизточна България, където са в очакване на дъжд в Южна паднаха известни количества. Това значително подобри ситуацията в този район на страната.

Да припомним, че само допреди седмица фермери от района на Пловдив, сериозно се съмняваха, че рапицата им ще поникне въобще, ако сушата продължи. Разбира се, валежите промениха картината в рапичните полета.

Повечето производители засяха в края на август - началото на септември, и то при не много добри условия. Но и тук целта бе да се спазят подходящите срокове. Падналите в района валежи са добро начало, коментират фермерите. Те ще провокират покълването на семената и поникването на растенията. Но ще стигнат само за това. След коетое необходима нова порция, по възможност по-голяма за да могат растенията да започнат да нарастват правилно. Защото при липсата на достатъчно влага, идва най-страшното - младите потници ще изсъхнат. Наред с влагата в този период има нужда и от малко повече топлина. В момента температурите не са много високи, което също е пречка за нарастването на растенията, коментират производители. За да се развиват правилно, те се нуждаят и от влага, и от слънце.

Колкото до най-лошия сценарий, а именно липсата на валежи в предстоящия период, не искаме да го коментираме. Защото има опасност да се повтори ситуацията от миналата година, когато на отделни полета в много райони на страната - Южна, Североизточна, Северозападна България, влагата лимитира рапицата. Наложи се непоникналите посеви да бъдат разорани още през есента, а други, с доста разредени растения - през пролетта.

Въпреки тежките условия като цяло за миналия сезон в Южна България, останалата рапица даде сравнително добри резултати. Средни добиви от 320 кг/дка са жънали фермери от Пловдивско, където, както казахме, положението беше доста критично. Това се прилични добиви от рапица за тази част на страната, а и предвид неблагоприятните условия, коментират производители. Затова и тази година отново се зася рапица, въпреки негативните твърдения, че фермерите масово ще се откажат от културата. А сега трябва повече дъжд, който да подпомогне не само рапицата, но и пшеницата, сеитбата на която върви с пълна сила.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Денят на отворените врати в Добруджанския земеделски институт ще е на 3 юни

Денят на отворените врати, посветен на зърнено-житните култури, ще  е на 3 юни, съобщиха от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Началото ще е в 10

Няма снимка

Дъждът съживи житните посеви, връща надеждата на фермерите

В по-добрите полета растенията може да развият потенциала си * В Добруджа, за съжаление, сушата ще редуцира значително добивите Ваня Велинска Какво е състоянието на есенниците в страната

Няма снимка

Високи добиви от слънчоглед само с балансирано хранене

Променливото време може да стресира младите растения, а затормозеното им развитие да се отрази на добивите и качеството на получената продукция 28Ваня Велинска Слънчогледът е втората по значение

Няма снимка

Американски учен: Иранска пшеница е най-устойчива на листна въшка

Една от най-сериозните заплахи срещу американската пшеница е руската житна въшка, пише Soil Science Society of America. Както подсказва името им, тези инвазивни вредители родом от Евразия са стигнали

Няма снимка

Как АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС засилва действието на хербицидите при третиране на царевица?

АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС е многофункционален, висококачествен природен биостимулант за листно приложение при зърнени, маслодайни, овощни и зеленчукови култури, лозя и други

Няма снимка

В Списък 2020: всички разрешени продукти за растителна защита

В Списък 2020, освен всички фунгициди, хербициди, инсектициди и торове има публикувани схеми с BBCH фазите на растеж на всички отглеждани култури в България

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за