Биоферма в Ирландия дава уроци по предприемачество

07 октомври 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
Пат и Лили Лалон с награда за качество и вкус на продуктите им
1 2 3 4 5
 

Комерсиалната идея, с която стартира, е заменена с благородна - показват, съветват, обучават

Радина Иванова

Наследник на почти двувековно стопанство е ирландското семейство Пат и Лили Лалор. Днес знаят как да превъзмогват трудностите в сектора, но и как да са в синхрон с новостите на века. В смесената си ферма отглеждат 200 говеда и овес на 121 ха.

Зърнените винаги ги е имало във ферма Ballard, като част от балансирано и устойчиво редуване на културите.

Целта им е била да ги отглеждат с цел производството на говеждо месо, но и за да продават излишъците на други биофермери и да печелят.

С течение на времето тази практика се променя и днес отглеждат пшеница за себе си, а са сложили акцента върху отглеждането на висококачествен овес за консумация от хората.

Днес семейството изцяло е преминало на биологично производство, затворило е почти изцяло кръга на преработка и продажба. Също така фермата се използва и като място за обучения и практики на студенти по аграрни специалности, място за срещи на специалисти и много посещения на туристи.

Още през юли 1999 г. реших да премина към сертифицирано съвременно биологично земеделие и така ферма Балард стана Ballard Organic Farm. Малко след това я превърнахме и в отворена за посетители, казва Пат, който развежда групите.

На тях той обяснява какво и как отглежда и произвежда, и как живее едно традиционно ирландско фермерско семейство.

Не крие пред гостите, че се сблъсква с разнопосочни и постоянно променящи се европейски земеделски политики запознава ги със схемите, които ползва, включително и доброволнатата за опазване на околната среда в селските райони - REPS.

С по-запознатите в сектора на работни срещи и презентации дискутират технически и практически теми.

Пат дава обяснения и за все още необичайните за страната инсталации за производство на електроенергия и за отопление на битовата вода, като вятърни мелници и слънчеви панели. Иска да помогне на посетителите фермери да разберат за доходоносните ресурси, които остават неизползвани.

Като водещ не пропуска да направи и кратко описание на местната геология, тъй като в околността се намират специфични за страната скални образувания.

Успехът се дължи и на това, че фермата си партнира с близките хотели и туроператори които заедно поддържат селския и аграрен туризъм, гости идват и от чужбина.

А отделно овесените продукти на фермата с името Kilbeggan Organic днес стават все по-популярни по света.

Фамилията явно носи новаторския си дух от предните поколения. Дядовците през 1939 г. построяват вятърна мелница за изпомпване на вода за добитък, която заменя ръчното.

През 40-те години на ХХ век са първите с трактор Lanz в региона и първите с комбайн Claas.

През 50-те години имат първата в страната изградена система за самозахранване със силаж, която през следващите 25 години се превръща в стандартна система за зимно хранене на добитък.

Макар и да е по-трудоемко биологичното производство, парите насърчили Пат да премине към него с цел повече печалба, а не за да спасява света и околната среда, признава той.

При семейство с четири деца, тръгнали на училище в период, когато нямало голяма възвръщаемост в земеделието, основната му цел е била комерсиална, повече пари, за да издържа децата.

Днес обаче смята, че акцентът не трябва да е върху максималното производство което води до неизбежно въвеждане на производствени ограничения или квоти.

Усетил е необходимостта да изпробва други начини за използване на земята, за да поддържа жизнеспособни семейни доходи. Ключът към органиката е бил сигналът, идващ от пазара, че се иска органична храна и има хора, готови да я платят, но днес е осъзнал и вдъхновението от чистия продукт, с който е излязъл на международния пазар.

Когато е стартирал, биопроизводствата са били рядкост в Ирландия - само 2%. Днес нещо нормално за закуската на едно обичайно западно семейство са овесените ядки - един сигурен за пазара продукт. Но и с разновидностите - овесени бисквити с масло, направени по рецепта на жена му, или специалната смес от каша за домашно правене на хляб, също имат успех.

Едно от нещата, които подчертава Пат на по-младите, когато го питат как да стартират собствен бизнес, е, че когато той е започнал, е нямал представа за опаковки, баркодове, регулиране на храните или нещо подобно, но това не е станало причина да се отказва. Има много помощ сега от национални и европейски институции, която е практически безплатна, така че ги съветва да я ползват.

Сега е лесно постижима бизнес промяната на едно стопанство от конвенционално към биологично производство. Фермата вече изнася 80% от произведеното и дава пример как да се прави предприемачество от биологичните фермери.

Но, ако не харесвате да работите с много документи и регулации, не влизайте в органичното, съветва и днес Пат, въпреки че това си струва в дългосрочен план.

Подобно на скандинавските страни, Ирландия трябва да се стреми да стане напълно органична до настъпването на 2020 г., смята той. Това ще стане, ако фермерите се обучават, участват в курсове и посещават демонстрационни ферми.

Пат не спира да се учи дори и да е вече на години. През 2002 г. се дипломира по специалността развитие на селските райони в Националния университет Голуей, а през 2003 г. там завършва и като бакалавър по педагогика, което му помага да преподава на студенти.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Защо, ако ЕС отглежда собствена соя, може да предотврати пожарите в Амазонка?!

Производството на соя на европейска земя, вместо да я внася от държави като Бразилия, според френския президент Еманюел Макрон, би помогнало в борбата срещу обезлесяването на Амазония

Няма снимка

Ще преборим ли германското влияние за обвързани плащания?

За стимули за производство срещу доказана продукция настояват източните страни Радина Иванова Срещу позицията на страните от т. нар. Изток, като Чехия

Няма снимка

Животновъдите получават първите 19 млн. лв. за Кампания 2019

ДФ „Земеделие“ преведе първия транш от 19 193 877 лева на 4461 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1), съобщиха от фонда

Няма снимка

Земеделието в ЕС и новата ОСП след 2020 година

Обширен международен форум в София ще акцентира на предложения и проблеми Шестата Научно-приложна международна конференция на тема: "Европейското земеделие и новата ОСП 2021-2027: Предизвикателства

Няма снимка

Рекорди на черноморския зърнен пазар

В Украйна от началото на календарната година повече от 3,3 млн тона зърно са доставени от производствените площи до основните пристанища на Черно море по протежение на Днепър

Няма снимка

Забавя се реколтата от царевица и соя в САЩ

Вчера в Чикаго цените на всички селскостопански стоки спаднаха на фона на скептицизма на пазарните оператори по отношение на бързото споразумение с Китай

Още от Фермер
Няма снимка

В осветена птицеферма пилетата наддават по-бързо

Осветяването на птицефермата с интензитет 20-60 лукса води до повишен среден дневен прираст при малките пилета. Светлинните програми в птицефермата трябва да бъдат адаптирани към специфичните

Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Няма снимка

Кога се появява канибализмът при пчелите

За да се развиват нормално пчелните семейства, не са достатъчни само резервите от мед и полен, а е необходи­ма и вода. Коментирайки споменатия проблем, много пчелари стигат до заключението

Няма снимка

Свободните лехи да се почистват

Не оставяйте зарази в градината Лехите, от които са обрани всички зеленчуци, трябва да се почистят. Най-добре е това да се прави постепенно, тъй като работата не е много лека

Няма снимка

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура