Съхраняване на обраното грозде

02 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Щайгите не се пълнят догоре, за да е гроздето почти на един пласт - смята се, че дървените са за предпочитане
1 2 3
 

Задължително при контролирани условия

Основен начин за запазване на гроздето след откъсването от лозите в помещение трябва да става при максимално контролирани условия.

Трайността му след беритбата зависи от много фактори.

Опитайте се да ги постигнете.

Най-важни от тях са сортът, почвено-климатичните условия и начинът на отглеждане на лозите, срокът и начинът на беритба.

За съхраняване по-подходящи са сортове с едри, рехави гроздове и с едри зърна, които имат здрава кожица и хрупкаво месо

Такива са Болгар, Мискет хамбургски, Италия, Алфонс Лавале и други подобни.

По-добра съхраняемост има гроздето от възрастни лози, отглеждани на леки почви и наклонени терени.

Важно значение за трайността на гроздето имат умереното натоварване на лозите, както и торенето, напояването, зелените резитби, борбата с болестите и неприятелите.

Кога гроздето е нетрайно

Това се получава при претоварване на лозите, обилно азотно торене и късни поливки, както и след чести превалявалия през периода на узряването.

Гроздето от високостъблените формировки е по-подходящо за съхраняване от нискостъблените.

Плодът запазва най-добре своите хранителни и вкусови качества, когато се контролират температурата и влагата

Оптималните условия за опазване са температура от -1 до 1 С и относителна влажност на въздуха от 80 до 90%. Третото важно е проветряването.

В домашни условия подходящи са тавански помещения, мазета, северни стаи и други хладни помещения.

Във всички случаи е необходимо да имат възможност за проветряване, а за да не влизат насекоми, се поставят мрежи на прозорците.

Преди внасянето на гроздето помещението трябва да се почисти основно, да се вароса и да се дезинфекцира чрез опушване със сяра - не повече от 3-5 г/куб.метър и след два дни да се проветри.

Щайгите са подходящи, те се нареждат по няколко една върху друга.

Може да се ползват и етажерки или върху хартия.

Добре е в помещението да се постави негасена вар в сандъчета, тя контролира влажността, която не трябва да пада под 80%.

Важна грижа през целия период на съхраняване е редовното отстраняване на загнилите зърна

Гроздето може да запази красивия си външен вид и хранителни качества до 3-4 месеца.

Плодът диша, изпарява част от влагата и захарността му се увеличава.

Но може да бъде нападнат от сиво или черно гниене! Затова през 7-8 дни да се опушва със серен двуокис.

Да се следи кожицата на зърната да не потъмнява.

Без гнили и повредени гроздове и зърна

Те няма да снижат много обема, но ще развалят ракията

И за производство на ракия трябва да се съберат само добре узрели и здрави гроздове.

Гнилите и повредените да се отстраняват, защото понижават качеството чрез химични процеси.

Ако си позволите да ги използвате, няма да ви помогнат да увеличите обема на материала, но е сигурно, че ще си навлечете по-голяма беля от икономията, която ще реализирате.

Почиствайте чепките, а ако влагате и други плодове, това се отнася в пълна степен и за тях.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Още от Фермер
Няма снимка

Пасищата - по-ценни от дивата природа

Да не ги разораваме, защото губим ценно биологично разнообразие, твърди доц. Петър Шурулинков от Природонаучния музей на БАН Радина Иванова Доц. Петър Шурулинков работи към Националния природонаучен

Няма снимка

Есента - време за промени в двора

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май. Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор

Няма снимка

Прекрасно време до изборите, после със 17 градуса надолу

Метеоролозите съветват да сменим гумите със зимни в края на месеца Времето ще е прекрасно до изборите. Ще е слънчево и топло, максималните температури ще са от 21 до 26 градуса

Няма снимка

В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите

На 15 октомври приключва действието на старата Национална програма по пчеларство, по която фермерите бяха подпомагани в периода от 2017 до 2019 г. За да облекчат кандидатстването за регистрираните

Няма снимка

Отгледайте си дафиново дърво

Може да отгледате дафиново дърво, като за целта засеете семена. Прави се рано напролет (февруари-март) в сандъчета или в по-големи саксии. Разстоянието между тях е поне 5 см,

Няма снимка

Шест причини да си вземете куче

След като се пенсионирате Експерти изброяват поне 6 причини да си вземете за домашен любимец куче, след като се пенсионирате. 1. Забравяте за депресиите По-възрастните често страдат от недостиг на