Фермерите неоснователно пренебрегват твърдата пшеница

01 октомври 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
Институтите в Садово и Генерал Тошево селекционират сортове твърда пшеница Снимка: Ваня Велинска
 

Има селекционирани нови сортове, които са високодобивни, както и с добра студоустойчивост

Ваня Велинска

Твърдата пшеница е подценявана и неоснователно пренебрегвана от фермерите ни. А обяснението защо това е така, звучи дори несериозно. Като причини се изтъкват по-ниските добиви, а също и по-слабото търсене от търговци и преработватели.

Не е тайна, че в България, както и в страните от Източна Европа, макаронените изделия се произвеждат от мека пшеница. Обяснението на производителите на тези изделия е, че използват мека пшеница, тъй като има по-големи количества от нея, както и че изискванията на потребителите, т.е. всички ние, към тези продукти са по-ниски.

В Италия, Испания, Франция и дори Гърция, производството на всякакви макаронени изделия, като спагети, фиде, юфка и другите десетки техни разновидности, се произвеждат само и единствено от твърда пшеница. И това е така, защото макароните, произведени от твърда пшеница, са много по-вкусни.

Твърдата пшеница притежава уникални качества които трябва да се използват като се включат в хранителните продукти, за които вече стана въпрос.

Ако не се работи обаче за запазване на интереса към тази култура, съвсем скоро има вероятност тя да изчезне от стопанската картата на страната ни. А интерес трябва да проявят както преработвателният бранш, така и фермерите.

Като цяло твърдата пшеница е по-слабо застъпена в света, както и в Европейски съюз в сравнение с меката пшеница. В света се засяват около 300 млн. дка и се произвежда 30-35 млн. тона зърно. Най-големи производители са страните от Средния Изток, следвани от Северна Америка. В Евросъюза производството е съсредоточено предимно в Средиземноморските страни - Италия, Франция, Испания и Гърция. В последните години твърдата пшеница заема около 10% от площите и 6.5% от общото производство на пшеница.

Въпреки това тя е икономически важна култура заради качеството на продуктите, които се произвеждат от нея.

Зърното на твърдата пшеница е едро, златисто-кихлебарено и със стъкловиден лом. Има повишено съдържание на общ белтък, здрав и разтеглив глутен и каротиноиди. Именно тези й специфични качества я правят незаменима за производството на макаронени изделия. Благодарение на тях при варене продуктите не са разваряват, не се слепват и имат приятен вкус и цвят.

Твърдата пшеница има по-различна биология, съответно и изисквания към технологията на отглеждане

По принцип тя е по-слабо студоустойчива, но пък е по-сухоустойчива. Растенията са с по-високо стъбло, което ги прави податливи на полягане. Разбира се, съществуват разнообразни сортове - от типично пролетни до типично зимни. В Европа се предпочитат зимните или зимно-пролетните. У нас се районират предимно зимно-пролетни, които се засяват по-късно от меката пшеница. Така опасността да прераснат през есента и да измръзнат през зимата е по-малка.

В последните години в нашите институти се селекционират нови сортове твърда пшеница, които са със зимен тип на развитие. Те са с по-ниско стъбло, с по-добра студоустойчивост, както и с устойчивост на полягане. Зимният тип на развитие им позволява да оползотворяват есенно-зимния влагозапас, което предопределя и реализиране на по-високи добиви. Селекцията е начосена и към високодобивност, тъй като именно това е качеството, което е търсено и предпочитано от фермерите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Разпределя се 4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Земеделските производители ще могат да кандидатстват за подпомагане по схемата от 3 до 28 февруари Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020

Няма снимка

Отбелязваме Деня на растителнозащитника

Днес, 16 януари, отбелязваме Деня на растителнозащитника. По традиция събитието ще бъде чествано в Аграрния университет в Пловдив. За първи път празникът се отбелязва през 1896 г

Няма снимка

Калият и магнезият влияят върху качеството на растителната продукция

Не бива да се подценява торенето на културите с тези елементи, тъй като те са отговорни за формиране на ценни хранителни съставки за човека и животните Доц

Няма снимка

Кои са най-подходящите овощни видове за планинските райони

Ябълка В сравнение с други видове ябълката се нуждае от по-малко топлина и в периода на покой понася по-добре ниските температури. Ябълката обаче е взискателна към почвата и влагата и трябва да се

Няма снимка

Миниращите мухи нанасят повреди по зеленчуците в оранжериите и на полето

Обеззаразяването на почвата е важна агротехническа мярка Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Миниращата муха Liriomyza solani е неприятел по зеленчуковите култури

Няма снимка

Сливите са чувствителни към късни пролетни мразове

За да се гарантират високи добиви, трябва да се имат предвид изискванията на овощния вид Сливата е сред овощните култури, към която земеделските производител проявяват интерес през последните години

Още от Фермер
Няма снимка

Ако има само едно агне, оставете го при майката!

Но, ако са две или повече, пускайте ги при майката веднъж на 2-3 часа И задължително ги отглеждайте в отделен бокс/кошарка. Други правила при обгрижването на агнетата: Осигурявайте им чиста прясна

Няма снимка

Котката ми яде ... краставици

“Котката ми Лисанка харесва... краставици. Може ли да й давам и други зеленчуци и плодове?”, ни пита Лиляна Филипова от София. Котката е хищник и храносмилателната й система е "настроена" само на

Няма снимка

Електромагнитното излъчване влияе негативно на поведението при хранене на пчелите

Развитието на глобални комуникационни системи доведе до увеличени ефекти на нейонизиращото електромагнитно излъчване (ПУП) върху хора, животни и растения

Няма снимка

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството

Няма снимка

Калемите се съхраняват в речен пясък

Събраните калеми се навързват по сортове и задължително им се поставя етикет, за да не се получи грешка. Долната част на резниците се засажда в чист речен пясък

Няма снимка

„Напоителни системи“ уверяват, че ВЕЦ-ове не ползват вода от язовир „Дяково“

ВЕЦ „Яхиново“, ВЕЦ-овете на тръбопровод в село Дяково и друг в Големо село, които ползват вода от язовир „Дяково“, са спрени и не работят от месеци като превантивна мярка поради безводието