Биоферма в Ирландия дава уроци по предприемачество

07 октомври 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
Пат и Лили Лалон с награда за качество и вкус на продуктите им
1 2 3 4 5
 

Комерсиалната идея, с която стартира, е заменена с благородна - показват, съветват, обучават

Радина Иванова

Наследник на почти двувековно стопанство е ирландското семейство Пат и Лили Лалор. Днес знаят как да превъзмогват трудностите в сектора, но и как да са в синхрон с новостите на века. В смесената си ферма отглеждат 200 говеда и овес на 121 ха.

Зърнените винаги ги е имало във ферма Ballard, като част от балансирано и устойчиво редуване на културите.

Целта им е била да ги отглеждат с цел производството на говеждо месо, но и за да продават излишъците на други биофермери и да печелят.

С течение на времето тази практика се променя и днес отглеждат пшеница за себе си, а са сложили акцента върху отглеждането на висококачествен овес за консумация от хората.

Днес семейството изцяло е преминало на биологично производство, затворило е почти изцяло кръга на преработка и продажба. Също така фермата се използва и като място за обучения и практики на студенти по аграрни специалности, място за срещи на специалисти и много посещения на туристи.

Още през юли 1999 г. реших да премина към сертифицирано съвременно биологично земеделие и така ферма Балард стана Ballard Organic Farm. Малко след това я превърнахме и в отворена за посетители, казва Пат, който развежда групите.

На тях той обяснява какво и как отглежда и произвежда, и как живее едно традиционно ирландско фермерско семейство.

Не крие пред гостите, че се сблъсква с разнопосочни и постоянно променящи се европейски земеделски политики запознава ги със схемите, които ползва, включително и доброволнатата за опазване на околната среда в селските райони - REPS.

С по-запознатите в сектора на работни срещи и презентации дискутират технически и практически теми.

Пат дава обяснения и за все още необичайните за страната инсталации за производство на електроенергия и за отопление на битовата вода, като вятърни мелници и слънчеви панели. Иска да помогне на посетителите фермери да разберат за доходоносните ресурси, които остават неизползвани.

Като водещ не пропуска да направи и кратко описание на местната геология, тъй като в околността се намират специфични за страната скални образувания.

Успехът се дължи и на това, че фермата си партнира с близките хотели и туроператори които заедно поддържат селския и аграрен туризъм, гости идват и от чужбина.

А отделно овесените продукти на фермата с името Kilbeggan Organic днес стават все по-популярни по света.

Фамилията явно носи новаторския си дух от предните поколения. Дядовците през 1939 г. построяват вятърна мелница за изпомпване на вода за добитък, която заменя ръчното.

През 40-те години на ХХ век са първите с трактор Lanz в региона и първите с комбайн Claas.

През 50-те години имат първата в страната изградена система за самозахранване със силаж, която през следващите 25 години се превръща в стандартна система за зимно хранене на добитък.

Макар и да е по-трудоемко биологичното производство, парите насърчили Пат да премине към него с цел повече печалба, а не за да спасява света и околната среда, признава той.

При семейство с четири деца, тръгнали на училище в период, когато нямало голяма възвръщаемост в земеделието, основната му цел е била комерсиална, повече пари, за да издържа децата.

Днес обаче смята, че акцентът не трябва да е върху максималното производство което води до неизбежно въвеждане на производствени ограничения или квоти.

Усетил е необходимостта да изпробва други начини за използване на земята, за да поддържа жизнеспособни семейни доходи. Ключът към органиката е бил сигналът, идващ от пазара, че се иска органична храна и има хора, готови да я платят, но днес е осъзнал и вдъхновението от чистия продукт, с който е излязъл на международния пазар.

Когато е стартирал, биопроизводствата са били рядкост в Ирландия - само 2%. Днес нещо нормално за закуската на едно обичайно западно семейство са овесените ядки - един сигурен за пазара продукт. Но и с разновидностите - овесени бисквити с масло, направени по рецепта на жена му, или специалната смес от каша за домашно правене на хляб, също имат успех.

Едно от нещата, които подчертава Пат на по-младите, когато го питат как да стартират собствен бизнес, е, че когато той е започнал, е нямал представа за опаковки, баркодове, регулиране на храните или нещо подобно, но това не е станало причина да се отказва. Има много помощ сега от национални и европейски институции, която е практически безплатна, така че ги съветва да я ползват.

Сега е лесно постижима бизнес промяната на едно стопанство от конвенционално към биологично производство. Фермата вече изнася 80% от произведеното и дава пример как да се прави предприемачество от биологичните фермери.

Но, ако не харесвате да работите с много документи и регулации, не влизайте в органичното, съветва и днес Пат, въпреки че това си струва в дългосрочен план.

Подобно на скандинавските страни, Ирландия трябва да се стреми да стане напълно органична до настъпването на 2020 г., смята той. Това ще стане, ако фермерите се обучават, участват в курсове и посещават демонстрационни ферми.

Пат не спира да се учи дори и да е вече на години. През 2002 г. се дипломира по специалността развитие на селските райони в Националния университет Голуей, а през 2003 г. там завършва и като бакалавър по педагогика, което му помага да преподава на студенти.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Още 12,9 млн. лв. ще има за млади фермери по подмярка 6.1

С допълнителни 12,9 млн.лева е увеличен бюджетът по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г

Няма снимка

С до 100 000 евро ще се подпомагат демонстрациите на фирмите

Какво ще се изисква от кандидатите, да имат ли опитни полета?  Диана Ванчева В рамките на индикативната годишна работна програма за развитие на селските райони за тази година е предвидено да има

Няма снимка

100 000 лв. ще има за сертифициране на стопанствата по стандарта GLOBALG.A.P.

Заявления за държавната помощ ще се подават от 9 март до 30 септември Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 100 000 лева за 2020 г. по схемата „Помощ за сертифициране на стопанствата в

Няма снимка

От 16 март се приемат заявления за застраховане на селскостопанска продукция

От 16 март до 31 юли земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“

Няма снимка

Тютюнопроизводителите ще получат 77 милиона лева за Кампания 2019

Финансов ресурс в размер до 77 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн за 2019 г. утвърди на свое заседание УС на ДФ „Земеделие“

Няма снимка

40 % от данните са въведени досега в биорегистъра

До 1-ви март контролиращите лица трябва да попълнят точно профилите на биооператорите В Регистъра на биологичното земеделие към момента са въведени 40 % от данните за площите в система на контрол

Още от Фермер
Няма снимка

Може ли да давам на мопса мандарини?

Това ни пита Елица Филипова от София За разлика от такива плодове като грозде, авокадо и кайсии може да споделите с кучето си мандарини (портокали), които не са токсични за тях и не влизат в списъка

Няма снимка

Внимавайте! Броят на акарите се увеличава и достига няколко хиляди в семейство!

Малките паякообразни паразити поразяват не само отделни пчели, но влияят и на цялото семейство, като наблюдаваните клинични признаци зависят от степента на опаразитеност

Няма снимка

Облагородяване на орех

За да се облагороди орехово дръвче са необходими две неща - семеначе и калеми или пъпки от желания сорт. . За подложка се използва обикновен орех, който расте навсякъде у нас.

Няма снимка

Прогнозират световен ръст в продажбите на нови комбайни

Продажбите на нови комбайни се очаква да нараснат с повече от 3,0% през следващите шест години до обща стойност в световен мащаб от 18 милиарда долара

Няма снимка

Новият хит при храната - твърда майонеза

На японския пазар се появи твърда майонеза. Създателите са уверени, че тя ще се превърне в незаменим продукт. Те смятат, че твърдият сос значително ще улесни процеса на приготвяне на сандвичи

Няма снимка

HL-TopMix участва с турските си партньори на изложението AGROEXPO в Измир

HL-TopMix, съвместно с турските си партньори от HL-TopMix Turkey взеха участие в едно от най-големите специализирани изложения за земеделие и животновъдство - AGROEXPO в Измир, Турция