Фермерите неоснователно пренебрегват твърдата пшеница

01 октомври 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
Институтите в Садово и Генерал Тошево селекционират сортове твърда пшеница Снимка: Ваня Велинска
 

Има селекционирани нови сортове, които са високодобивни, както и с добра студоустойчивост

Ваня Велинска

Твърдата пшеница е подценявана и неоснователно пренебрегвана от фермерите ни. А обяснението защо това е така, звучи дори несериозно. Като причини се изтъкват по-ниските добиви, а също и по-слабото търсене от търговци и преработватели.

Не е тайна, че в България, както и в страните от Източна Европа, макаронените изделия се произвеждат от мека пшеница. Обяснението на производителите на тези изделия е, че използват мека пшеница, тъй като има по-големи количества от нея, както и че изискванията на потребителите, т.е. всички ние, към тези продукти са по-ниски.

В Италия, Испания, Франция и дори Гърция, производството на всякакви макаронени изделия, като спагети, фиде, юфка и другите десетки техни разновидности, се произвеждат само и единствено от твърда пшеница. И това е така, защото макароните, произведени от твърда пшеница, са много по-вкусни.

Твърдата пшеница притежава уникални качества които трябва да се използват като се включат в хранителните продукти, за които вече стана въпрос.

Ако не се работи обаче за запазване на интереса към тази култура, съвсем скоро има вероятност тя да изчезне от стопанската картата на страната ни. А интерес трябва да проявят както преработвателният бранш, така и фермерите.

Като цяло твърдата пшеница е по-слабо застъпена в света, както и в Европейски съюз в сравнение с меката пшеница. В света се засяват около 300 млн. дка и се произвежда 30-35 млн. тона зърно. Най-големи производители са страните от Средния Изток, следвани от Северна Америка. В Евросъюза производството е съсредоточено предимно в Средиземноморските страни - Италия, Франция, Испания и Гърция. В последните години твърдата пшеница заема около 10% от площите и 6.5% от общото производство на пшеница.

Въпреки това тя е икономически важна култура заради качеството на продуктите, които се произвеждат от нея.

Зърното на твърдата пшеница е едро, златисто-кихлебарено и със стъкловиден лом. Има повишено съдържание на общ белтък, здрав и разтеглив глутен и каротиноиди. Именно тези й специфични качества я правят незаменима за производството на макаронени изделия. Благодарение на тях при варене продуктите не са разваряват, не се слепват и имат приятен вкус и цвят.

Твърдата пшеница има по-различна биология, съответно и изисквания към технологията на отглеждане

По принцип тя е по-слабо студоустойчива, но пък е по-сухоустойчива. Растенията са с по-високо стъбло, което ги прави податливи на полягане. Разбира се, съществуват разнообразни сортове - от типично пролетни до типично зимни. В Европа се предпочитат зимните или зимно-пролетните. У нас се районират предимно зимно-пролетни, които се засяват по-късно от меката пшеница. Така опасността да прераснат през есента и да измръзнат през зимата е по-малка.

В последните години в нашите институти се селекционират нови сортове твърда пшеница, които са със зимен тип на развитие. Те са с по-ниско стъбло, с по-добра студоустойчивост, както и с устойчивост на полягане. Зимният тип на развитие им позволява да оползотворяват есенно-зимния влагозапас, което предопределя и реализиране на по-високи добиви. Селекцията е начосена и към високодобивност, тъй като именно това е качеството, което е търсено и предпочитано от фермерите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Форум на Еуралис Семена, ФМС Агро и КВС събра земеделски производители от страната

Съвместен форум на фирмите Еуралис Семена ФМС Агро и КВС Агро събра земеделски производители от цялата страна. Най-новите и утвърдени в практиката хибриди царевица

Няма снимка

От капково напояване до смартфон управление

Така в Израел правят от пустиня градина 4 Нови технологии дават информация на всеки 10 минути за нужната водна доза на растенията Радина Иванова Израел е една от най-малките и най-гъсто населени

Няма снимка

Магнезият е жизненоважен и за растенията, и за хората

При всички култури, особено при зеленчуковите и овощните, е установено подобрение на качествените показатели, когато елементът се внася съвместно с калий Доц

Няма снимка

Разпределя се 4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Земеделските производители ще могат да кандидатстват за подпомагане по схемата от 3 до 28 февруари Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020

Няма снимка

Отбелязваме Деня на растителнозащитника

Днес, 16 януари, отбелязваме Деня на растителнозащитника. По традиция събитието ще бъде чествано в Аграрния университет в Пловдив. За първи път празникът се отбелязва през 1896 г

Няма снимка

Калият и магнезият влияят върху качеството на растителната продукция

Не бива да се подценява торенето на културите с тези елементи, тъй като те са отговорни за формиране на ценни хранителни съставки за човека и животните Доц

Още от Фермер
Няма снимка

Защитниците на кохезията съгласуват действията си през февруари

Неформално назованата група "приятели на кохезията", към която се числят 17 държави-членки защитници на политиките за сближаване на средствата за страните в следващата многогодишна финансова рамка

Няма снимка

Студенти от Аграрния университет се запознават с област Пловдив

На среща на Областен информационен център – Пловдив със студенти – магистри по икономика и управление към Аграрния университет в Пловдив експертите на центъра представиха голяма част от планираните

Няма снимка

От 28 до 31 януари - СИХРЕ, какво е това

Покрай събития за хотелиерите, продукти и кулинарно шоу може да се научи много С нов формат, в четири зали и под мотото "Завръщане в бъдещето", бизнес платформата събира бранша в Интер Експо Център

Няма снимка

Васил Грудев: Планираме в края на февруари да отворим приема по новата пчеларска програма

Планираме до края на февруари да отворим приемът по новата национална програма по пчеларство за тригодишния период 2020-2022 г. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил

Няма снимка

Няма консенсус относно степента на проблема колапс на пчелните семейства!

Някои експерти твърдят, че намаляването на световните пчелни популации е естествено колебание. Или че, във всеки случай, е обратимо. Причината за намаляването на популациите на пчелите се обяснява не

Няма снимка

Танева: Европейското съфинансиране на програмите срещу АЧС не трябва да се намалява

Европейското съфинансиране на програмите за активен надзор, наука и превенция за АЧС не трябва да се намалява. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на