Фермерите неоснователно пренебрегват твърдата пшеница

01 октомври 2019 Растениевъдство 0 9261
Няма снимка
Институтите в Садово и Генерал Тошево селекционират сортове твърда пшеница Снимка: Ваня Велинска
 

Има селекционирани нови сортове, които са високодобивни, както и с добра студоустойчивост

Ваня Велинска

Твърдата пшеница е подценявана и неоснователно пренебрегвана от фермерите ни. А обяснението защо това е така, звучи дори несериозно. Като причини се изтъкват по-ниските добиви, а също и по-слабото търсене от търговци и преработватели.

Не е тайна, че в България, както и в страните от Източна Европа, макаронените изделия се произвеждат от мека пшеница. Обяснението на производителите на тези изделия е, че използват мека пшеница, тъй като има по-големи количества от нея, както и че изискванията на потребителите, т.е. всички ние, към тези продукти са по-ниски.

В Италия, Испания, Франция и дори Гърция, производството на всякакви макаронени изделия, като спагети, фиде, юфка и другите десетки техни разновидности, се произвеждат само и единствено от твърда пшеница. И това е така, защото макароните, произведени от твърда пшеница, са много по-вкусни.

Твърдата пшеница притежава уникални качества които трябва да се използват като се включат в хранителните продукти, за които вече стана въпрос.

Ако не се работи обаче за запазване на интереса към тази култура, съвсем скоро има вероятност тя да изчезне от стопанската картата на страната ни. А интерес трябва да проявят както преработвателният бранш, така и фермерите.

Като цяло твърдата пшеница е по-слабо застъпена в света, както и в Европейски съюз в сравнение с меката пшеница. В света се засяват около 300 млн. дка и се произвежда 30-35 млн. тона зърно. Най-големи производители са страните от Средния Изток, следвани от Северна Америка. В Евросъюза производството е съсредоточено предимно в Средиземноморските страни - Италия, Франция, Испания и Гърция. В последните години твърдата пшеница заема около 10% от площите и 6.5% от общото производство на пшеница.

Въпреки това тя е икономически важна култура заради качеството на продуктите, които се произвеждат от нея.

Зърното на твърдата пшеница е едро, златисто-кихлебарено и със стъкловиден лом. Има повишено съдържание на общ белтък, здрав и разтеглив глутен и каротиноиди. Именно тези й специфични качества я правят незаменима за производството на макаронени изделия. Благодарение на тях при варене продуктите не са разваряват, не се слепват и имат приятен вкус и цвят.

Твърдата пшеница има по-различна биология, съответно и изисквания към технологията на отглеждане

По принцип тя е по-слабо студоустойчива, но пък е по-сухоустойчива. Растенията са с по-високо стъбло, което ги прави податливи на полягане. Разбира се, съществуват разнообразни сортове - от типично пролетни до типично зимни. В Европа се предпочитат зимните или зимно-пролетните. У нас се районират предимно зимно-пролетни, които се засяват по-късно от меката пшеница. Така опасността да прераснат през есента и да измръзнат през зимата е по-малка.

В последните години в нашите институти се селекционират нови сортове твърда пшеница, които са със зимен тип на развитие. Те са с по-ниско стъбло, с по-добра студоустойчивост, както и с устойчивост на полягане. Зимният тип на развитие им позволява да оползотворяват есенно-зимния влагозапас, което предопределя и реализиране на по-високи добиви. Селекцията е начосена и към високодобивност, тъй като именно това е качеството, което е търсено и предпочитано от фермерите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Сеитбата да се съобрази със състоянието на полето

Силно заплевелените да се третират със хербицид преди обработката, семената да се обеззаразят срещу болести и неприятели, съветват агроспециалистите Време е за есенна сеитба

Няма снимка

Предимства на съвместното внасяне на торове и семена

При азотните, които са решаващи за добива, поставянето им в непосредствена близост до кореновата система е много важно, тъй като се намаляват загубите от излитане или измиване Съвместното внасяне на

Няма снимка

Фермерите не бързат със сеитбата

Сеитбата на есенниците започва плахо. Все още се правят обработки на почвата, а засяването почти не е започнало. Не може да говорим за закъснение обаче, тъй като последните години показват

Няма снимка

Уплътняване на почвата - подлежи ли на контрол

Интензивните обработки причиняват разпадане на структурата й и намаляване на хумуса, а редуцираните - оставят повече растителни остатъци, с което се ограничава образуването на кора Почвеното

Няма снимка

Изчезващи сортове лози и устойчиво земеделие

Основната цел на проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ е да се насърчи и да се даде възможност за дългосрочно опазване на лозята, особено тези в "Натура 2000"

Няма снимка

Софийските производители - с едни от най-високите добиви

До жътвата на пролетниците в района има време, но засега очакванията са за отлични резултати, стана ясно на Портфолио Фарм, организирано от фирмите Кортева Агрисайънс и Екофол Жътвата на слънчогледа

Още от Фермер
Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново