Съхраняване на обраното грозде

02 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Щайгите не се пълнят догоре, за да е гроздето почти на един пласт - смята се, че дървените са за предпочитане
1 2 3
 

Задължително при контролирани условия

Основен начин за запазване на гроздето след откъсването от лозите в помещение трябва да става при максимално контролирани условия.

Трайността му след беритбата зависи от много фактори.

Опитайте се да ги постигнете.

Най-важни от тях са сортът, почвено-климатичните условия и начинът на отглеждане на лозите, срокът и начинът на беритба.

За съхраняване по-подходящи са сортове с едри, рехави гроздове и с едри зърна, които имат здрава кожица и хрупкаво месо

Такива са Болгар, Мискет хамбургски, Италия, Алфонс Лавале и други подобни.

По-добра съхраняемост има гроздето от възрастни лози, отглеждани на леки почви и наклонени терени.

Важно значение за трайността на гроздето имат умереното натоварване на лозите, както и торенето, напояването, зелените резитби, борбата с болестите и неприятелите.

Кога гроздето е нетрайно

Това се получава при претоварване на лозите, обилно азотно торене и късни поливки, както и след чести превалявалия през периода на узряването.

Гроздето от високостъблените формировки е по-подходящо за съхраняване от нискостъблените.

Плодът запазва най-добре своите хранителни и вкусови качества, когато се контролират температурата и влагата

Оптималните условия за опазване са температура от -1 до 1 С и относителна влажност на въздуха от 80 до 90%. Третото важно е проветряването.

В домашни условия подходящи са тавански помещения, мазета, северни стаи и други хладни помещения.

Във всички случаи е необходимо да имат възможност за проветряване, а за да не влизат насекоми, се поставят мрежи на прозорците.

Преди внасянето на гроздето помещението трябва да се почисти основно, да се вароса и да се дезинфекцира чрез опушване със сяра - не повече от 3-5 г/куб.метър и след два дни да се проветри.

Щайгите са подходящи, те се нареждат по няколко една върху друга.

Може да се ползват и етажерки или върху хартия.

Добре е в помещението да се постави негасена вар в сандъчета, тя контролира влажността, която не трябва да пада под 80%.

Важна грижа през целия период на съхраняване е редовното отстраняване на загнилите зърна

Гроздето може да запази красивия си външен вид и хранителни качества до 3-4 месеца.

Плодът диша, изпарява част от влагата и захарността му се увеличава.

Но може да бъде нападнат от сиво или черно гниене! Затова през 7-8 дни да се опушва със серен двуокис.

Да се следи кожицата на зърната да не потъмнява.

Без гнили и повредени гроздове и зърна

Те няма да снижат много обема, но ще развалят ракията

И за производство на ракия трябва да се съберат само добре узрели и здрави гроздове.

Гнилите и повредените да се отстраняват, защото понижават качеството чрез химични процеси.

Ако си позволите да ги използвате, няма да ви помогнат да увеличите обема на материала, но е сигурно, че ще си навлечете по-голяма беля от икономията, която ще реализирате.

Почиствайте чепките, а ако влагате и други плодове, това се отнася в пълна степен и за тях.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Варианти за възстановяване на лози от студовете

Не се изкореняват главини, измръзнали преди година Силните студове може да причинят сериозни повреди по незагрибаните лози. Най-често се наблюдава измръзване на пъпките и много рядко на цели лози

Няма снимка

Обсъжда се ново подпомагане по националната програма за лозарите

На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните

Няма снимка

Искате да правите винарска изба

Кандидатствате от 16 март От 16 март може да се подават заявления за изграждане и дострояване на  винарски изби. Документи ще се приемат до 10 април 2020 г

Няма снимка

Важни са грижите след засаждането на лозичките

Какво трябва да се знае от любителите След като сте засадили вече лозичките, трябва да знаете, че грижите за тях след това трябва да са доста прецизни и интензивни

Няма снимка

След есенната операция

На схемата любителите могат да се ориентират как изглеждат грижите по поддържане на храста след есенното засаждане - съответно през първата, втората и третата година

Няма снимка

Под нулата не подготвяйте лозичките за засаждане

Тогава не е добре за нежните пръчки И при пролетното засаждане на лозите, и при есенното, което също се практикува от много стопани у нас, те трябва да знаят, че температурата играе голямо значение

Още от Фермер
Няма снимка

И котката щастлива, и диванът ви - цял

Възможно ли е? Много собственици на котки се оплакват, че не могат да опазят дивана си от ноктите на любимката си. А всъщност те са си виновни, защото не са й осигурили навреме специална дъска за

Няма снимка

Собствениците на земи, служебно разпределени за обработване, могат до 10 г. да получат рентите

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обработване от арендатори, имат 10 години, за да получат рентите, плащани в дирекциите "Земеделие" по местонахождение на имота

Няма снимка

За борба с аскосферозата - придайте майка, създадена в семейство, устойчиво на болестта!

Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на аскосферозата.  Печалите с опит са категорични - важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването

Няма снимка

Резитбата за плододаване при палмета

Степента на резитбата зависи от силата на растежа на дърветата, както и от особеностите на сорта. Резитбата по време на плододаване се насочва към прореждане на плододаващата дървесина

Няма снимка

Питате ни за сортовете домати Ръгби и Сърцето на Албенга

Въпрос: Приятели ми препоръчаха сортове домати Ръгби и Сърцето на Албенга, които миналата година са отглеждали и са останали много доволни. Бихте ли дали малко повече информация за тези сортове

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат