Не бързайте да вадите цвеклото

04 октомври 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2
 

Направете го, преди да настъпят трайните студове

Не избързвайте с прибирането на салатното цвекло. По принцип то е по-топлолюбиво от останалите кореноплодни, но измръзва при минус 3 градуса.

Затова салатното цвекло се изважда непосредствено преди да настъпят трайните студове.

Някои специалисти препоръчват след изваждане цвеклото да се остави няколко часа на слънце. По този начин кореноплодите дозряват.

Преди да поставите цвеклото за съхранение, изрежете листата му на няколко сантиметра от челото.

Най-добре ще запазите цвеклото във влажен пясък

Ако искате да съхраните салатното цвекло по-дълго време, трябва да му осигурите по-висока влажност на въздуха.

Температурата в помещението да е около 2 градуса.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Няма снимка

Свободните лехи да се почистват

Не оставяйте зарази в градината Лехите, от които са обрани всички зеленчуци, трябва да се почистят. Най-добре е това да се прави постепенно, тъй като работата не е много лека

Няма снимка

Ако съхранявате картофи

Ако имате картофи, които сте си отгледали в градината и в момента съхранявате, не забравяйте да ги наглеждате. Топлото време може да провокира развитието на някои болести, дори покълването им

Няма снимка

Зелевите искат още малко грижи

В краят на есента те остават в градината Има още малко грижи за късното главесто зеле и карфиола, а също и за броколито и брюкселското зеле, ако ги отглеждате

Няма снимка

Актуално при късните култури

Отгледайте салата и спанак в парник Ако още не сте засадили лука и чесъна за зелено, побързайте. Препоръчително е да го направите до края на октомври. Преди засаждането обработете почвата добре

Няма снимка

Брюкселското зеле дозрява и вкъщи

Често при нашите условия брюкселското зеле не успява да узрее. Това обаче не е сериозен проблем, тъй като това може да стане и вкъщи. Градинарите, които имат парник, могат да го презасадят там

Още от Фермер
Няма снимка

В осветена птицеферма пилетата наддават по-бързо

Осветяването на птицефермата с интензитет 20-60 лукса води до повишен среден дневен прираст при малките пилета. Светлинните програми в птицефермата трябва да бъдат адаптирани към специфичните

Няма снимка

Кога се появява канибализмът при пчелите

За да се развиват нормално пчелните семейства, не са достатъчни само резервите от мед и полен, а е необходи­ма и вода. Коментирайки споменатия проблем, много пчелари стигат до заключението

Няма снимка

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Клонките - задължителен елемент от заешкото меню

Те съдържат целулоза и подобряват храносмилането Изхранваните клонки с листа снабдяват организма на зайците с ценни хранителни вещества, тъй като съдържат целулоза

Няма снимка

Производството на зеленчуци - въпрос на оцеляване, но докога

Конкурентното земеделие е резултат от правилна държавна политика Дори фермерът да свърши перфектно работата си, се нуждае от подкрепа на всички нива, коментира Тодор Джиков Ваня Велинска